Klasszikus

Magasra a lécet!

2004.09.09. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Budapesti Őszi Fesztivál végleges programja, az október második felében megrendezendő programokra elkezdték a jegyek árusítását. Október 15-24-ig, 10 nap alatt 22 helyszínen több mint 80 különböző programból választhatnak majd az érdeklődők. Ezek között hét ősbemutató, tucatnál is több magyarországi premier lesz, vendégművészek 12 országból érkeznek hazánkba.

A programról Zimányi Zsófia fesztiváligazgató és Kovalik Balázs rendező, művészeti vezető számolt be tegnap szűkkörű sajtóbeszélgetésen. Elmondták, a fesztivál szervezését egyre inkább megnehezíti, hogy a pénzügyi bizonytalanság miatt nem minden esetben tudnak szerződést kötni, mert nincs időben garancia egyes produkciók felléptetésére. Miközben a nemzetközi művészvilágban több évre előre terveznek a fellépő művészek, az itthoni fesztiválszervezők pénzügyi lehetőségei még a kezdés előtt néhány héttel is változnak, és nem mindig pozitívan. Kovalik szerint "az állandó tili-toli komolytalanná teheti a fesztivált". Ez egyelőre még semmiképpen nem igaz az idei seregszemlére: az első reakciók szerint világszínvonalú a program összeállítása. A szervezők szerint olyan külföldi előadásokat kell Magyarországra hozni, amelyek a hazai közönség számára nem elérhetőek egyszerűen - többek között ez volt a missziója a tavalyi fesztiválon bemutatott, ám sokat kritizált hamburgi Liliom-előadásnak. Az idei színházi kínálat kiemelkedő eseménye lehet a Krétakör Színház előadásában Térey János darabjának bemutatása. A Nibelung lakópark harmadik részét (Hagen avagy a gyűlöletbeszéd) négy órán át, szünet nélkül játsszák majd a budai Vár alatti sziklakórházban. Az előadást Mundruczó Kornél rendezi. Pintér Béla társulata új darabját A Sütemények Királynője címmel a Szkéné Színházban adja elő. A lengyel Teatr Modejska mutatja be Tarkovszkij legendás filmjének, a Sztalker kivételesen feszült légkörű világának színpadi változatát, Zóna címmel. Számos kortárs komolyzenei koncert, több kiállítás is szerepel a fesztivál kínálatában, a táncművészet is jeles alkotókkal képviselteti magát. Különlegességnek ígérkezik a hetvenéves Sir Peter Maxwell Davis koncertje, az izraeli Batsheva táncegyüttes fellépése, a Design-hét, a Svédületes! című programsorozat számos programja, az autóbuszos utazással egybekötött e-Xplo elnevezésű performansz, de ezek mellett lesz Folyóirat Fesztivál, komolyzenei koncertsorozat a Kultiplexben, Hollandiából egyszemélyes kamaraopera One címmel és a sor még valóban hosszasan lenne folytatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.