Klasszikus

Magasra a lécet!

2004.09.09. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Budapesti Őszi Fesztivál végleges programja, az október második felében megrendezendő programokra elkezdték a jegyek árusítását. Október 15-24-ig, 10 nap alatt 22 helyszínen több mint 80 különböző programból választhatnak majd az érdeklődők. Ezek között hét ősbemutató, tucatnál is több magyarországi premier lesz, vendégművészek 12 országból érkeznek hazánkba.

A programról Zimányi Zsófia fesztiváligazgató és Kovalik Balázs rendező, művészeti vezető számolt be tegnap szűkkörű sajtóbeszélgetésen. Elmondták, a fesztivál szervezését egyre inkább megnehezíti, hogy a pénzügyi bizonytalanság miatt nem minden esetben tudnak szerződést kötni, mert nincs időben garancia egyes produkciók felléptetésére. Miközben a nemzetközi művészvilágban több évre előre terveznek a fellépő művészek, az itthoni fesztiválszervezők pénzügyi lehetőségei még a kezdés előtt néhány héttel is változnak, és nem mindig pozitívan. Kovalik szerint "az állandó tili-toli komolytalanná teheti a fesztivált". Ez egyelőre még semmiképpen nem igaz az idei seregszemlére: az első reakciók szerint világszínvonalú a program összeállítása. A szervezők szerint olyan külföldi előadásokat kell Magyarországra hozni, amelyek a hazai közönség számára nem elérhetőek egyszerűen - többek között ez volt a missziója a tavalyi fesztiválon bemutatott, ám sokat kritizált hamburgi Liliom-előadásnak. Az idei színházi kínálat kiemelkedő eseménye lehet a Krétakör Színház előadásában Térey János darabjának bemutatása. A Nibelung lakópark harmadik részét (Hagen avagy a gyűlöletbeszéd) négy órán át, szünet nélkül játsszák majd a budai Vár alatti sziklakórházban. Az előadást Mundruczó Kornél rendezi. Pintér Béla társulata új darabját A Sütemények Királynője címmel a Szkéné Színházban adja elő. A lengyel Teatr Modejska mutatja be Tarkovszkij legendás filmjének, a Sztalker kivételesen feszült légkörű világának színpadi változatát, Zóna címmel. Számos kortárs komolyzenei koncert, több kiállítás is szerepel a fesztivál kínálatában, a táncművészet is jeles alkotókkal képviselteti magát. Különlegességnek ígérkezik a hetvenéves Sir Peter Maxwell Davis koncertje, az izraeli Batsheva táncegyüttes fellépése, a Design-hét, a Svédületes! című programsorozat számos programja, az autóbuszos utazással egybekötött e-Xplo elnevezésű performansz, de ezek mellett lesz Folyóirat Fesztivál, komolyzenei koncertsorozat a Kultiplexben, Hollandiából egyszemélyes kamaraopera One címmel és a sor még valóban hosszasan lenne folytatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.