Klasszikus

Magasra a lécet!

2004.09.09. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Budapesti Őszi Fesztivál végleges programja, az október második felében megrendezendő programokra elkezdték a jegyek árusítását. Október 15-24-ig, 10 nap alatt 22 helyszínen több mint 80 különböző programból választhatnak majd az érdeklődők. Ezek között hét ősbemutató, tucatnál is több magyarországi premier lesz, vendégművészek 12 országból érkeznek hazánkba.

A programról Zimányi Zsófia fesztiváligazgató és Kovalik Balázs rendező, művészeti vezető számolt be tegnap szűkkörű sajtóbeszélgetésen. Elmondták, a fesztivál szervezését egyre inkább megnehezíti, hogy a pénzügyi bizonytalanság miatt nem minden esetben tudnak szerződést kötni, mert nincs időben garancia egyes produkciók felléptetésére. Miközben a nemzetközi művészvilágban több évre előre terveznek a fellépő művészek, az itthoni fesztiválszervezők pénzügyi lehetőségei még a kezdés előtt néhány héttel is változnak, és nem mindig pozitívan. Kovalik szerint "az állandó tili-toli komolytalanná teheti a fesztivált". Ez egyelőre még semmiképpen nem igaz az idei seregszemlére: az első reakciók szerint világszínvonalú a program összeállítása. A szervezők szerint olyan külföldi előadásokat kell Magyarországra hozni, amelyek a hazai közönség számára nem elérhetőek egyszerűen - többek között ez volt a missziója a tavalyi fesztiválon bemutatott, ám sokat kritizált hamburgi Liliom-előadásnak. Az idei színházi kínálat kiemelkedő eseménye lehet a Krétakör Színház előadásában Térey János darabjának bemutatása. A Nibelung lakópark harmadik részét (Hagen avagy a gyűlöletbeszéd) négy órán át, szünet nélkül játsszák majd a budai Vár alatti sziklakórházban. Az előadást Mundruczó Kornél rendezi. Pintér Béla társulata új darabját A Sütemények Királynője címmel a Szkéné Színházban adja elő. A lengyel Teatr Modejska mutatja be Tarkovszkij legendás filmjének, a Sztalker kivételesen feszült légkörű világának színpadi változatát, Zóna címmel. Számos kortárs komolyzenei koncert, több kiállítás is szerepel a fesztivál kínálatában, a táncművészet is jeles alkotókkal képviselteti magát. Különlegességnek ígérkezik a hetvenéves Sir Peter Maxwell Davis koncertje, az izraeli Batsheva táncegyüttes fellépése, a Design-hét, a Svédületes! című programsorozat számos programja, az autóbuszos utazással egybekötött e-Xplo elnevezésű performansz, de ezek mellett lesz Folyóirat Fesztivál, komolyzenei koncertsorozat a Kultiplexben, Hollandiából egyszemélyes kamaraopera One címmel és a sor még valóban hosszasan lenne folytatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.