Klasszikus

Magical Madrigals

2004.02.09. 00:00
Ajánlom
Van úgy, hogy a nyomda ördöge fején találja a szöget. Ezúttal egy húsz éves King’s Singers felvétel újra kiadott CD-jének hirdetésébe trappolt bele festékes patáival, s így lett a Madrigal History Tour-ból Magical History Tour. Utóbbi a Beatles ’67-es albumának címére hajaz, melynek Magical Mystery Tour volt a címe.

A pokolfajzatnak végül is igaza van: a népszerű szórakoztató zene körébe a 16. században elsősorban a madrigálok, az 1960-as években pedig a gombafejűek slágerei tartoztak. S bár pl. Lassust feltehetően nem kísérte hisztérikusan sikoltozó tinédzserek tömege, ne feledjük, hogy Byrd éppúgy játszott az angol királynő színe előtt, mint idő és műfaj tekintetében tőle egyaránt távol álló liverpooli honfitársai.

Öt nemzet (vagy inkább nyelv) – olasz, angol, francia, spanyol, német – harmincnégy madrigálja kapott helyet ezen a felvételen, s bízvást állíthatjuk, itt van minden idők legalább tíz legfelkapottabb slágere: Morley-tól a Now is the month of maying, Hasslertől az Ach, weh des Leiden, Tomkins Too much I once lameneted-je, Jannequin La Guerre-je, Gibbons és Arcadelt különböző színű hattyai, valamint az utóbbi szőlőt nevelgető Margot-ja és még sorolhatnám. Egy kórusverseny zsűrijének rémálom-repertoárja.

Csakhogy ezt az 1984-es felvételt hallgatva az az ember érzése: az édeni ártatlanság állapotában készült lemez került a hifibe, mely még a művek csontról való lerágásának beindulása előtt készült. Hogy csak egy példát említsek: a furulya- és dobkísérettel ellátott, amúgy rongyosra énekelt Now is the month… is tud frissnek és újnak hatni. (És jó arra gondolni, hogy ez a furulyaszólam még azelőtt született, hogy az utolsó autóreklámot is elérte volna az édeskés, ál-ír tilinkózás.)

Tulajdonképpen minden olyan egyszerűnek tűnik: makulátlanul intonálni, öt nyelv mássalhangzóit ropogtatni úgy, hogy a hallgatónak összefut a nyál a szájában, érthetően, de nem szájbarágósan szöveget mondani… Ehhez már csak százféle hangszín-árnyalat, gusztusos gesztusok, a cappella és hangszerekkel társított darabok kiegyensúlyozott aránya kell – utóbbiak kapcsán időnként legalább azt is megállapíthatjuk, hogy a monódiát azért nem kell teljes egészében a firenzei Camerata-ra kenni.

Sajnálom, hogy a kísérőfüzet nem közli a művek szövegét; igaz, a tapasztalat azt mutatja, hogy a vallásos madrigáloktól és „rendes” költők igényesebb alkotásaitól eltekintve a versek általában besorolhatóak a „Süt a nap, nehogy szomorú légy”, a „Hogyan tudnék élni nélküled” vagy a „Most még fáj minden szó” kategóriákba, már ami a szövegek tartalmát és színvonalát illeti. No de e madrigálok zenéje, formája – hát az egy egészen más szféra.

Boldog volt a kor, melynek ilyen minőségű könnyűzene adatott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.