Klasszikus

Magical Madrigals

2004.02.09. 00:00
Ajánlom
Van úgy, hogy a nyomda ördöge fején találja a szöget. Ezúttal egy húsz éves King’s Singers felvétel újra kiadott CD-jének hirdetésébe trappolt bele festékes patáival, s így lett a Madrigal History Tour-ból Magical History Tour. Utóbbi a Beatles ’67-es albumának címére hajaz, melynek Magical Mystery Tour volt a címe.

A pokolfajzatnak végül is igaza van: a népszerű szórakoztató zene körébe a 16. században elsősorban a madrigálok, az 1960-as években pedig a gombafejűek slágerei tartoztak. S bár pl. Lassust feltehetően nem kísérte hisztérikusan sikoltozó tinédzserek tömege, ne feledjük, hogy Byrd éppúgy játszott az angol királynő színe előtt, mint idő és műfaj tekintetében tőle egyaránt távol álló liverpooli honfitársai.

Öt nemzet (vagy inkább nyelv) – olasz, angol, francia, spanyol, német – harmincnégy madrigálja kapott helyet ezen a felvételen, s bízvást állíthatjuk, itt van minden idők legalább tíz legfelkapottabb slágere: Morley-tól a Now is the month of maying, Hasslertől az Ach, weh des Leiden, Tomkins Too much I once lameneted-je, Jannequin La Guerre-je, Gibbons és Arcadelt különböző színű hattyai, valamint az utóbbi szőlőt nevelgető Margot-ja és még sorolhatnám. Egy kórusverseny zsűrijének rémálom-repertoárja.

Csakhogy ezt az 1984-es felvételt hallgatva az az ember érzése: az édeni ártatlanság állapotában készült lemez került a hifibe, mely még a művek csontról való lerágásának beindulása előtt készült. Hogy csak egy példát említsek: a furulya- és dobkísérettel ellátott, amúgy rongyosra énekelt Now is the month… is tud frissnek és újnak hatni. (És jó arra gondolni, hogy ez a furulyaszólam még azelőtt született, hogy az utolsó autóreklámot is elérte volna az édeskés, ál-ír tilinkózás.)

Tulajdonképpen minden olyan egyszerűnek tűnik: makulátlanul intonálni, öt nyelv mássalhangzóit ropogtatni úgy, hogy a hallgatónak összefut a nyál a szájában, érthetően, de nem szájbarágósan szöveget mondani… Ehhez már csak százféle hangszín-árnyalat, gusztusos gesztusok, a cappella és hangszerekkel társított darabok kiegyensúlyozott aránya kell – utóbbiak kapcsán időnként legalább azt is megállapíthatjuk, hogy a monódiát azért nem kell teljes egészében a firenzei Camerata-ra kenni.

Sajnálom, hogy a kísérőfüzet nem közli a művek szövegét; igaz, a tapasztalat azt mutatja, hogy a vallásos madrigáloktól és „rendes” költők igényesebb alkotásaitól eltekintve a versek általában besorolhatóak a „Süt a nap, nehogy szomorú légy”, a „Hogyan tudnék élni nélküled” vagy a „Most még fáj minden szó” kategóriákba, már ami a szövegek tartalmát és színvonalát illeti. No de e madrigálok zenéje, formája – hát az egy egészen más szféra.

Boldog volt a kor, melynek ilyen minőségű könnyűzene adatott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.