Klasszikus

Magyar anyanyelvű görög hegedűs

2005.05.02. 00:00
Ajánlom
A nagy szimfonikus zenekarok – nem is annyira képzeletbeli, mint inkább valóságos és kiélezett – versenyében dobogós helyen szerepelnek a Berlini Filharmonikusok. Ez egyrészt az együttes százhuszonhárom éves, dicsőséges múltjával magyarázható, amelyet olyan karmesterek jeleznek, mint Nikisch, Mahler, Richard Strauss, Furtwängler, Celibidache, Karajan és Abbado. Másrészt a berliniek ma is kiváló zenekart alkotnak: a gondos kiválasztás és a megfelelő pénzügyi háttér szervezett munkával, sok szólampróbával, egyénenkénti meghallgatással párosul.

Az Operaházban tartott Európa-koncertjükön – mellyel a saját születésnapjukat és a mi csatlakozásunk évfordulóját is köszöntötték – elsősorban arra voltam kíváncsi, hogyan seper az új seprű, vagyis miként hat a berliniekre zeneigazgatójuk, az egyik legdivatosabb karmester, a brit Sir Simon Rattle.

A koncert főszereplője azonban nem Rattle, hanem Leonidas Kavakos, Bartók Hegedűversenyének szólistája volt. A harmincas évei végén járó görög hegedűsről – aki többször járt már Budapesten – eddig is tudtuk, hogy technikailag felveszi a versenyt az orosz, amerikai és izraeli iskola legjobbjaival. Számomra azonban csak most derült ki, hogy milyen zenei és érzelmi mélységek rejtőznek benne. Interpretációjában nem voltak külsőségek, sallangok, kerülte a széles mozdulatokat és gesztusokat; tökéletes koncentrációval és finom, de határozott vonókezeléssel, anyanyelvi szinten szólaltatta meg Bartók zenéjét. Előadásmódja nagyszerűen illeszkedett a bartóki remekmű szerkezetéhez és kompozíciós sajátosságaihoz, a népzenei ihletésű, tiszta fordulatok érzékenységéhez.

A szünet után elhangzó Tűzmadár, Sztravinszkij balettzenéje is szép hangszínekkel, gazdagon szólalt meg, de katartikusnak nem nevezném az előadást: voltak unalmasabb percek. Azt pedig egyáltalán nem értettem, hogy a két fontos és karakteres 20. századi remekmű mellé miért került Berlioz ritkán hallható és gyorsan feledhető nyitánya, A kalóz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.