Klasszikus

Magyar dobogós az ismétlőpedál világbajnokságon

2011.03.29. 14:00
Ajánlom
Harmadik helyezést ért el Balázs Gergely a Boss Loop Station ismétlőpedál világbajnokság Los Angeles-i döntőjében.

A pécsi születésű hegedűművész a kelet-európai szekció nyerteseként jutott ki a világbajnokság döntőjébe, amit a zenéhez kapcsolódó elektronikai eszközöket gyártó Roland-Boss cég szervezet idén januárban. A döntőt a világhírű szájdobvirtuóz Schlomo nyerte, a második helyet pedig a fiatal japán tehetség Naoryu szerezte meg.

Balázs Gergely 1971. december 7-én született Pécsett. Három éves korában apja irányításával kezdett el hegedülni. A Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola befejezése után a budapesti Zeneakadémia hegedű szakára nyert felvételt. Diplomáját 1995-ben kiváló minősítéssel szerezte meg. Koncertmesterként közreműködött a Capella Savaria barokk zene együttes, a Savaria Barokkzenekar és az Orfeo zenekar munkájában, dolgozott a Savaria Szimfonikus Zenekarnál és a Philharmonie der Nationen nemzetközi szimfonikus zenekarban is. Számos lemezfelvételen elkészítésében is közreműködött. Játszott a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers nevű akusztikus-blues formációban és a Free Style Chamber Orchestra jazz-zenekarban. Mint szerző és hegedűs tagja a Marfalkov-Project-nek. Balázs Gergelyt kisgyermekkorától foglalkoztatja a komponálás. A zeneszerzői tevékenységgel azonban csak pár évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni. Rock, underground és jazz együttesek számára készített átíratokat és saját kompozíciókat. Hangszerelt vonósnégyesre, komponált vokális darabot és hegedű-brácsa duót is.

Hallgassa meg Ön is Balázs Gergely az idei ismétlőpedál világbajnokság Los Angeles-i döntőjében elhangozott kompozícióját!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.