Klasszikus

Magyar dzsessz Párizsban

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
A Grupa Palotai nemrég tartotta Stompy Trashy címû második albumának bemutató koncertjét a párizsi Studio Ermitage-ban. A színházi elõadásoknak és filmvetítéseknek is rendszeresen helyet adó régi üzem helyén kialakított galériás bár kiválóan illik az 1999-ben, párizsi konzervatóriumi évfolyamtársakból alakult öttagú csapat színes és játékos zenei világához, amely a tíz éve Franciaországban élõ és a csapatban egyedüli magyar Palotai Csaba gitáros kompozícióit játssza.

- Érdekes - jegyzi meg -, hogy magyarországi turnéink alatt azt mondják, milyen franciás zenét csinálunk. Amikor viszont a francia rádióban játszottunk, a riporter arról beszélt, hogy milyen érdekes ez a magyar zene. Magyarországon francia csapat vagyunk, Franciaországban pedig magyar zenekarnak számítunk. Egyébként az összes tagunk Párizsban él, itt is próbálunk rendszeresen, innen járunk turnézni.

- A csapat francia tagjai is úgy érzik, hogy ez magyar zene. Én is azt gondolom, hogy a zeném gyökereit, ha nem is konkrét formában, de valahol otthon meg lehet találni. Magyarországon a dzsesszzenészek általában amerikai dzsesszt játszanak nagyon magas színvonalon. Pesten a dzsessztanszakra jártam Babos Gyulához, ahol én is elsősorban amerikai zenét tanultam. Amikor kijöttem Párizsba, rájöttem, hogy a francia klubokban ezt amerikai zenészek anyanyelvi szinten művelik, és egyszerűen nevetségesnek éreztem magam előttük. Eltelt némi idő, mire megtaláltam a saját hangomat, ami igazán belőlem jön, mélyről.

Egyébként, a BMC és a francia Abeille terjesztő együttműködésének köszönhetően jelenleg 39 magyar dzsesszalbum van forgalomban Franciaországban. Palotai Csaba szerint ezzel a magyar előadók előtt is megnyíltak a francia kapuk, és kezdenek magyar dzsesszről beszélni Franciaországban. A Grupa Palotai Budapesten legközelebb április 9-én lép fel a Magyar Francia Jazz Fesztivál keretében (www.csabapalotai.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.