Klasszikus

Magyar dzsessz Párizsban

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
A Grupa Palotai nemrég tartotta Stompy Trashy címû második albumának bemutató koncertjét a párizsi Studio Ermitage-ban. A színházi elõadásoknak és filmvetítéseknek is rendszeresen helyet adó régi üzem helyén kialakított galériás bár kiválóan illik az 1999-ben, párizsi konzervatóriumi évfolyamtársakból alakult öttagú csapat színes és játékos zenei világához, amely a tíz éve Franciaországban élõ és a csapatban egyedüli magyar Palotai Csaba gitáros kompozícióit játssza.

- Érdekes - jegyzi meg -, hogy magyarországi turnéink alatt azt mondják, milyen franciás zenét csinálunk. Amikor viszont a francia rádióban játszottunk, a riporter arról beszélt, hogy milyen érdekes ez a magyar zene. Magyarországon francia csapat vagyunk, Franciaországban pedig magyar zenekarnak számítunk. Egyébként az összes tagunk Párizsban él, itt is próbálunk rendszeresen, innen járunk turnézni.

- A csapat francia tagjai is úgy érzik, hogy ez magyar zene. Én is azt gondolom, hogy a zeném gyökereit, ha nem is konkrét formában, de valahol otthon meg lehet találni. Magyarországon a dzsesszzenészek általában amerikai dzsesszt játszanak nagyon magas színvonalon. Pesten a dzsessztanszakra jártam Babos Gyulához, ahol én is elsősorban amerikai zenét tanultam. Amikor kijöttem Párizsba, rájöttem, hogy a francia klubokban ezt amerikai zenészek anyanyelvi szinten művelik, és egyszerűen nevetségesnek éreztem magam előttük. Eltelt némi idő, mire megtaláltam a saját hangomat, ami igazán belőlem jön, mélyről.

Egyébként, a BMC és a francia Abeille terjesztő együttműködésének köszönhetően jelenleg 39 magyar dzsesszalbum van forgalomban Franciaországban. Palotai Csaba szerint ezzel a magyar előadók előtt is megnyíltak a francia kapuk, és kezdenek magyar dzsesszről beszélni Franciaországban. A Grupa Palotai Budapesten legközelebb április 9-én lép fel a Magyar Francia Jazz Fesztivál keretében (www.csabapalotai.hu).

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.