Klasszikus

Magyar Faust a francia Mezzón

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A világ legrangosabb komolyzenei csatornája, a Mezzo Televízió első alkalommal tűz műsorára Magyarországon készült operaprodukciót – a Szegedi Nemzeti Színházban francia–magyar koprodukcióban február közepén bemutatott Faustot november második felében öt alkalommal is levetítik. Az első időpont: november 15., 20:50.

Az Európában több mint 30 millió háztartásban fogható Mezzo általában csak a világ legrangosabb színpadain (Covent Garden, Scala, Chatelet, Metropolitan) készült operaprodukciókat mutat be, és tízéves fennállása alatt még soha nem közvetített előadásokat Európának erről a részéről. Ráadásul a Faust előtt ebben a hónapban két operabemutatót láthattak a Mezzo nézői – Berlioz A trójaiak című művét a párizsi Théatre du Chatelet-ből és Puccini A nyugat lánya című vígoperáját a milánói Scalából.

– Ez a megtiszteltetés számomra annak bizonyítéka, hogy függetlenül mindenféle előítéletektől, kapcsolatoktól és viszonyrendszerektől, az ember munkája magában is megél – reagált minderre Alföldi Róbert, a szegedi előadás rendezője. Mint mondta, a televíziós produkció elsősorban Horváth Ádám érdeme, aki tíz nappal a február 14-i premier előtt gyakorlatilag leköltözött Szegedre, végigülte az összes próbát, minden részletet megbeszélt vele, és végül egyenes adásban olyan produkciót volt képes összerakni, amit mindenfajta utómunka nélkül a Mezzo is érdemesnek tartott leadni.

A francia televíziós csatorna amúgy már áprilisban jelezte, hogy érdeklődik az előadás iránt, csak a produkciónak túlságosan sok jogtulajdonosa volt, a Szegedi Nemzeti Színháztól kezdve a Francia Intézeten át a Magyar Televízióig. Plusz közel 300 művésztől kellett megszerezni a hozzájárulást. A közvetítő szerepét elvállaló Armel Produkció és Sajtóirodának végül szeptember végére sikerült minden érintett féllel egyezségre jutnia, ezért csúszott ennyit a Mezzo-bemutató.

A franciákat vélhetően a produkció modern, gyakorta provokatív hangvétele fogta meg. Alföldi Róbert Gounod klasszikus operáját ugyanis modern, XXI. századi környezetbe ültette át, mint akkoriban nyilatkozta, „a színház meghal, ha nem reagál arra, mi körülötte történik. Ha csupán bemutatná a régiek által teremtett értékeket, múzeum lenne”. A Faust idehaza igen vegyes szakmai visszhangot váltott ki, különösen az énekesek teljesítményét kritizálták sokat, a szegedi közönség szavazatai alapján viszont az előző évadban Alföldi rendezése nyerte el a Dömötör-díjat.

A Faust amúgy Alföldi első opera-rendezése, mint mondta, „elég jóba lett mostanság a műfajjal”, további tervei között szerepel Bartók A kékszakállú herceg vára, Eötvös Péter A balkon vagy Wagner Bolygó hollandi című zenedrámájának színpadra állítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.