Klasszikus

Magyar Faust a francia Mezzón

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A világ legrangosabb komolyzenei csatornája, a Mezzo Televízió első alkalommal tűz műsorára Magyarországon készült operaprodukciót – a Szegedi Nemzeti Színházban francia–magyar koprodukcióban február közepén bemutatott Faustot november második felében öt alkalommal is levetítik. Az első időpont: november 15., 20:50.

Az Európában több mint 30 millió háztartásban fogható Mezzo általában csak a világ legrangosabb színpadain (Covent Garden, Scala, Chatelet, Metropolitan) készült operaprodukciókat mutat be, és tízéves fennállása alatt még soha nem közvetített előadásokat Európának erről a részéről. Ráadásul a Faust előtt ebben a hónapban két operabemutatót láthattak a Mezzo nézői – Berlioz A trójaiak című művét a párizsi Théatre du Chatelet-ből és Puccini A nyugat lánya című vígoperáját a milánói Scalából.

– Ez a megtiszteltetés számomra annak bizonyítéka, hogy függetlenül mindenféle előítéletektől, kapcsolatoktól és viszonyrendszerektől, az ember munkája magában is megél – reagált minderre Alföldi Róbert, a szegedi előadás rendezője. Mint mondta, a televíziós produkció elsősorban Horváth Ádám érdeme, aki tíz nappal a február 14-i premier előtt gyakorlatilag leköltözött Szegedre, végigülte az összes próbát, minden részletet megbeszélt vele, és végül egyenes adásban olyan produkciót volt képes összerakni, amit mindenfajta utómunka nélkül a Mezzo is érdemesnek tartott leadni.

A francia televíziós csatorna amúgy már áprilisban jelezte, hogy érdeklődik az előadás iránt, csak a produkciónak túlságosan sok jogtulajdonosa volt, a Szegedi Nemzeti Színháztól kezdve a Francia Intézeten át a Magyar Televízióig. Plusz közel 300 művésztől kellett megszerezni a hozzájárulást. A közvetítő szerepét elvállaló Armel Produkció és Sajtóirodának végül szeptember végére sikerült minden érintett féllel egyezségre jutnia, ezért csúszott ennyit a Mezzo-bemutató.

A franciákat vélhetően a produkció modern, gyakorta provokatív hangvétele fogta meg. Alföldi Róbert Gounod klasszikus operáját ugyanis modern, XXI. századi környezetbe ültette át, mint akkoriban nyilatkozta, „a színház meghal, ha nem reagál arra, mi körülötte történik. Ha csupán bemutatná a régiek által teremtett értékeket, múzeum lenne”. A Faust idehaza igen vegyes szakmai visszhangot váltott ki, különösen az énekesek teljesítményét kritizálták sokat, a szegedi közönség szavazatai alapján viszont az előző évadban Alföldi rendezése nyerte el a Dömötör-díjat.

A Faust amúgy Alföldi első opera-rendezése, mint mondta, „elég jóba lett mostanság a műfajjal”, további tervei között szerepel Bartók A kékszakállú herceg vára, Eötvös Péter A balkon vagy Wagner Bolygó hollandi című zenedrámájának színpadra állítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.