Klasszikus

Magyar Faust a francia Mezzón

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
A világ legrangosabb komolyzenei csatornája, a Mezzo Televízió első alkalommal tűz műsorára Magyarországon készült operaprodukciót – a Szegedi Nemzeti Színházban francia–magyar koprodukcióban február közepén bemutatott Faustot november második felében öt alkalommal is levetítik. Az első időpont: november 15., 20:50.

Az Európában több mint 30 millió háztartásban fogható Mezzo általában csak a világ legrangosabb színpadain (Covent Garden, Scala, Chatelet, Metropolitan) készült operaprodukciókat mutat be, és tízéves fennállása alatt még soha nem közvetített előadásokat Európának erről a részéről. Ráadásul a Faust előtt ebben a hónapban két operabemutatót láthattak a Mezzo nézői – Berlioz A trójaiak című művét a párizsi Théatre du Chatelet-ből és Puccini A nyugat lánya című vígoperáját a milánói Scalából.

– Ez a megtiszteltetés számomra annak bizonyítéka, hogy függetlenül mindenféle előítéletektől, kapcsolatoktól és viszonyrendszerektől, az ember munkája magában is megél – reagált minderre Alföldi Róbert, a szegedi előadás rendezője. Mint mondta, a televíziós produkció elsősorban Horváth Ádám érdeme, aki tíz nappal a február 14-i premier előtt gyakorlatilag leköltözött Szegedre, végigülte az összes próbát, minden részletet megbeszélt vele, és végül egyenes adásban olyan produkciót volt képes összerakni, amit mindenfajta utómunka nélkül a Mezzo is érdemesnek tartott leadni.

A francia televíziós csatorna amúgy már áprilisban jelezte, hogy érdeklődik az előadás iránt, csak a produkciónak túlságosan sok jogtulajdonosa volt, a Szegedi Nemzeti Színháztól kezdve a Francia Intézeten át a Magyar Televízióig. Plusz közel 300 művésztől kellett megszerezni a hozzájárulást. A közvetítő szerepét elvállaló Armel Produkció és Sajtóirodának végül szeptember végére sikerült minden érintett féllel egyezségre jutnia, ezért csúszott ennyit a Mezzo-bemutató.

A franciákat vélhetően a produkció modern, gyakorta provokatív hangvétele fogta meg. Alföldi Róbert Gounod klasszikus operáját ugyanis modern, XXI. századi környezetbe ültette át, mint akkoriban nyilatkozta, „a színház meghal, ha nem reagál arra, mi körülötte történik. Ha csupán bemutatná a régiek által teremtett értékeket, múzeum lenne”. A Faust idehaza igen vegyes szakmai visszhangot váltott ki, különösen az énekesek teljesítményét kritizálták sokat, a szegedi közönség szavazatai alapján viszont az előző évadban Alföldi rendezése nyerte el a Dömötör-díjat.

A Faust amúgy Alföldi első opera-rendezése, mint mondta, „elég jóba lett mostanság a műfajjal”, további tervei között szerepel Bartók A kékszakállú herceg vára, Eötvös Péter A balkon vagy Wagner Bolygó hollandi című zenedrámájának színpadra állítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.