Klasszikus

Magyar fuvolista díja

2005.01.17. 00:00
Ajánlom
Seres Dóra első lett a New York-i versenyen Az egyesült államokbeli Young Concert Artists nevű zenei ügynökség versenyén először nyert magyar: a huszonnégy éves fuvolaművész, Seres Dóra, aki New Yorkból telefonon nyilatkozott lapunknak.

Lentiben, az Ádám Jenő Zeneiskolában kezdett el fuvolázni Seres Dóra. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Lóránt növendéke lett, akitől - mint mondja - a legtöbbet tanult emberileg és szakmailag. Második diplomáját a magyar származású Adorján András tanítványaként Münchenben szerezte, és most újra Kovács Lóránt növendéke, doktoranduszhallgatóként a budapesti Zeneakadémián. Emellett a Rádiózenekar szólistája is, első, Flautissimo című CD-je - amelyet Mali Emese zongoraművésszel készített - 2004-ben jelent meg. Még előtte, 2001-2003 között hat nemzetközi versenyből négyet megnyert, a többiben második helyezett lett.

Meséli, amikor elsős zeneakadémista volt, részt vett a Bostonban élő Paula Robison kurzusán. Jóba lettek, tartották a kapcsolatot, majd az amerikai művésznő tíz napra meghívta magához egykori növendékét. Magánórákat adott neki, és bevezette az amerikai zenei világba. Ő javasolta azt is, hogy induljon a Young Concert Artists huszonhat éven aluliaknak szóló, minden hangszerre kiterjedő versenyén.

A New York-i verseny első helyezetteivel szerződést köt a menedzsment, és legalább három évig szervezik neki a fellépéseket a világ neves koncerttermeibe. - Ez azért is fontos - teszi hozzá a fuvolaművész -, mert Magyarországon nincs olyan ügynökség, amely vállalná a fiatalok felkarolását, menedzselését.

A megmérettetésre kétféleképpen lehetett jelentkezni. Volt, aki az európai próbajátékot választotta, mások - Dóra is - bemutatkozó CD-t küldött az ügynökségnek. Az ötszáz jelentkezőből negyvenöten jutottak a középdöntőbe, és a szombati döntő után hét nyertese lett a versenynek.

Az ügynökségnek nem célja, hogy minden hangszer-kategóriában első helyezettet hirdessen, előfordul ugyanakkor az is, hogy egy hangszeren belül több művészt is felkarolnak. Az elmúlt öt évben nem nyert fuvolista ezen a versenyen, magyar fiatal pedig még soha.

A szombati döntőt vasárnap gálaest követte New Yorkban, és hétfőn írják alá azt a szerződést, amely garantálja Seres Dóra külföldi karrierjének elindítását. Az ügynökség azt ígéri, hogy a washingtoni Kennedy Centerben debütálhat majd.

Kovács Lóránt fuvolaprofesszor több hallgatója nyert már díjakat nemzetközi versenyeken, de mint mondja, eddigi legsikeresebb növendéke Seres Dóra. Hozzáteszi, tanítványa nagyon tudatosan készült erre a versenypályára. Ahhoz, hogy bekerülhessenek egy zenekarba, próbajátékok során kell megmérettetniük magukat a művészeknek. És ha a zenész még szólistaként is sikeres akar lenni, akkor fontos, hogy részt vegyen a nemzetközi versenyeken, amelyekből minden évben legalább egy van.

Arra a kérdésünkre, hogy mire használhatja egy fuvolaművész a művészeti doktori címet, a professzor azt mondja: a tanításhoz ez igen fontos. Az lehet egyetemi tanár, akinek megvan az úgynevezett DLA-fokozata. - Seres Dóra kimondottan jó tanár lesz - jelenti ki Kovács Lóránt -, már most szeretik a növendékek. A fiatal tehetség doktoranduszként heti négy órát tanít az osztályomban.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Színház

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.