Klasszikus

Magyar fuvolista lány nagydíja Szabadkán

2015.03.04. 09:55
Ajánlom
Sorra nyeri a rangos hazai és külföldi zenei versenyeket egy kiemelkedő tehetségű fiatal magyar muzsikus, Hetei-Bakó Teodóra fuvolaművész. Legutóbb az elmúlt hétvégén neki ítélte a zsűri a szabadkai zeneiskolában február 27-től március 1-jéig a Szabadkai Zenei Fesztivál (FEMUS) keretei között zajlott nemzetközi - fuvolisták, klarinétosok és szaxofonosok számára öt korcsoportban kiírt - verseny nagydíját.

Az Electe Egyesület által rendezett vajdasági versenyen hagyományosan jelen vannak az alsó-, illetve középfokon hangszert tanuló magyar diákok, és komoly sikernek számít, hogy ezúttal a kiemelt nagydíjat egy magyar fuvolista vihette haza, az I. díjnak számító arany minősítés mellett. A zsűriben két szlovén művész, Matej Zupan fuvolista és Joze Kotar klarinétos, valamint Puskás Levente magyar szaxofonművész foglalt helyet.

Hetei-Bakó Teodóra rendkívüli zenei tehetség, hiszen nemcsak kiválóan fuvolázik, hanem zongorában is nagy sikereket ér el. Fuvola tanulmányait párhuzamos végzi a csepeli Vienna Konzervatóriumban Csetényi Gyula növendékeként, illetve 2013 szeptemberétől Londonban, a Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) junior tagozatán a nemzetközi hírű professzor, Susan Torke irányításával. Tavaly ősztől pedig ugyanitt zongora szakon is tanul Nadine André osztályában. Teodórát az intézmény igazgatója, Howard Ionascu is lelkesen támogatja tanulmányaiban. Óriási dolog, hogy a fiatal művész és szülei vállalták a Budapest és London közötti "ingázást", hiszen ez időben és anyagilag is nagy terhet ró a családra. Sok támogatójuk van, akiknek nagyon hálásak.

Ugyanakkor Hetei-Bakó Teodóra már Londonban is komoly sikereket mondhat magáénak. Február 18-án a British Flute Society versenyén II. díjat nyert több mint harminc induló - kínai, japán, spanyol, lengyel, német és orosz fiatal fuvolisták - között. A Vienna Konzervatóriumban is kitűnik tehetségével, szintén februárban az intézmény rangos nemzetközi, kétfordulós versenyén nyert I. díjat. A zsűri elnöke, Michael Martin Kofler azt mondta, hogy szívesen tanítaná Hetei-Bakó Teodórát Salzburgban, de a magyar lány meghívást kapott Linzbe és Pozsonyba is.      

Hetei-Bakó Teodórának a zongora volt az első hangszere, már hatévesen „lenézte" a bátyjai kezéről a darabokat, amelyeket gyakoroltak. A zenei pályán a csömöri Krammer Teréz Zeneiskolában Trázsi Erzsébet indította el. Két alkalommal is bejutott az Országos Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjébe Balassagyarmaton, és az Országos Zeneiskolai Zongoraverseny döntőjébe Nyíregyházán. San Marinóban is döntős volt egy versenyen. Rövid ideig Eckhardt Gábor zongoraművész növendéke is volt, de aztán „győzött" a fuvolázás. A fuvolát tízévesen szintén Csömörön kezdte, Lázár Gáspár irányításával, és a következő esztendőkben az országos és megyei versenyeken rendre I. és II. díjakat, különdíjat nyert. Ennek köszönhetően ismerkedett meg Csetényi Gyula professzorral, aki 2012 óta a tanára, mentora. Hetei-Bakó Teodóra a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorban is megmérette magát.

Hetei-Bakó Teodórára érdemes tehát odafigyelni, több nagy sikerű hangverseny fellépője volt az elmúlt időszakban, játszott a budapesti Fasori református templomban, a nagytétényi kastélyban, a Nádor teremben, a budapesti Szent Mihály templomban, a Duna Palotában, és persze Londonban, a Királyi Zeneakadémia dísztermében és hangversenytermében is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.