Klasszikus

Magyar fuvolista lány nagydíja Szabadkán

2015.03.04. 09:55
Ajánlom
Sorra nyeri a rangos hazai és külföldi zenei versenyeket egy kiemelkedő tehetségű fiatal magyar muzsikus, Hetei-Bakó Teodóra fuvolaművész. Legutóbb az elmúlt hétvégén neki ítélte a zsűri a szabadkai zeneiskolában február 27-től március 1-jéig a Szabadkai Zenei Fesztivál (FEMUS) keretei között zajlott nemzetközi - fuvolisták, klarinétosok és szaxofonosok számára öt korcsoportban kiírt - verseny nagydíját.

Az Electe Egyesület által rendezett vajdasági versenyen hagyományosan jelen vannak az alsó-, illetve középfokon hangszert tanuló magyar diákok, és komoly sikernek számít, hogy ezúttal a kiemelt nagydíjat egy magyar fuvolista vihette haza, az I. díjnak számító arany minősítés mellett. A zsűriben két szlovén művész, Matej Zupan fuvolista és Joze Kotar klarinétos, valamint Puskás Levente magyar szaxofonművész foglalt helyet.

Hetei-Bakó Teodóra rendkívüli zenei tehetség, hiszen nemcsak kiválóan fuvolázik, hanem zongorában is nagy sikereket ér el. Fuvola tanulmányait párhuzamos végzi a csepeli Vienna Konzervatóriumban Csetényi Gyula növendékeként, illetve 2013 szeptemberétől Londonban, a Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) junior tagozatán a nemzetközi hírű professzor, Susan Torke irányításával. Tavaly ősztől pedig ugyanitt zongora szakon is tanul Nadine André osztályában. Teodórát az intézmény igazgatója, Howard Ionascu is lelkesen támogatja tanulmányaiban. Óriási dolog, hogy a fiatal művész és szülei vállalták a Budapest és London közötti "ingázást", hiszen ez időben és anyagilag is nagy terhet ró a családra. Sok támogatójuk van, akiknek nagyon hálásak.

Ugyanakkor Hetei-Bakó Teodóra már Londonban is komoly sikereket mondhat magáénak. Február 18-án a British Flute Society versenyén II. díjat nyert több mint harminc induló - kínai, japán, spanyol, lengyel, német és orosz fiatal fuvolisták - között. A Vienna Konzervatóriumban is kitűnik tehetségével, szintén februárban az intézmény rangos nemzetközi, kétfordulós versenyén nyert I. díjat. A zsűri elnöke, Michael Martin Kofler azt mondta, hogy szívesen tanítaná Hetei-Bakó Teodórát Salzburgban, de a magyar lány meghívást kapott Linzbe és Pozsonyba is.      

Hetei-Bakó Teodórának a zongora volt az első hangszere, már hatévesen „lenézte" a bátyjai kezéről a darabokat, amelyeket gyakoroltak. A zenei pályán a csömöri Krammer Teréz Zeneiskolában Trázsi Erzsébet indította el. Két alkalommal is bejutott az Országos Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjébe Balassagyarmaton, és az Országos Zeneiskolai Zongoraverseny döntőjébe Nyíregyházán. San Marinóban is döntős volt egy versenyen. Rövid ideig Eckhardt Gábor zongoraművész növendéke is volt, de aztán „győzött" a fuvolázás. A fuvolát tízévesen szintén Csömörön kezdte, Lázár Gáspár irányításával, és a következő esztendőkben az országos és megyei versenyeken rendre I. és II. díjakat, különdíjat nyert. Ennek köszönhetően ismerkedett meg Csetényi Gyula professzorral, aki 2012 óta a tanára, mentora. Hetei-Bakó Teodóra a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorban is megmérette magát.

Hetei-Bakó Teodórára érdemes tehát odafigyelni, több nagy sikerű hangverseny fellépője volt az elmúlt időszakban, játszott a budapesti Fasori református templomban, a nagytétényi kastélyban, a Nádor teremben, a budapesti Szent Mihály templomban, a Duna Palotában, és persze Londonban, a Királyi Zeneakadémia dísztermében és hangversenytermében is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.