Klasszikus

Magyar fuvolista lány nagydíja Szabadkán

2015.03.04. 09:55
Ajánlom
Sorra nyeri a rangos hazai és külföldi zenei versenyeket egy kiemelkedő tehetségű fiatal magyar muzsikus, Hetei-Bakó Teodóra fuvolaművész. Legutóbb az elmúlt hétvégén neki ítélte a zsűri a szabadkai zeneiskolában február 27-től március 1-jéig a Szabadkai Zenei Fesztivál (FEMUS) keretei között zajlott nemzetközi - fuvolisták, klarinétosok és szaxofonosok számára öt korcsoportban kiírt - verseny nagydíját.

Az Electe Egyesület által rendezett vajdasági versenyen hagyományosan jelen vannak az alsó-, illetve középfokon hangszert tanuló magyar diákok, és komoly sikernek számít, hogy ezúttal a kiemelt nagydíjat egy magyar fuvolista vihette haza, az I. díjnak számító arany minősítés mellett. A zsűriben két szlovén művész, Matej Zupan fuvolista és Joze Kotar klarinétos, valamint Puskás Levente magyar szaxofonművész foglalt helyet.

Hetei-Bakó Teodóra rendkívüli zenei tehetség, hiszen nemcsak kiválóan fuvolázik, hanem zongorában is nagy sikereket ér el. Fuvola tanulmányait párhuzamos végzi a csepeli Vienna Konzervatóriumban Csetényi Gyula növendékeként, illetve 2013 szeptemberétől Londonban, a Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) junior tagozatán a nemzetközi hírű professzor, Susan Torke irányításával. Tavaly ősztől pedig ugyanitt zongora szakon is tanul Nadine André osztályában. Teodórát az intézmény igazgatója, Howard Ionascu is lelkesen támogatja tanulmányaiban. Óriási dolog, hogy a fiatal művész és szülei vállalták a Budapest és London közötti "ingázást", hiszen ez időben és anyagilag is nagy terhet ró a családra. Sok támogatójuk van, akiknek nagyon hálásak.

Ugyanakkor Hetei-Bakó Teodóra már Londonban is komoly sikereket mondhat magáénak. Február 18-án a British Flute Society versenyén II. díjat nyert több mint harminc induló - kínai, japán, spanyol, lengyel, német és orosz fiatal fuvolisták - között. A Vienna Konzervatóriumban is kitűnik tehetségével, szintén februárban az intézmény rangos nemzetközi, kétfordulós versenyén nyert I. díjat. A zsűri elnöke, Michael Martin Kofler azt mondta, hogy szívesen tanítaná Hetei-Bakó Teodórát Salzburgban, de a magyar lány meghívást kapott Linzbe és Pozsonyba is.      

Hetei-Bakó Teodórának a zongora volt az első hangszere, már hatévesen „lenézte" a bátyjai kezéről a darabokat, amelyeket gyakoroltak. A zenei pályán a csömöri Krammer Teréz Zeneiskolában Trázsi Erzsébet indította el. Két alkalommal is bejutott az Országos Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjébe Balassagyarmaton, és az Országos Zeneiskolai Zongoraverseny döntőjébe Nyíregyházán. San Marinóban is döntős volt egy versenyen. Rövid ideig Eckhardt Gábor zongoraművész növendéke is volt, de aztán „győzött" a fuvolázás. A fuvolát tízévesen szintén Csömörön kezdte, Lázár Gáspár irányításával, és a következő esztendőkben az országos és megyei versenyeken rendre I. és II. díjakat, különdíjat nyert. Ennek köszönhetően ismerkedett meg Csetényi Gyula professzorral, aki 2012 óta a tanára, mentora. Hetei-Bakó Teodóra a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorban is megmérette magát.

Hetei-Bakó Teodórára érdemes tehát odafigyelni, több nagy sikerű hangverseny fellépője volt az elmúlt időszakban, játszott a budapesti Fasori református templomban, a nagytétényi kastélyban, a Nádor teremben, a budapesti Szent Mihály templomban, a Duna Palotában, és persze Londonban, a Királyi Zeneakadémia dísztermében és hangversenytermében is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.