Klasszikus

Magyar győztes az andorrai zongoraversenyen

2003.12.05. 00:00
Ajánlom
A IX. Andorrai Nemzetközi Zongoraverseny november 21. és december 1. között került megrendezésre. A három fordulóból álló versenyen a 85 jelentkezőből 62-en vettek részt.

A középdöntőbe huszonegy versenyző jutott, a döntőbe pedig kilenc. A zsűriben tagja volt többek között Alicia de Larrocha, Jury Boukoff és Stanislas Pochekin elnök. A zongoraverseny első díját, valamint az Andorra Nagydíjat Benabdallah Marouan magyar versenyző nyerte. Második lett az orosz Yakovlev Alexander, harmadik Sunghoon Hwang, Hu Chih-Long és Mordinov Mikhail pedig a negyedik helyen végzett.

Benabdallah Marouan 1982. október 2-án született Marokkóban, négyéves korában kezdett zongorázni, s tizenhárom évesen, egyedül érkezett Magyarországra. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakának másodéves hallgatója. 1994-ben és 1996-ban megnyerte a Marokkói Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyt, 1995-ben és 1996-ban a Marokkói Országos Chopin Zongoraversenyt, 2001-ben az Országos Békés-Tarhosi Szakközépiskolai Zongoraversenyt, idén pedig második helyen végzett a Magyar Rádió Zongoraversenyén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.