Klasszikus

Magyar holokauszt-áldozat műveit jelentette meg a Hungaroton

2009.05.01. 00:00
Ajánlom
A lukovi munkatáborban mártírhalált halt Weiner László művei hallhatók a Hungaroton legújabb, Kamarazene mélyhegedűvel című lemezén. A korong kiadását Dirk Hegemann, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának brácsaművésze szorgalmazta.

Hegemann, aki kiválóan beszél és ír magyarul, egy budapesti tartózkodása alkalmával talált rá Weiner László hegedűre és brácsára írt Duójára. Később a stuttgarti zeneakadémia archívumában bukkant a Magyarországon kevéssé ismert zeneszerző Hegedű-zongora szonátájára. Ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző fennmaradt műveiből hangzó összkiadást készítsen.

Weiner László 1916-ban született Szombathelyen, 1934-től zeneszerzést tanult a Zeneakadémián Kodály tanítványaként. Zongoristaként és zeneszerzőként is felhívta magára a figyelmet, és sikerrel vezényelte Händel Saul és Júdás Makkabeus című oratóriumait. 1942-ben házasságot kötött az oratóriumokban szólót éneklő Rózsa Verával. Kodály közbenjárása ellenére a művészházaspár élete előbb a zsidótörvények korlátozó rendelkezései, majd a katonai behívó miatt lehetetlenült el. Weiner még harmincadik életévét sem töltötte be, amikor a lukovi munkatáborban életét vesztette.

Kiadatlan műveit özvegye, Rózsa Vera őrizte meg, aki 1955-től Londonban tevékenykedett énektanárként. Tanítványai között olyan kiválóságokat találhatunk, mint Kiri te Kanawa, Anne Sofie von Otter vagy Komlósi Ildikó. Az özvegy éppen Weiner László Vonóstrió-szerenádjának kiadását készítette elő, amikor a fennmaradt kották után kutató Dirk Hegemann megkereste.

A Hungarotonnál megjelent lemezen az említett művek mellett a fuvolára, brácsára, zongorára és vonószenekarra írt Concerto hallható. Utóbbit a magyar származású kanadai Julian Kuerti dirigálja, akit a magyar közönség a szintén holokauszt-áldozat Viktor Ullmann Atlantisz császára, avagy a halál nemet mond című kamaraoperájának 2007. őszi előadásáról ismerhet. A felvételen a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai, Monika Hölszky-Wiedemann és Tatjana Ruhland működnek közre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.