Klasszikus

Magyar-Japán Zeneutazás 2006

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
A Zeneutazás célja a japán zenei kultúra és a taiso-goto hangszer népszerűsítése. A különleges japán hangszereket felvonultató jótékonysági koncertre június 1-jén, este fél nyolckor kerül sor a Zeneakadémián a Kézenfogva Alapítvány javára.

Magyar-Japán Zeneutazás címmel japán taiso-goto együttesek (Taisó-gotó Kotomikai, Taisó-gotó Associe) és a cugaru-dzsamiszen egüttes (Hojó Naoki Monjinkai) jótékonysági koncertet tartanak a Kézenfogva Alapítvány javára a Zeneakadémia Nagytermében. Az esten fellép még az Óbudai Citera együttes és a Magyar Tekerőzenekar, Kiyo-Kito Taiko (az első japándob együttes Magyarországon), valamint az értelmi sérült emberekből álló Parafónia Zenekar.

A taisó-goto billentyűzött japán citera, a gekkin-művész (egyfajta japán citera) Morita Goro találmánya. A művész 1912-ben – előző évi londoni utazása után – a kéthúros citerát a korabeli írógépi billentyűvel ötvözve alakított át. Mostani formája nem kettő, hanem öt-hat húrral rendelkezik, és a taisó-goto Kinden-ryú iskola dolgozta ki a többi fajtáját (alto”, „tenór”, „basszus” és a normált szopránként nevezve). A taisó-goto zenészek ma – ki gyermektől az idősebb korosztályig, kezdőtől a művészig – több mint egymillióan vannak világszerte.

A cugaru-dzsamiszen (samiszen) egy hagyományos japán húros-pengetési fajta, hosszúnyakas lanttípuson játsszák. Az Edo-korszak végéig a vaku férfi zenészek hangszere volt, mégis a 20. század egyik legkedveltebb hangszerévé vált országszerte. Samiszennek egyik leghíresebb formája a Cugaru-dzamiszen, amely az Aomori-megyei Cugaru tartományából számazó samiszenzene stílusát, illetve annak hangszerét jelenti. Az eredeti cugaru-dzsamiszen stílusa a cugaru népdal kísérése volt, mostani legmeghatározóbb stílusa a szóló hangszeres zene, amely a 20. század elején alakult ki: az improvizációval nemcsak a pengetett húrok, hanem a hangszer testén ütött erős ritmusok is nagy szerepet játszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.