Klasszikus

Magyar-Japán Zeneutazás 2006

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
A Zeneutazás célja a japán zenei kultúra és a taiso-goto hangszer népszerűsítése. A különleges japán hangszereket felvonultató jótékonysági koncertre június 1-jén, este fél nyolckor kerül sor a Zeneakadémián a Kézenfogva Alapítvány javára.

Magyar-Japán Zeneutazás címmel japán taiso-goto együttesek (Taisó-gotó Kotomikai, Taisó-gotó Associe) és a cugaru-dzsamiszen egüttes (Hojó Naoki Monjinkai) jótékonysági koncertet tartanak a Kézenfogva Alapítvány javára a Zeneakadémia Nagytermében. Az esten fellép még az Óbudai Citera együttes és a Magyar Tekerőzenekar, Kiyo-Kito Taiko (az első japándob együttes Magyarországon), valamint az értelmi sérült emberekből álló Parafónia Zenekar.

A taisó-goto billentyűzött japán citera, a gekkin-művész (egyfajta japán citera) Morita Goro találmánya. A művész 1912-ben – előző évi londoni utazása után – a kéthúros citerát a korabeli írógépi billentyűvel ötvözve alakított át. Mostani formája nem kettő, hanem öt-hat húrral rendelkezik, és a taisó-goto Kinden-ryú iskola dolgozta ki a többi fajtáját (alto”, „tenór”, „basszus” és a normált szopránként nevezve). A taisó-goto zenészek ma – ki gyermektől az idősebb korosztályig, kezdőtől a művészig – több mint egymillióan vannak világszerte.

A cugaru-dzsamiszen (samiszen) egy hagyományos japán húros-pengetési fajta, hosszúnyakas lanttípuson játsszák. Az Edo-korszak végéig a vaku férfi zenészek hangszere volt, mégis a 20. század egyik legkedveltebb hangszerévé vált országszerte. Samiszennek egyik leghíresebb formája a Cugaru-dzamiszen, amely az Aomori-megyei Cugaru tartományából számazó samiszenzene stílusát, illetve annak hangszerét jelenti. Az eredeti cugaru-dzsamiszen stílusa a cugaru népdal kísérése volt, mostani legmeghatározóbb stílusa a szóló hangszeres zene, amely a 20. század elején alakult ki: az improvizációval nemcsak a pengetett húrok, hanem a hangszer testén ütött erős ritmusok is nagy szerepet játszanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.