Klasszikus

Magyar kapta a királynő nagydíját

2008.07.01. 00:00
Ajánlom
Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész június 27-én ünnepélyes keretek között vehette át Birgitte hercegnőtől a "Queen's Commendation for Excellence" díjat Londonban. A királynő nagydíját minden évben a Royal Academy legeredményesebb diákja kapja.

1982. október 6-án született Budapesten. Hat éves korában zongorázni, tizenkét éves korában fuvolázni kezdett a XII. kerületi Zeneiskolában Barnabás Zoltán növendékeként. Tizennégy évesen felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola előkészítő tagozatára, itt végezte el a fuvola és a szolfézs szakot. Fuvolatanára Gyöngyössy Zoltán volt. 2001-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakára, ahol 2006-ig Kovács Lóránt osztályában folytatta tanulmányait. 2006 januárjától júniusáig Emily Beynon, az amsterdami Concertgebouw szólófuvoásának növendékeként tanult. Ugyenebben az évben felvételt és teljes tanulmányi ösztöndíjat nyert a londoni Royal Academy of Music fuvola tanszakára, ahol 2006-2008-ig William Bennett osztályában végezte posztgraduális tanulmányait. 2008 júniusában felvételt és ösztöndíjat nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába.

Több nemzetközi kurzus részvevője, többek között részt vett Jiri Valek, Adorján András, Michel Debost, Peter Lloyd, William Bennett, Aurele Nicolet és Jaime Martin mesterkurzusain.

2005 szeptemberében tanulmányi eredményei jutalmaként elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat. 2006-ban elnyerte az Erasmus ösztöndíjat és az Ari S Kupsus Salon Concert Society ösztöndíjat. 2008-tól Fischer Annie ösztöndíjas.

Vámosi-Nagy Zsuzsa rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi versenyeknek. 2000 tavaszán különdíjat kapott a Kaposvári Országos Fuvolaversenyen. 2002 nyarán részt vett a Semmeringi Nemzetközi Nyári Akadémián Ausztriában, és az ott rendezett versenyeken különböző kategóriákban két első és három második díjat nyert. 2003 májusában második lett a Bukaresti Nemzetközi Fuvolaversenyen (első díjat a zsűri nem adott ki). Ugyanezen év szeptemberében bejutott a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen a középdöntőbe, a legjobb tizenhat versenyző közé. 2006 novemberében a 11. alkalommal megrendezett Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen 1. díjat nyert. 2007-ben a Nemzetközi Kuhlau Fuvolaverseny döntőse.

2008 júniusában kitüntetéssel diplomázott a Royal Academy of Music posztgraduális szakán, és mint a legjobb fúvós diplomakoncertet adó végzős hallgató, elnyerte az "Irene Burcher Prize" és az "Ashover Festival Award" nevű rangos díjakat, továbbá Birgitte hercegnőtől átvehette a királynő nagydíját ("Queen's Commendation for Excellence").

Számos sikeres szóló-és kamarakoncertet ad Magyarországon és külföldön egyaránt. Vámosi-Nagy Zsuzsa a Budapest Barokk Együttes tagja, valamint a Ventoscala Szimfonikus Zenekar első fuvolása. 2005-től állandó kamarapartnere Csáki András gitárművész. 2008 augusztusában William Bennett nyári mesterkurzusán (Farnham, Anglia) a művész tanári asszisztensének kérte fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.