Klasszikus

Magyar kapta a királynő nagydíját

2008.07.01. 00:00
Ajánlom
Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész június 27-én ünnepélyes keretek között vehette át Birgitte hercegnőtől a "Queen's Commendation for Excellence" díjat Londonban. A királynő nagydíját minden évben a Royal Academy legeredményesebb diákja kapja.

1982. október 6-án született Budapesten. Hat éves korában zongorázni, tizenkét éves korában fuvolázni kezdett a XII. kerületi Zeneiskolában Barnabás Zoltán növendékeként. Tizennégy évesen felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola előkészítő tagozatára, itt végezte el a fuvola és a szolfézs szakot. Fuvolatanára Gyöngyössy Zoltán volt. 2001-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakára, ahol 2006-ig Kovács Lóránt osztályában folytatta tanulmányait. 2006 januárjától júniusáig Emily Beynon, az amsterdami Concertgebouw szólófuvoásának növendékeként tanult. Ugyenebben az évben felvételt és teljes tanulmányi ösztöndíjat nyert a londoni Royal Academy of Music fuvola tanszakára, ahol 2006-2008-ig William Bennett osztályában végezte posztgraduális tanulmányait. 2008 júniusában felvételt és ösztöndíjat nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába.

Több nemzetközi kurzus részvevője, többek között részt vett Jiri Valek, Adorján András, Michel Debost, Peter Lloyd, William Bennett, Aurele Nicolet és Jaime Martin mesterkurzusain.

2005 szeptemberében tanulmányi eredményei jutalmaként elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat. 2006-ban elnyerte az Erasmus ösztöndíjat és az Ari S Kupsus Salon Concert Society ösztöndíjat. 2008-tól Fischer Annie ösztöndíjas.

Vámosi-Nagy Zsuzsa rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi versenyeknek. 2000 tavaszán különdíjat kapott a Kaposvári Országos Fuvolaversenyen. 2002 nyarán részt vett a Semmeringi Nemzetközi Nyári Akadémián Ausztriában, és az ott rendezett versenyeken különböző kategóriákban két első és három második díjat nyert. 2003 májusában második lett a Bukaresti Nemzetközi Fuvolaversenyen (első díjat a zsűri nem adott ki). Ugyanezen év szeptemberében bejutott a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen a középdöntőbe, a legjobb tizenhat versenyző közé. 2006 novemberében a 11. alkalommal megrendezett Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen 1. díjat nyert. 2007-ben a Nemzetközi Kuhlau Fuvolaverseny döntőse.

2008 júniusában kitüntetéssel diplomázott a Royal Academy of Music posztgraduális szakán, és mint a legjobb fúvós diplomakoncertet adó végzős hallgató, elnyerte az "Irene Burcher Prize" és az "Ashover Festival Award" nevű rangos díjakat, továbbá Birgitte hercegnőtől átvehette a királynő nagydíját ("Queen's Commendation for Excellence").

Számos sikeres szóló-és kamarakoncertet ad Magyarországon és külföldön egyaránt. Vámosi-Nagy Zsuzsa a Budapest Barokk Együttes tagja, valamint a Ventoscala Szimfonikus Zenekar első fuvolása. 2005-től állandó kamarapartnere Csáki András gitárművész. 2008 augusztusában William Bennett nyári mesterkurzusán (Farnham, Anglia) a művész tanári asszisztensének kérte fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.