Klasszikus

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

2022.01.31. 10:50
Ajánlom
A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban

Zeneirodalmunk világszerte játszott remekművei és jobbára még itthon is elfeledett értékei, egy Hollywoodban ünnepelt Oscar-díjas és egy Pozsonyban magyar anyától született osztrák mester felfedezésre érdemes alkotásai, 19., 20. és 21. századi kompozíciók sora: ezt ígéri a Concerto Budapest immár hagyományos, magyar kincseket felvonultató hangversenysorozata.

A válogatás sokszínűsége hűen mutatja, mennyi különböző életút és történet kapcsolódhat a magyar zenéhez, és mi mindent jelenthet a magyar karakter, a magyar szín és maga a magyarság a zenében.

Magyarkincsek1-104612.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Benkő Sándor / Concerto Budapest)

A Magyar Kincsek sorozat hangversenyein kivételes szólisták csatlakoznak Concerto Budapest együtteséhez, melyeknek hagyományosan a Pesti Vigadó koncertterme ad otthont. A világhírű magyar művészek sorát Perényi Miklós nyitja, aki a sorozat első koncertjén, január 31-én Dohnányi D-dúr koncertdarabjának és Farkas Ferenc Trittico concertato című kompozíciójának is főszereplője lesz.

A február 20-i koncerten Kelemen Barnabás interpretációjában ismerheti meg a hallgatóság Dohnányi Hegedűversenyét, mely az idei sorozat egyik érdekessége, majd Bartók Táncszvitje és Kocsis Zoltán átiratában Scherzo a Négy zongoradarabból csendül fel.

A Pozsonyban, magyar édesanyától született Franz Schmidt műveinek megszólaltatása ugyancsak nem mindennapi vállalkozás, melyben zongoristaként Berecz Mihályra számíthat partnerként a zenekar. A Schmidt műveit is felsorakoztató márciusi 8-i hangversenyt Liszt grandiózus h-moll szonátája zárja majd, melyet ezúttal a zenekar játszik – Weiner Leó nagyzenekari átiratában.

Magyarkincsek3-104852.jpg

Berecz Mihály és a Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

A Magyar Kincsek sorozat 2022-es zárókoncertjének szólistájaként pedig május 19-én Szűcs Máté lép színpadra, aki a hollywoodi filmzeneszerzőként ismert Rózsa Miklós különleges erejű Brácsaversenyét szólaltatja meg.

A Concerto Budapest zenészei a versenyművek előadásában éppúgy, mint az önálló zenekari darabokban, a legnevesebb magyar karmesterekkel működnek együtt – Keller András mellett Dénes István, Bogányi Tibor és Kovács János irányítja majd őket.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Perényi Miklós (fotó/forrás: Csibi Szilvia / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.