Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

2023.09.28. 15:20
Ajánlom
A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Október 7-én a Concerto Budapest immár hagyományosan egy teljes napot szentel a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveinek, felfedezésre érdemes értékeinek, a különféle műfaji és előadói világok találkozási pontjait jelző hazai produkcióknak a Zeneakadémián. A rendkívül népszerű programsorozat keretében a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai éppúgy felcsendülnek, mint a népi muzsika vagy a világhódító bécsi–budapesti operettek slágermelódiái. 

A Magyar Kincsek Ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak.

Keller András e gondolata mentén kínál a fesztivál évről évre változatos koncerteket a legkülönfélébb műfajokban, kiváló előadókkal a Zeneakadémia koncerttermeiben. Tematikája a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait a kezdetektől éppúgy felöleli, mint a népi muzsika világát. A válogatás sokszínűsége hűen mutatja, mennyi különböző életút és történet kapcsolódhat a magyar zenéhez, és mi mindent jelenthet a magyar karakter, a magyar szín és maga a magyarság a zenében.

MagyarKincsekFideliocreditMudraLaszlo1-141449.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Egyetlen napon három koncert, műfaját, szerzőit, fellépőit tekintve mind kicsit más, de közös bennük, hogy a legnagyobb hazai zeneszerzők találkoznak jelenünk kiemelkedő előadóival. A 15:00-kor kezdődő koncerten négy jelentős szerző darabja lesz műsoron. Liszt méltán híres 2. magyar rapszódiája mellett felcsendül Lehár ritkán hallható virtuóz fiatalkori romantikus Concertinója, amit 1888-ban, prágai hegedűtanulmányai idején komponált. Kondor Ádám A csalogány és a rózsa című kompozícióját Dubrovay László Szerelem, szerelem című zenekari dalciklusa előzi meg, amely a 200 éve született Petőfi előtti tiszteletteljes főhajtás is egyben.

17:00-kor a mindig fergeteges Szalonna és bandája egy sodró és lendületes délutáni koncertet ígér a Solti teremben, mielőtt újra megnyitják a Nagyterem ajtaját,

hogy este fél 8-tól Bartók, Veress és Kodály műveivel teljesítsék be a napot. Száz éve, 1923. november 19-én nagyszabású ünnepi hangversennyel ünnepelték Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 50. évfordulóját. Ekkor hangzott el első ízben Bartók Táncszvitje és Kodály Psalmus Hungaricus című monumentális mesterműve, melynek előadásában ez alkalommal Brickner Szabolcs és a Nemzeti Énekkar működik közre. A két emblematikus kompozíció között két különleges, ritkán hallható versenymű szólal meg. Veress Sándor Hegedűversenye és Bartók Brácsaversenyének csellóra alkalmazott átdolgozása, mely magyarországi ősbemutató is egyben.

A három különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen idén is olyan kivételes szólisták csatlakoznak a Concerto Budapest együtteséhez, mint Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Fekete Attila, Kaczander Orsolya és Klenyán Csaba.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kelemen Barnabás és Keller András (fotó/forrás: Benkő Sándor / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.