Klasszikus

Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj 2007

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Hetedik alkalommal rendezi meg idén a GRAMOFON – Klasszikus és Jazz zenei lap kiadója a magyar klasszikus és jazz zenei élet kimagasló művészi teljesítményeit méltató díjak átadó gáláját. Az eseményre az Andrássy úti KOGART házban október 31-én, szerda este fél nyolckor kerül sor.

A díjazás célja, hogy hozzájáruljon a magyar zenei élet, ezen belül is a klasszikus zene és a jazz társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének megteremtéséhez. A díjazás menete az eddigiekhez hasonló: a Gramofon zenei lapban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről maximális (ötös) pontszámú méltatás jelent meg a lapban 2006 decembere és 2007 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazatot szerző kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat (a kategóriákat és a jelölteket október 16-án teszik közzé).

A két fődíj sorsáról idén a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjai (név szerint Albert Mária, Bércesi Barbara, H. Magyar Kornél, Retkes Attila és Várkonyi Tamás) döntenek. Azon zeneművészek vagy alkotó közösségek közül kerül ki az idei kedvezményezett, akik az elmúlt 2-3 év távlatában folyamatosan vagy ugrásszerűen kimagasló előadói teljesítményt nyújtottak akár színpadi hangverseny, akár hangfelvétel, akár progresszív műhelymunka formájában.

Az idei jelöltek listája:

Legjobb magyar klasszikus zenei produkció CD-n:
-Kurtág 80. Nemzeti Filharmonikus zenekar, vez.. Kocsis Zoltán; Km.: Keller Vonósnégyes, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, ifj. Kurtág György, Kurtág György és Kurtág Márta) (BMC Records)
- Mahler: II. szimfónia. Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Énekkara, vez.: Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)
- Schubert: Zongoraszonáták. Malcolm Bilson – fortepiano

Legjobb külföldi klasszikus zenei produkció kategóriában:
- Bach: Motetták. Hilliard Ensemble (ECM Records – MusiCDome)
- Dvořák: G-dúr és Janácek: II. vonósnégyes. Artemis Quartet (Virgin Classics – EMI)
- Marais: Suitte d’un gout étranger. Jordi Savall, Pierre Hantai, Rolf Lislevand és mások (Alia Vox – Karsay és Társa)

Legjobb klasszikus zenei produkció DVD-n
- Britten: Gloriana (Josephine Barstow Tom Randle, Emer McGilloway; English Northern Philharmonia, vez.: Paul Daniel; Rend.: Phyllida Lloyd (Opus Arte – Mevex)
- Monteverdi: Orfeo, Harnoncourt, Ponnelle, Philippe Huttenlocher, Dietlinde Turban, Trudeliese Schmidt, Francisco Araiza; a Zürichi Operaház együttesei, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Jean-Pierre Ponnelle (DGG – Universal)
- Mozart: Figaro házassága (Ildebrando D’Arcangelo, Anna Netrebko, Bo Skovhus, Dorothea Röschmann, Christine Schäfer; Bécsi Filharmonikus Zenekar, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Brian Large (DGG – Universal)
- A halál és a lányka - Schubert: d-moll vonósnégyes. Alban Berg Quartett, rend.: Bruno Monsaingeon (EMI Classics)

A legjobb külföldi jazz előadó CD-lemezen
- Bill Frisell/Ron Carter/Paul Motian (Nonesuch – Warner)
- Dee Dee Bridgewater: Red Earth – A Malian Journey (EmArcy – Universal)
- Michael Brecker: Pilgrimage (Heads Up – Universal)

A legjobb magyar jazz előadó CD-lemezen
- Dresch Mihály Quartet: Árgyélus (BMC Records)
- Tóth Viktor, Hamid Drake, Szandai Mátyás, Kovács Ferenc: Climbing With Mountains (BMC Records)
- Szabó Dániel Trió w. Kurt Rosenwinkel: Frictions (Warner Music Hungary

A Gramofon díjátadó gálájával egyidőben, az est második felében kerül sor a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Quartet lemezbemutató koncertjére. A korong a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában jelent meg, különleges terjesztésben: a teljes felvételt ugyanis először kizárólag a Gramofon előfizetői kapták meg, a lap szeptemberi számával. A korong október végén kerül a lemezboltok polcaira, és ezzel egyidőben kerül sor a rajta szereplő szerzemények nyilvános bemutatójára is.

(2007. október 31. 19:30 KOGART Ház (Budapest) - A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj átadó gála; km.: a Magyar Jazz Quartet (tagjai: Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Csepregi Gyula/szaxofon, Vasvári Pál/basszusgitár, Szende Gábor/dob)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.
Klasszikus

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.