Klasszikus

Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj 2007

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Hetedik alkalommal rendezi meg idén a GRAMOFON – Klasszikus és Jazz zenei lap kiadója a magyar klasszikus és jazz zenei élet kimagasló művészi teljesítményeit méltató díjak átadó gáláját. Az eseményre az Andrássy úti KOGART házban október 31-én, szerda este fél nyolckor kerül sor.

A díjazás célja, hogy hozzájáruljon a magyar zenei élet, ezen belül is a klasszikus zene és a jazz társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének megteremtéséhez. A díjazás menete az eddigiekhez hasonló: a Gramofon zenei lapban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről maximális (ötös) pontszámú méltatás jelent meg a lapban 2006 decembere és 2007 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazatot szerző kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat (a kategóriákat és a jelölteket október 16-án teszik közzé).

A két fődíj sorsáról idén a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjai (név szerint Albert Mária, Bércesi Barbara, H. Magyar Kornél, Retkes Attila és Várkonyi Tamás) döntenek. Azon zeneművészek vagy alkotó közösségek közül kerül ki az idei kedvezményezett, akik az elmúlt 2-3 év távlatában folyamatosan vagy ugrásszerűen kimagasló előadói teljesítményt nyújtottak akár színpadi hangverseny, akár hangfelvétel, akár progresszív műhelymunka formájában.

Az idei jelöltek listája:

Legjobb magyar klasszikus zenei produkció CD-n:
-Kurtág 80. Nemzeti Filharmonikus zenekar, vez.. Kocsis Zoltán; Km.: Keller Vonósnégyes, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, ifj. Kurtág György, Kurtág György és Kurtág Márta) (BMC Records)
- Mahler: II. szimfónia. Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Énekkara, vez.: Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)
- Schubert: Zongoraszonáták. Malcolm Bilson – fortepiano

Legjobb külföldi klasszikus zenei produkció kategóriában:
- Bach: Motetták. Hilliard Ensemble (ECM Records – MusiCDome)
- Dvořák: G-dúr és Janácek: II. vonósnégyes. Artemis Quartet (Virgin Classics – EMI)
- Marais: Suitte d’un gout étranger. Jordi Savall, Pierre Hantai, Rolf Lislevand és mások (Alia Vox – Karsay és Társa)

Legjobb klasszikus zenei produkció DVD-n
- Britten: Gloriana (Josephine Barstow Tom Randle, Emer McGilloway; English Northern Philharmonia, vez.: Paul Daniel; Rend.: Phyllida Lloyd (Opus Arte – Mevex)
- Monteverdi: Orfeo, Harnoncourt, Ponnelle, Philippe Huttenlocher, Dietlinde Turban, Trudeliese Schmidt, Francisco Araiza; a Zürichi Operaház együttesei, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Jean-Pierre Ponnelle (DGG – Universal)
- Mozart: Figaro házassága (Ildebrando D’Arcangelo, Anna Netrebko, Bo Skovhus, Dorothea Röschmann, Christine Schäfer; Bécsi Filharmonikus Zenekar, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Brian Large (DGG – Universal)
- A halál és a lányka - Schubert: d-moll vonósnégyes. Alban Berg Quartett, rend.: Bruno Monsaingeon (EMI Classics)

A legjobb külföldi jazz előadó CD-lemezen
- Bill Frisell/Ron Carter/Paul Motian (Nonesuch – Warner)
- Dee Dee Bridgewater: Red Earth – A Malian Journey (EmArcy – Universal)
- Michael Brecker: Pilgrimage (Heads Up – Universal)

A legjobb magyar jazz előadó CD-lemezen
- Dresch Mihály Quartet: Árgyélus (BMC Records)
- Tóth Viktor, Hamid Drake, Szandai Mátyás, Kovács Ferenc: Climbing With Mountains (BMC Records)
- Szabó Dániel Trió w. Kurt Rosenwinkel: Frictions (Warner Music Hungary

A Gramofon díjátadó gálájával egyidőben, az est második felében kerül sor a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Quartet lemezbemutató koncertjére. A korong a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában jelent meg, különleges terjesztésben: a teljes felvételt ugyanis először kizárólag a Gramofon előfizetői kapták meg, a lap szeptemberi számával. A korong október végén kerül a lemezboltok polcaira, és ezzel egyidőben kerül sor a rajta szereplő szerzemények nyilvános bemutatójára is.

(2007. október 31. 19:30 KOGART Ház (Budapest) - A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj átadó gála; km.: a Magyar Jazz Quartet (tagjai: Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Csepregi Gyula/szaxofon, Vasvári Pál/basszusgitár, Szende Gábor/dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.