Klasszikus

Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj 2007

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Hetedik alkalommal rendezi meg idén a GRAMOFON – Klasszikus és Jazz zenei lap kiadója a magyar klasszikus és jazz zenei élet kimagasló művészi teljesítményeit méltató díjak átadó gáláját. Az eseményre az Andrássy úti KOGART házban október 31-én, szerda este fél nyolckor kerül sor.

A díjazás célja, hogy hozzájáruljon a magyar zenei élet, ezen belül is a klasszikus zene és a jazz társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének megteremtéséhez. A díjazás menete az eddigiekhez hasonló: a Gramofon zenei lapban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről maximális (ötös) pontszámú méltatás jelent meg a lapban 2006 decembere és 2007 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazatot szerző kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat (a kategóriákat és a jelölteket október 16-án teszik közzé).

A két fődíj sorsáról idén a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjai (név szerint Albert Mária, Bércesi Barbara, H. Magyar Kornél, Retkes Attila és Várkonyi Tamás) döntenek. Azon zeneművészek vagy alkotó közösségek közül kerül ki az idei kedvezményezett, akik az elmúlt 2-3 év távlatában folyamatosan vagy ugrásszerűen kimagasló előadói teljesítményt nyújtottak akár színpadi hangverseny, akár hangfelvétel, akár progresszív műhelymunka formájában.

Az idei jelöltek listája:

Legjobb magyar klasszikus zenei produkció CD-n:
-Kurtág 80. Nemzeti Filharmonikus zenekar, vez.. Kocsis Zoltán; Km.: Keller Vonósnégyes, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, ifj. Kurtág György, Kurtág György és Kurtág Márta) (BMC Records)
- Mahler: II. szimfónia. Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Énekkara, vez.: Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)
- Schubert: Zongoraszonáták. Malcolm Bilson – fortepiano

Legjobb külföldi klasszikus zenei produkció kategóriában:
- Bach: Motetták. Hilliard Ensemble (ECM Records – MusiCDome)
- Dvořák: G-dúr és Janácek: II. vonósnégyes. Artemis Quartet (Virgin Classics – EMI)
- Marais: Suitte d’un gout étranger. Jordi Savall, Pierre Hantai, Rolf Lislevand és mások (Alia Vox – Karsay és Társa)

Legjobb klasszikus zenei produkció DVD-n
- Britten: Gloriana (Josephine Barstow Tom Randle, Emer McGilloway; English Northern Philharmonia, vez.: Paul Daniel; Rend.: Phyllida Lloyd (Opus Arte – Mevex)
- Monteverdi: Orfeo, Harnoncourt, Ponnelle, Philippe Huttenlocher, Dietlinde Turban, Trudeliese Schmidt, Francisco Araiza; a Zürichi Operaház együttesei, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Jean-Pierre Ponnelle (DGG – Universal)
- Mozart: Figaro házassága (Ildebrando D’Arcangelo, Anna Netrebko, Bo Skovhus, Dorothea Röschmann, Christine Schäfer; Bécsi Filharmonikus Zenekar, vez.: Nikolaus Harnoncourt; rend.: Brian Large (DGG – Universal)
- A halál és a lányka - Schubert: d-moll vonósnégyes. Alban Berg Quartett, rend.: Bruno Monsaingeon (EMI Classics)

A legjobb külföldi jazz előadó CD-lemezen
- Bill Frisell/Ron Carter/Paul Motian (Nonesuch – Warner)
- Dee Dee Bridgewater: Red Earth – A Malian Journey (EmArcy – Universal)
- Michael Brecker: Pilgrimage (Heads Up – Universal)

A legjobb magyar jazz előadó CD-lemezen
- Dresch Mihály Quartet: Árgyélus (BMC Records)
- Tóth Viktor, Hamid Drake, Szandai Mátyás, Kovács Ferenc: Climbing With Mountains (BMC Records)
- Szabó Dániel Trió w. Kurt Rosenwinkel: Frictions (Warner Music Hungary

A Gramofon díjátadó gálájával egyidőben, az est második felében kerül sor a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Quartet lemezbemutató koncertjére. A korong a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában jelent meg, különleges terjesztésben: a teljes felvételt ugyanis először kizárólag a Gramofon előfizetői kapták meg, a lap szeptemberi számával. A korong október végén kerül a lemezboltok polcaira, és ezzel egyidőben kerül sor a rajta szereplő szerzemények nyilvános bemutatójára is.

(2007. október 31. 19:30 KOGART Ház (Budapest) - A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj átadó gála; km.: a Magyar Jazz Quartet (tagjai: Szakcsi Lakatos Béla/zongora, Csepregi Gyula/szaxofon, Vasvári Pál/basszusgitár, Szende Gábor/dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.