Klasszikus

Magyar kultúra Oroszországban

2004.11.03. 00:00
Ajánlom
Az oroszországi magyar kulturális évad december közepén záruló előfesztiválja igazi sikereket hozott. A filmek, a fotók és koncertek nemcsak a közönség körében voltak népszerűek, de az első szakmai visszhangok is roppant kedvezők. A biztató kezdet reményt ad arra, hogy a nagyon változatos és pezsgő orosz kulturális életben Magyarország fel tudja hívni a figyelmet magára.

Moszkvára nem nagyon ismer rá az, aki a politikai fordulat előtt járt arrafelé. Pezseg az élet, virágzik a kínálati piac, és hihetetlen autóáradat vesztegel szinte minden napszakban a kétszer hat- és nyolcsávos utak dugóiban is. Esténként zsúfolásig megtelnek a klubok, szórakozóhelyek és kulturális intézmények. Kissé távolabbról minden ismerősnek látszik, mintha nálunk volna, ám közelről nézvést kitetszik, a látszat csal. Az oroszoknál – most is – minden másként van. Mások a méretek, Moszkvában egyszerűen minden nagyobb. Aki az orosz fővárosban – sőt a nagy Oroszországban – fel akarja hívni magára a figyelmet, annak nagyot kell dobnia. Oroszországban tényleg kulturális évadot kell szervezni, ott egyhetes vagy akár csak egy hónapos rendezvénysorozat nem érheti el az ingerküszöböt. Nem mintha a közönség nem volna érdeklődő, csakhogy a hatalmas léptékek országában snassz dolognak számít a kicsi, s ráadásul az elmúlt másfél évtizedben úgy elhalványultak a kulturális kapcsolatok is, hogy a rendszerváltozás óta felnőtt oroszok ifjú nemzedékét nagyon-nagyon bőségesen kellene ellátni a magyar kultúra értékeivel, hogy egyáltalán képbe kerüljenek velünk kapcsolatban.

Az oroszországi magyar kulturális évad előfesztiválján a múlt hét végén nyílt magyar fotókiállítás átütő sikert hozott. Szinte minden jelentős médiumban méltatták a XX. századi magyar fotóklasszikusok száz képével tartott seregszemlét, a megnyitón több száz fős közönség taposott egymás lábán. Lapunk kérdésére a tárlatnak helyszínt adó Dom Fotografíi (a Fotográfia Háza) igazgatója, Olga Szviblova elmondta, hogy a fotográfia Oroszországban rendkívül népszerű mostanában. 1996 óta működő intézményük tárlataira és rendezvényeire tízezrek váltanak jegyet hetente. Az igazgató annak különösen örült, hogy végre eljutott hozzájuk a világklasszis magyar fotográfia színe-java.

Hasonlóan kedvező fogadtatásban részesültek a magyar filmhét alkotásai is. A moszkvai Rolan filmszínházban láthatták az érdeklődők a Kontroll, a Moszkva tér, a Tamara, a Rengeteg és a Hukkle című alkotásokat is. Az egyik méltán legnépszerűbb fővárosi szórakoztatóipari komplexumban, az alternatív és progresszív zenét, valamint dzsesszt preferáló B2 Clubban fergeteges sikert aratott David Yengibarian, Deti Picasso és Grencsó István, valamint a Másfél együttes és az Anima Sound System. Yengibarian fellépett a szentpétervári nemzetközi fesztiválon is.

A hazai komolyzenét Ránki Dezső és a Budapesti Fesztiválzenekar képviselte. A Moszkva folyó partján épült modern, csupa üveg, kerek nemzetközi zenepalota 1400 fős nagytermében Bartók,műveket és Rahmanyinov második szimfóniáját adták elő. A közönség Bartókot is meleg tapssal fogadta, a fantasztikus Rahmanyinov-interpretáció után pedig hangos ovációval ünnepelte az együttest.

A magyar évad orosz párjaként Budapesten is számítani lehet az orosz művészek bemutatkozására. Legközelebb a budapesti Centrális Galériában nyílik két fotóművész, Lev Melihov és Alekszander Zabitov tárlata, az Oroszország felfedezése. A két művész nem szokványos táj- és városfényképeken mutatja be hazáját.

Ami még idén lesz

November 18–19-én az Orosz Tudományos Akadémián kerekasztal-tanácskozást szerveznek az egységes Európa kialakulásának problémáiról magyar és orosz tudósok részvételével. December elején a moszkvai Non-fiction könyvvásár díszvendége Magyarország lesz. Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter és Bodor Ádám művei mellett a magyar bölcseleti irodalom alkotásait felölelő orosz nyelvű Bibliotheca Hungarica sorozatot mutatják be. Az irodalmi programokat kiegészíti egy fotókiállítás Illyés Gyula és Nádas Péter képeiből. A Krétakör „Siráj”-a pedig december közepén megy a Meyerhold Centerben.

(Moszkva)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?