Klasszikus

Magyar kultúra Oroszországban

2004.11.03. 00:00
Ajánlom
Az oroszországi magyar kulturális évad december közepén záruló előfesztiválja igazi sikereket hozott. A filmek, a fotók és koncertek nemcsak a közönség körében voltak népszerűek, de az első szakmai visszhangok is roppant kedvezők. A biztató kezdet reményt ad arra, hogy a nagyon változatos és pezsgő orosz kulturális életben Magyarország fel tudja hívni a figyelmet magára.

Moszkvára nem nagyon ismer rá az, aki a politikai fordulat előtt járt arrafelé. Pezseg az élet, virágzik a kínálati piac, és hihetetlen autóáradat vesztegel szinte minden napszakban a kétszer hat- és nyolcsávos utak dugóiban is. Esténként zsúfolásig megtelnek a klubok, szórakozóhelyek és kulturális intézmények. Kissé távolabbról minden ismerősnek látszik, mintha nálunk volna, ám közelről nézvést kitetszik, a látszat csal. Az oroszoknál – most is – minden másként van. Mások a méretek, Moszkvában egyszerűen minden nagyobb. Aki az orosz fővárosban – sőt a nagy Oroszországban – fel akarja hívni magára a figyelmet, annak nagyot kell dobnia. Oroszországban tényleg kulturális évadot kell szervezni, ott egyhetes vagy akár csak egy hónapos rendezvénysorozat nem érheti el az ingerküszöböt. Nem mintha a közönség nem volna érdeklődő, csakhogy a hatalmas léptékek országában snassz dolognak számít a kicsi, s ráadásul az elmúlt másfél évtizedben úgy elhalványultak a kulturális kapcsolatok is, hogy a rendszerváltozás óta felnőtt oroszok ifjú nemzedékét nagyon-nagyon bőségesen kellene ellátni a magyar kultúra értékeivel, hogy egyáltalán képbe kerüljenek velünk kapcsolatban.

Az oroszországi magyar kulturális évad előfesztiválján a múlt hét végén nyílt magyar fotókiállítás átütő sikert hozott. Szinte minden jelentős médiumban méltatták a XX. századi magyar fotóklasszikusok száz képével tartott seregszemlét, a megnyitón több száz fős közönség taposott egymás lábán. Lapunk kérdésére a tárlatnak helyszínt adó Dom Fotografíi (a Fotográfia Háza) igazgatója, Olga Szviblova elmondta, hogy a fotográfia Oroszországban rendkívül népszerű mostanában. 1996 óta működő intézményük tárlataira és rendezvényeire tízezrek váltanak jegyet hetente. Az igazgató annak különösen örült, hogy végre eljutott hozzájuk a világklasszis magyar fotográfia színe-java.

Hasonlóan kedvező fogadtatásban részesültek a magyar filmhét alkotásai is. A moszkvai Rolan filmszínházban láthatták az érdeklődők a Kontroll, a Moszkva tér, a Tamara, a Rengeteg és a Hukkle című alkotásokat is. Az egyik méltán legnépszerűbb fővárosi szórakoztatóipari komplexumban, az alternatív és progresszív zenét, valamint dzsesszt preferáló B2 Clubban fergeteges sikert aratott David Yengibarian, Deti Picasso és Grencsó István, valamint a Másfél együttes és az Anima Sound System. Yengibarian fellépett a szentpétervári nemzetközi fesztiválon is.

A hazai komolyzenét Ránki Dezső és a Budapesti Fesztiválzenekar képviselte. A Moszkva folyó partján épült modern, csupa üveg, kerek nemzetközi zenepalota 1400 fős nagytermében Bartók,műveket és Rahmanyinov második szimfóniáját adták elő. A közönség Bartókot is meleg tapssal fogadta, a fantasztikus Rahmanyinov-interpretáció után pedig hangos ovációval ünnepelte az együttest.

A magyar évad orosz párjaként Budapesten is számítani lehet az orosz művészek bemutatkozására. Legközelebb a budapesti Centrális Galériában nyílik két fotóművész, Lev Melihov és Alekszander Zabitov tárlata, az Oroszország felfedezése. A két művész nem szokványos táj- és városfényképeken mutatja be hazáját.

Ami még idén lesz

November 18–19-én az Orosz Tudományos Akadémián kerekasztal-tanácskozást szerveznek az egységes Európa kialakulásának problémáiról magyar és orosz tudósok részvételével. December elején a moszkvai Non-fiction könyvvásár díszvendége Magyarország lesz. Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter és Bodor Ádám művei mellett a magyar bölcseleti irodalom alkotásait felölelő orosz nyelvű Bibliotheca Hungarica sorozatot mutatják be. Az irodalmi programokat kiegészíti egy fotókiállítás Illyés Gyula és Nádas Péter képeiből. A Krétakör „Siráj”-a pedig december közepén megy a Meyerhold Centerben.

(Moszkva)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.