Klasszikus

Magyar Kulturális Évad Hollandiában

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
Szeptember 26-án, a Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami hangversenyével hivatalosan is megnyílt a Hollandiai Magyar Kulturális Évad. A sikeres augusztusi bemutatkozás után a következő hetekben kiemelt képzőművészeti, irodalmi, zenei és színházi programokkal, egyszerre több helyszínen folytatódik a Hungarofest által szervezett Hongarije aan Zee / Partra Magyar című rendezvénysorozat.

A magyar kulturális kormányzat 2003 tavaszán döntötte el, hogy kulturális évadot rendez Hollandiában 2004. július 1. és december 31. között. 2004 második félévében Hollandia tölti be az Unió soros elnökségének tisztjét, s ez a tény nagy súllyal esett latba Hollandia kiválasztásánál. A kormány célja – az országimázs modernizálása és erősítése mellett – a két ország közötti kulturális kapcsolatok előmozdítása volt. Hollandia a maga nyitottságával, multikulturalizmusával szinte garantálja a magyar programok kedvező fogadtatását.

A szervezők olyan elnevezést kerestek, amely figyelemfelkeltő, és vizuálisan is könnyen „megfogalmazható”. A Hongarije aan Zee, (ejtsd: „honháreje án zé”) elképzelt földrajzi hely, ugyanakkor a hollandban létező magyar településnév képzetét keltheti. A Partra Magyar! szójáték utalás a „kulturális partraszállásra”.

Az előkészítés során a szervezők Magyarországra hívtak több mint 40 holland kurátort és kulturális szakembert, s a programot ők választották ki abból a „menüből”, amit a magyar kurátorok kínáltak. Ez egyben garancia is arra, hogy a kiutazó produkcióknak lesz helyi propagandája, közönsége. A kínálatban minden művészi ág jelen van. A tradicionális, klasszikus magyar kultúrát képviselő produkciók mellett a friss, nemrégiben felfedezett tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A legtöbb rendezvény a legnagyobb városokban – Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában – lesz, de az eseményekből az ország távolabbi vidékeire is bőven jut. Az évad fontos helyszíne például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht is.

A klasszikus zene magyar képviselői között ott lesz például Ránki Dezső és Klukon Edit, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Perényi Miklós, a TrioLignum, az Accord Quartet, a Weiner–Szász Kamarazenekar és a Budapesti Monteverdi Kórus, valamuint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A hazai dzsesszkultúrát többek között Szabados György, Szakcsi Lakatos Béla, a Grencsó Kollektíva és a Dresch Quartet viszi el Hollandiába. A magyar folklór, valamint a világ- és underground zene követei számos társukkal együtt a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta, a Téka, a Tatros, a Fonó Zenekar, továbbá a Besh o droM, a Romano Drom, a Budapest Klezmer Band, valamint a Kampec Dolores és a Tudósok lesznek.

Az évad során a holland közönség ízelítőt nyerhet a magyar irodalom (Szabó Magda, Nádas Péter), a magyar színház (Krétakör, Pintér Béla Társulat), a magyar filmművészet (válogatás a fiatal magyar rendezők filmjeiből), a magyar képzőművészet (Kis Varsó, Lőrinczy György) és a magyar tánckultúra (Magyar Nemzeti Balett, Honvéd Táncegyüttes) világából is. A programnaptár és a fellépők teljes listája az alábbi honlapon magyarul is elérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!