Klasszikus

Magyar Kulturális Évad Hollandiában

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
Szeptember 26-án, a Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami hangversenyével hivatalosan is megnyílt a Hollandiai Magyar Kulturális Évad. A sikeres augusztusi bemutatkozás után a következő hetekben kiemelt képzőművészeti, irodalmi, zenei és színházi programokkal, egyszerre több helyszínen folytatódik a Hungarofest által szervezett Hongarije aan Zee / Partra Magyar című rendezvénysorozat.

A magyar kulturális kormányzat 2003 tavaszán döntötte el, hogy kulturális évadot rendez Hollandiában 2004. július 1. és december 31. között. 2004 második félévében Hollandia tölti be az Unió soros elnökségének tisztjét, s ez a tény nagy súllyal esett latba Hollandia kiválasztásánál. A kormány célja – az országimázs modernizálása és erősítése mellett – a két ország közötti kulturális kapcsolatok előmozdítása volt. Hollandia a maga nyitottságával, multikulturalizmusával szinte garantálja a magyar programok kedvező fogadtatását.

A szervezők olyan elnevezést kerestek, amely figyelemfelkeltő, és vizuálisan is könnyen „megfogalmazható”. A Hongarije aan Zee, (ejtsd: „honháreje án zé”) elképzelt földrajzi hely, ugyanakkor a hollandban létező magyar településnév képzetét keltheti. A Partra Magyar! szójáték utalás a „kulturális partraszállásra”.

Az előkészítés során a szervezők Magyarországra hívtak több mint 40 holland kurátort és kulturális szakembert, s a programot ők választották ki abból a „menüből”, amit a magyar kurátorok kínáltak. Ez egyben garancia is arra, hogy a kiutazó produkcióknak lesz helyi propagandája, közönsége. A kínálatban minden művészi ág jelen van. A tradicionális, klasszikus magyar kultúrát képviselő produkciók mellett a friss, nemrégiben felfedezett tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A legtöbb rendezvény a legnagyobb városokban – Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában – lesz, de az eseményekből az ország távolabbi vidékeire is bőven jut. Az évad fontos helyszíne például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht is.

A klasszikus zene magyar képviselői között ott lesz például Ránki Dezső és Klukon Edit, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Perényi Miklós, a TrioLignum, az Accord Quartet, a Weiner–Szász Kamarazenekar és a Budapesti Monteverdi Kórus, valamuint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A hazai dzsesszkultúrát többek között Szabados György, Szakcsi Lakatos Béla, a Grencsó Kollektíva és a Dresch Quartet viszi el Hollandiába. A magyar folklór, valamint a világ- és underground zene követei számos társukkal együtt a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta, a Téka, a Tatros, a Fonó Zenekar, továbbá a Besh o droM, a Romano Drom, a Budapest Klezmer Band, valamint a Kampec Dolores és a Tudósok lesznek.

Az évad során a holland közönség ízelítőt nyerhet a magyar irodalom (Szabó Magda, Nádas Péter), a magyar színház (Krétakör, Pintér Béla Társulat), a magyar filmművészet (válogatás a fiatal magyar rendezők filmjeiből), a magyar képzőművészet (Kis Varsó, Lőrinczy György) és a magyar tánckultúra (Magyar Nemzeti Balett, Honvéd Táncegyüttes) világából is. A programnaptár és a fellépők teljes listája az alábbi honlapon magyarul is elérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.