Klasszikus

Magyar Kulturális Évad Hollandiában

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
Szeptember 26-án, a Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami hangversenyével hivatalosan is megnyílt a Hollandiai Magyar Kulturális Évad. A sikeres augusztusi bemutatkozás után a következő hetekben kiemelt képzőművészeti, irodalmi, zenei és színházi programokkal, egyszerre több helyszínen folytatódik a Hungarofest által szervezett Hongarije aan Zee / Partra Magyar című rendezvénysorozat.

A magyar kulturális kormányzat 2003 tavaszán döntötte el, hogy kulturális évadot rendez Hollandiában 2004. július 1. és december 31. között. 2004 második félévében Hollandia tölti be az Unió soros elnökségének tisztjét, s ez a tény nagy súllyal esett latba Hollandia kiválasztásánál. A kormány célja – az országimázs modernizálása és erősítése mellett – a két ország közötti kulturális kapcsolatok előmozdítása volt. Hollandia a maga nyitottságával, multikulturalizmusával szinte garantálja a magyar programok kedvező fogadtatását.

A szervezők olyan elnevezést kerestek, amely figyelemfelkeltő, és vizuálisan is könnyen „megfogalmazható”. A Hongarije aan Zee, (ejtsd: „honháreje án zé”) elképzelt földrajzi hely, ugyanakkor a hollandban létező magyar településnév képzetét keltheti. A Partra Magyar! szójáték utalás a „kulturális partraszállásra”.

Az előkészítés során a szervezők Magyarországra hívtak több mint 40 holland kurátort és kulturális szakembert, s a programot ők választották ki abból a „menüből”, amit a magyar kurátorok kínáltak. Ez egyben garancia is arra, hogy a kiutazó produkcióknak lesz helyi propagandája, közönsége. A kínálatban minden művészi ág jelen van. A tradicionális, klasszikus magyar kultúrát képviselő produkciók mellett a friss, nemrégiben felfedezett tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A legtöbb rendezvény a legnagyobb városokban – Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában – lesz, de az eseményekből az ország távolabbi vidékeire is bőven jut. Az évad fontos helyszíne például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht is.

A klasszikus zene magyar képviselői között ott lesz például Ránki Dezső és Klukon Edit, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Perényi Miklós, a TrioLignum, az Accord Quartet, a Weiner–Szász Kamarazenekar és a Budapesti Monteverdi Kórus, valamuint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A hazai dzsesszkultúrát többek között Szabados György, Szakcsi Lakatos Béla, a Grencsó Kollektíva és a Dresch Quartet viszi el Hollandiába. A magyar folklór, valamint a világ- és underground zene követei számos társukkal együtt a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta, a Téka, a Tatros, a Fonó Zenekar, továbbá a Besh o droM, a Romano Drom, a Budapest Klezmer Band, valamint a Kampec Dolores és a Tudósok lesznek.

Az évad során a holland közönség ízelítőt nyerhet a magyar irodalom (Szabó Magda, Nádas Péter), a magyar színház (Krétakör, Pintér Béla Társulat), a magyar filmművészet (válogatás a fiatal magyar rendezők filmjeiből), a magyar képzőművészet (Kis Varsó, Lőrinczy György) és a magyar tánckultúra (Magyar Nemzeti Balett, Honvéd Táncegyüttes) világából is. A programnaptár és a fellépők teljes listája az alábbi honlapon magyarul is elérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.