Klasszikus

Magyar kulturális központ nyílt Sepsiszentgyörgyön

2006.11.30. 00:00
Ajánlom
Hosszú várakozási idő után tegnap kezdte meg működését a romániai Sepsiszentgyörgyön a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, amelynek elsődleges feladata az erdélyi és az anyaországi magyarok és románok közti kulturális kapcsolatok ápolása lesz.

A Bod Péter Megyei Könyvtár épületében működő központ beindítása már korábban, 2004 őszén szóba került (az eredeti nyitást tavaly nyárra tervezték), de végül a tavaly őszi román–magyar közös kormányülésen született döntés eredményeként csak most indíthatta programjait Hadnagy Miklós irányításával. Bár a sepsiszentgyörgyi iroda nem önálló intézmény, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet "fiókja", tevékenységének jellege mégis különbözik a román fővárosban működőétől. Míg a bukaresti intézet román közegben igyekszik megismertetni a magyar kultúrát, addig az új központ eleve magyar többségű környezetben végzi munkáját. Az intézmény magyar–magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten kívánja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését, egyszersmind az erdélyi magyar kultúra külföldi közvetítésével is foglalkozna.

A fiókintézetet Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Ioan Onise, a román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg tegnap. Az ünnepségen köszöntőt mondott Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke is.

Demeter János kiemelte: büszke arra, hogy a házat a megyei közgyűlés adta az intézetnek, hiszen a könyvtár épülete korábban Háromszék vármegyeháza volt. Bejelentését, hogy a román zászló mellett ezentúl magyar nemzeti lobogó is díszíti az épület homlokzatát, kitörő tapssal fogadta a közönség. Markó Béla kiemelte: az új kulturális központnak szerepe van a román és a magyar nép közeledésében, ugyanakkor "itt elsősorban a magyar–magyar kapcsolatokról van szó". Mint elmondta: amit a politika elrontott, azt a kultúrának kell rendbe tennie. "A kulturális koordinációs központ megnyitása szimbolikus tett, és legalább olyan fontos, mint a szintén nemrég nyílt csíkszeredai főkonzulátus létrejötte – mondta a miniszterelnök-helyettes, a magyar zászlóra utalva pedig hozzátette: "Itt van az erkélyen egy darab Magyarország."

A rendezvényen Mircea Mihaies, a Román Kulturális Intézetek igazgatóhelyettese bejelentette: hamarosan Magyarországon, Szegeden is nyílik egy román kulturális központ. Bogyay Katalin kiemelte: "A kultúra esély arra, hogy megpróbáljuk megérteni és ne félreérteni egymást." A kulturális párbeszéd fontosságáról szólva elmondta: "hídteremtő" szerepet szán az új fiókintézetnek, hogy a bukaresti anyaintézet a továbbiakban még erőteljesebben a román–magyar kulturális párbeszéddel foglalkozhasson. A Kulturális Koordinációs Központ programsorozattal kezdte meg működését: Sebestyén Márta népdalénekes közreműködésével nyílt meg a szomszédos Gyárfás Jenő képtárban Kubinyi Anna textilművész kiállítása, a fiókintézetben pedig nem sokkal később Gyulai Líviusz grafikusművész tárlata. Bemutatkozott a Háromszék Néptáncegyüttes, és koncertet adott Szalóki Ági, valamint a Budapest Ragtime Band együttes. Bogyay Katalin a nyitó ünnepségen adta át Vinczeffy László festőművésznek a Pro Cultura Hungarica díjat.

Bár nem tartozott a hivatalos programhoz, a megnyitó előtt, kedd este mutatta be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Shakespeare Lear királyát Bocsárdi László rendezésében, a darab a budapesti Nemzeti Színházzal együttműködve készült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.