Klasszikus

Magyar kürtművész lett az ARD Verseny győztese

2005.09.10. 00:00
Ajánlom
Zempléni Szabolcs, a Budapesti Fesztiválzenekar huszonnégy éves művésze az első magyar és egyben az ötödik kürtművész a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Az 1952 óta megrendezett megmérettetés idei fordulói augusztus 30. és szeptember 10. között zajlanak Münchenben; ebben az évben hegedű, cselló, zongoraduó és kürt kategóriában versengenek a legjobbak.

A müncheni ARD Zenei Verseny történetében az összes kategóriát tekintve Zempléni Szabolcs az első magyar, aki I. díjat kapott a rendezvényen. Rajta kívül eddig két magyar kürtművésznek sikerült a döntőbe jutnia: 1964-ben Tarjáni Ferenc kapott II. díjat, 1999-ben pedig Seemann László nyert megosztott II. díjat. A nemzetközi fesztivál színvonalát az is mutatja, hogy 1994 óta nem adtak ki első díjat e rangos, valóban a legjobb zenészek versenyének számító megmérettetésen. A fesztivál ötvenhárom éves történetében Zempléni az ötödik kürtművész, aki első díjat kapott.

A szeptember 8-i kürtverseny döntőjében győztesnek hirdetett Zempléni Szabolcs hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, majd 1994-től kürtölni tanult Szilágyi Pálmánál. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. 2002-ben Christian Dallmann vendéghallgatója volt a Berlini Zeneakadémián. 1995-ben az Országos Kürtverseny első helyezettje, 1998-ban a 39. Concertino Praga Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa és miniszteri különdíjasa, 2000-ben a Markneukircheni Nemzetközi Kürtverseny II. díjasa (I. díjat nem adtak ki) és a Békési Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa, 2001-ben a Brnoi Nemzetközi Kürtverseny I. helyezettje volt. 2000-től a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöse, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaház zenekarában és a Drezdai Stadtskapellében. A fiatal művész 2005 novemberétől a Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatja pályafutását.

A verseny zárásaként szeptember 16-án este rendezik meg az ünnepélyes gálahangverseny, ahol a nyerteseket – köztük Zempléni Szabolcsot is – a Bajor Rádió Szimfonikus zenekara kíséri Yakov Kreizberg vezényletével.

Az 54. ARD Zenei Versenyen, amelyen idén harminckét ország százkilencvennégy muzsikusa indult, a hegedűsök közül a japán Keisuke Okazaki, a csellisták sorából pedig a kínai Jing Zhao teljesítményét ítélte legjobbnak a zsűri. Zongoraduó kategóriában első helyezést nem adtak ki; a második díjat egy spanyol testvérpár, Victor és Luis del Valle, illetve a litván Poskute Zongoraduó nyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.