Klasszikus

Magyar kürtművész lett az ARD Verseny győztese

2005.09.10. 00:00
Ajánlom
Zempléni Szabolcs, a Budapesti Fesztiválzenekar huszonnégy éves művésze az első magyar és egyben az ötödik kürtművész a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Az 1952 óta megrendezett megmérettetés idei fordulói augusztus 30. és szeptember 10. között zajlanak Münchenben; ebben az évben hegedű, cselló, zongoraduó és kürt kategóriában versengenek a legjobbak.

A müncheni ARD Zenei Verseny történetében az összes kategóriát tekintve Zempléni Szabolcs az első magyar, aki I. díjat kapott a rendezvényen. Rajta kívül eddig két magyar kürtművésznek sikerült a döntőbe jutnia: 1964-ben Tarjáni Ferenc kapott II. díjat, 1999-ben pedig Seemann László nyert megosztott II. díjat. A nemzetközi fesztivál színvonalát az is mutatja, hogy 1994 óta nem adtak ki első díjat e rangos, valóban a legjobb zenészek versenyének számító megmérettetésen. A fesztivál ötvenhárom éves történetében Zempléni az ötödik kürtművész, aki első díjat kapott.

A szeptember 8-i kürtverseny döntőjében győztesnek hirdetett Zempléni Szabolcs hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, majd 1994-től kürtölni tanult Szilágyi Pálmánál. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. 2002-ben Christian Dallmann vendéghallgatója volt a Berlini Zeneakadémián. 1995-ben az Országos Kürtverseny első helyezettje, 1998-ban a 39. Concertino Praga Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa és miniszteri különdíjasa, 2000-ben a Markneukircheni Nemzetközi Kürtverseny II. díjasa (I. díjat nem adtak ki) és a Békési Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa, 2001-ben a Brnoi Nemzetközi Kürtverseny I. helyezettje volt. 2000-től a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöse, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaház zenekarában és a Drezdai Stadtskapellében. A fiatal művész 2005 novemberétől a Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatja pályafutását.

A verseny zárásaként szeptember 16-án este rendezik meg az ünnepélyes gálahangverseny, ahol a nyerteseket – köztük Zempléni Szabolcsot is – a Bajor Rádió Szimfonikus zenekara kíséri Yakov Kreizberg vezényletével.

Az 54. ARD Zenei Versenyen, amelyen idén harminckét ország százkilencvennégy muzsikusa indult, a hegedűsök közül a japán Keisuke Okazaki, a csellisták sorából pedig a kínai Jing Zhao teljesítményét ítélte legjobbnak a zsűri. Zongoraduó kategóriában első helyezést nem adtak ki; a második díjat egy spanyol testvérpár, Victor és Luis del Valle, illetve a litván Poskute Zongoraduó nyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.