Klasszikus

Magyar kürtművész lett az ARD Verseny győztese

2005.09.10. 00:00
Ajánlom
Zempléni Szabolcs, a Budapesti Fesztiválzenekar huszonnégy éves művésze az első magyar és egyben az ötödik kürtművész a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Az 1952 óta megrendezett megmérettetés idei fordulói augusztus 30. és szeptember 10. között zajlanak Münchenben; ebben az évben hegedű, cselló, zongoraduó és kürt kategóriában versengenek a legjobbak.

A müncheni ARD Zenei Verseny történetében az összes kategóriát tekintve Zempléni Szabolcs az első magyar, aki I. díjat kapott a rendezvényen. Rajta kívül eddig két magyar kürtművésznek sikerült a döntőbe jutnia: 1964-ben Tarjáni Ferenc kapott II. díjat, 1999-ben pedig Seemann László nyert megosztott II. díjat. A nemzetközi fesztivál színvonalát az is mutatja, hogy 1994 óta nem adtak ki első díjat e rangos, valóban a legjobb zenészek versenyének számító megmérettetésen. A fesztivál ötvenhárom éves történetében Zempléni az ötödik kürtművész, aki első díjat kapott.

A szeptember 8-i kürtverseny döntőjében győztesnek hirdetett Zempléni Szabolcs hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, majd 1994-től kürtölni tanult Szilágyi Pálmánál. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. 2002-ben Christian Dallmann vendéghallgatója volt a Berlini Zeneakadémián. 1995-ben az Országos Kürtverseny első helyezettje, 1998-ban a 39. Concertino Praga Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa és miniszteri különdíjasa, 2000-ben a Markneukircheni Nemzetközi Kürtverseny II. díjasa (I. díjat nem adtak ki) és a Békési Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa, 2001-ben a Brnoi Nemzetközi Kürtverseny I. helyezettje volt. 2000-től a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöse, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaház zenekarában és a Drezdai Stadtskapellében. A fiatal művész 2005 novemberétől a Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatja pályafutását.

A verseny zárásaként szeptember 16-án este rendezik meg az ünnepélyes gálahangverseny, ahol a nyerteseket – köztük Zempléni Szabolcsot is – a Bajor Rádió Szimfonikus zenekara kíséri Yakov Kreizberg vezényletével.

Az 54. ARD Zenei Versenyen, amelyen idén harminckét ország százkilencvennégy muzsikusa indult, a hegedűsök közül a japán Keisuke Okazaki, a csellisták sorából pedig a kínai Jing Zhao teljesítményét ítélte legjobbnak a zsűri. Zongoraduó kategóriában első helyezést nem adtak ki; a második díjat egy spanyol testvérpár, Victor és Luis del Valle, illetve a litván Poskute Zongoraduó nyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.