Klasszikus

Magyar lélekábrázolás - ecsettel és vonóval

2006.09.05. 00:00
Ajánlom
A német nyelvterületen régóta úgy tartják a magyarokról, hogy romantikus alkatúak, mélyen érzőek. Ennek a sztereotípiának járt utána a saját eszközeivel a Kunsthalle Krems.

A Kunsthalle Krems egy Bécstől egyórányira fekvő híres alsó-ausztriai múzeum, mely az utóbbi években a XIX. századra specializálódott kiállításaival szerzett széles elismerést magának. Az augusztusban nyílt és jövő februárig nyitva tartó, A magyar lélek – romantika és realizmus Magyarországon című pazar kiállításra a bécsi Collegium Hungaricum is felhívja a figyelmet a maga kiállításával, amelynek témája és címe ugyanez, de nem festményeket, hanem grafikákat mutat be, ugyancsak a Magyar Nemzeti Galéria anyagából.

A XIX. század folyamán a magyar festészetben az egyes korszakok más-más szempontból főszerepet játszó műfajai mellett a zsánerkép háttérbe szorult, miközben minden művész alkotott ilyeneket. Ezek a „magas művészet” mellett a kor általános polgári ízlését tükrözték, az életmódot az utókor számára is tanulságosan ábrázolva. A magyar lélek című grafikai tárlat azokra a rejtett kincsekre koncentrál, amelyek – technikai és műfaji mivoltuknál fogva – kevésbé ismertek az egyes művészek életművében, ugyanakkor formai és technikai bravúrjaik méltóvá teszik őket egy külföldi kiállítás közönségének érdeklődésére.

Az anyagot a XIX. századi magyar festészet legnevesebb mestereinek rendkívüli finomságú ceruza- és részletező tollrajzai, bravúros akvarelljei, finoman kivitelezett szénrajzai alkotják. A megnyitó utáni szombaton, szeptember kilencedikén, A zene hosszú éjszakáján – híven a Kunsthalle-plakáton látható, Ferenczy Károly-féle hegedülő Orpheushoz – koncertre várja a közönséget a Collegium Hungaricum. A magyar lélek rezdüléseit Liszt, Kodály, Dohnányi és mások műveivel illusztrálja négyrészes, éjszakába nyúló kamarakoncertjén Deák Márta (hegedű), Scholz Anna (gordonka) és Granik Anna (zongora).

A magyar lélek – Grafikai kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria XIX. századi anyagából
Collegium Hungaricum, UngArt Galéria
1020 Wien, Hollandstr. 4.
Megnyitó: 2006 szept. 7. 19:00, nyitva szept. 29.-ig (hétvégén előzetes bejelentkezéssel) Megnyitja: Dr. Tayfun Belgin, Igazgató, Kunsthalle Krems
Kurátor: Hessky Orsolya, MNG

További információ: Dr. Zipernovszky Kornél igazgatóhelyettes, CH Bécs, Tel: +43 676 520 9377, www.magyarintezet.hu, k.zipernovszky@collegiumhungaricum.at, www.kunsthalle.at.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.