Klasszikus

Magyar–lengyel vonatkozású albumok és koncertek kaptak támogatást

2024.06.06. 13:05
Ajánlom
A Wacław Felczak Alapítvány idén közel tizenhárom millió forintot biztosított pályázatán zenei projektek számára. A győztes hét koncert és öt lemez listáját most tették közzé.

Immár harmadik alkalommal írta ki zenei pályázatait a  Wacław Felczak Alapítvány, amelyek révén korábban Illényi Katica hegedűművész vagy Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongorista és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester is adtak ki Felczak-lemezt, de magyar és lengyel dallamokat hallgathatott a közönség a Varga Dániel Quartett hatállomásos miniturnéján vagy épp a Mïus és Raf Skowroński Felczak-koncertjén is.

Az Alapítvány kuratóriuma ezúttal hét koncert és öt Felczak-lemez támogatásáról döntött. A projektek között megtalálható fiatal nagykövetük, a Liu Miranda Rachel nemzetközi versenygyőztes hegedűművész által életre hívott V4 Vonósnégyes, valamint az Erdődy Kamarazenekar vagy Lisztes Jenő cimbalomművész, a 100 tagú cigányzenekar és a Roby Lakatos zenekar tagjának albuma. A Felczak-lemezeket és a koncerteket legkésőbb idén ősszel hallgathatjuk meg.

lisztesjeno-130251.jpeg

Lisztes Jenő (Fotó/Forrás: Lisztes Jenő hivatalos oldala / Wacław Felczak Alapítvány)

A Felczak-lemezek pályázat támogatottjai

Erdődy Kamarazenekar
Modern Art Orchestra (Bartók / Chopin reflexiók lemezanyag)
Musica Rediviva Alapítvány
Lisztes Jenő (cimbalom)
Szanyi Bettina (ének)

A Felczak-koncertek támogatottjai

Théque Kft. (Mius X RAF – Raf Skowronski – koncertje a Sziget Fesztivál Magic Mirror színpadán 2024 augusztusában)
V4 Vonósnégyes (Koncert a FUGA – Budapesti Építészeti Központban Eötvös Péter, Witold Lutoslawski és több mai magyar zenész tiszteletére)
Modern Art Orchestra (Fekete-Kovács Kornél és Kuba Stankiewicz koncertje a Budapest Music Centerben)
Zeneszív Közhasznú Egyesület (Az egyesület jazz-zenekarának koncertje a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban)
Hencida Népművészeti Egyesület (Fellépés a lengyelországi Sadowieban a júliusi Kenyér Ünnepén)
Lengyel Művelődési Ház (Nyári magyar–lengyel folkkoncert Anjou Szent Hedvig és Árpádházi Szent Kinga tiszteletére a Savoya Terasz budavári épületében)
Dévényi Zoltán (Két koncert a varsói Liszt Intézetben, majd Krakkóban, ahol a Bettika Quintet Tutaj – Itt című, Wislawa Szymborska verseire írt jazz-szabadzene-elektronika albumát mutatják be).

További információ az alapítvány honlapján érhető el.

Fejléckép: Modern Art Orchestra (fotó/forrás: BJC / Wacław Felczak Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.