Klasszikus

Magyar művész a Liszt zongoraverseny döntőjében

2016.09.09. 09:59
Ajánlom
Hatan jutottak tovább a verseny döntőjébe, egyetlen magyar versenyzőként köztük van Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián is. A döntőnek szeptember 9-én és 10-én a Zeneakadémia ad otthont, a díjkiosztó gálát pedig 11-én tartják.

A döntőbe jutott Kocsis Krisztián mellett Szergej Beljavszkij (Oroszország), Leon Bernsdorf (Németország), Kuan Ting Lin (Tajvan), Miho Morimoto (Japán) és Tomoki Szakata (Japán).

Minden idők legnehezebb zongoraversenye

Idén Liszt teljes életművéből készülniük kellett a versenyzőknek. Nézegessen képeket a Liszt Ferenc téren a zongoraverseny apropójából kiállított több, mint száz éves zongorákról!

A pénteki szólódöntőben a versenyzők Liszt h-moll szonátáját játsszák, a szombati döntőben Kocsis Krisztián és Szergej Beljavszkij az Esz-dúr zongoraversenyt, Lin Kuan Ting és Leon Bernsdorf az A-dúr zongoraversenyt, Miho Morimoto és Szakata Tomoki a Haláltánc című művet adja elő.

A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán pedig a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában.

A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendezik meg a Zeneakadémián. A megmérettetésre három kontinens 11 országából 36 fiatal tehetség érkezett.

A versenyzők közül a díjazottak összesen 42 000 euró összértékű díjban részesülhetnek. A szervezők – számítva a muzsikarajongók véleményére – közönségdíjat is átadnak a döntőkön jelen lévő közönség szavazatai alapján. Különdíjat 1 000 000 Ft értékben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével ajánl fel. A pénzdíjak mellett a legjobbak fellépési lehetőségekben is részesülhetnek.

Ön kipróbálta már a zongorákat a Zeneakadémia előtt?

A versenyről Gál Bernadett régióvezetővel beszélgettünk a Fidelio-Kultúrpercekben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!