Klasszikus

Magyar művészet Moszkvában

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
A Geopolitika, piac, amnézia című II. Moszkvai Nemzetközi Kortársművészeti Biennálé részeként kiállításokkal és hangversenyekkel mutatkozik be Magyarország az orosz közönség előtt.

A biennálé fő témájához, az utóbbi másfél évtized politikai változásaihoz kapcsolódóan február 26-án a moszkvai Magyar Kulturális Központban négy kiállítás nyílik egyszerre a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárainak és volt növendékeinek munkáiból. Kőnig Frigyes, az egyetem rektora is jelen van a tárlaton: Bunker című festménysorozata az egyik legizgalmasabb és legtöbbféleképp értelmezhető látványnak ígérkezik. Közel két évtized után éled most újjá a magyar-orosz művészeti felsőoktatási együttműködés: a pétervári akadémiával és a moszkvai Szurikov egyetemmel indultak tárgyalások.

Február 28-án A barokktól a jazzig címmel Fassang László orgonaművész és Vincent Le Kuang francia szaxofonművész koncertjére kerül sor a Csajkovszkij hangversenyteremben, másnap a Magyar Kulturális Központban a koncert zongora-szaxofon átiratát mutatják be, március 2-tól pedig a Kiss Erzsi zenekar tágítja a „magyar művészeti csúcs” műfaji határait. Közben tovább folytatódik a legnagyobb moszkvai kiállítócsarnokban, a Művészek Házában a magyar művészeti ösztöndíjasok kiállítása, ahol közel húsz fiatal képzőművész mutatkozik be március végéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.