Klasszikus

Magyar nap Cannes-ban

2004.01.25. 00:00
Ajánlom
Ma két magyar zeneművészt, Eötvös Pétert és Kocsis Zoltánt, a MIDEM fődíjasait ünnepli Cannes. A nemzetközi zenei élet hagyományos találkozója, a MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásár programjában a ma esti díjátadó ünnepségen három elismerés is magyar teljesítményt tüntet ki. A Cannes-i Palais des Festivals auditóriumában Eötvös Péter a Legjobb Élő Zeneszerző Díjat (Best Living Composer), Kocsis Zoltán életműdíjat (Lifetime Achievment) vesz át, míg a Budapest Music Center kiadásában megjelent CD, Eötvös Péter: Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat (Special Award) kap.

A magyar teljesítmény tiszteletére a hétfőt Magyar Nappá nyilvánították a cannes-i rendezvényen. A díjak kiosztására nagyszabású ünnepség keretében kerül sor, melynek nyitókoncertjét a MIDEM felkérésére a Budapest Music Center (BMC) szervezi és finanszírozza a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével. Az ünnepi koncerten Eötvös Péter három műve hangzik el hazai előadóük tolmácsolásában. A Snatches of a Conversation című zeneművet az Umze kamarazenekar adja elő Nagy Zsolt vezényletével, a Psalm 151 - In memoriam Frank Zappa előadója Rácz Zoltán (ütőhangszerek) lesz, míg a Paris-Dakart a Budapest Jazz Orchestra és szólistaként Gőz László szólaltatja meg, úgyancsak Nagy Zsolt vezényletével. Ez utóbbi hétperces mű előadása Magyarországon kívüli világbemutatónak számít, míg az első zenemű francia premier lesz. A koncertet követően adják át a díjakat. Érdekesség, hogy a MIDEM idei életműdíját a zongoraművészként világszerte elismert Kocsis Zoltán olyan nemzetközileg ismert idős mesterrel együtt veszi át, mint Claudio Abbado. A Különdíjjal elismert Eötvös-lemezen öt művet adott közre a BMC: a Two monologues (két monológ) 1998-as mű, a Harakiri 1973-ban született, a Tale (mese) 1968-ból való, az Insetti galanti időpontja: 1970/89, míg a Cricket music dátuma 1970.

A magyar nap egyik fontos eseményére a díjátadó ünnepséget megelőzően kerül sor. A bejelentkezett többszáz külföldi újságíró délután fél 3-kor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a BMC szervezésében sajtótájékoztatón ismerkedhet meg a MIDEM-díjas művészekkel, Eötvös Péterrel és Kocsis Zoltánnal. Az eseményen részt vesz Hiller István, a kulturális tárca vezetője is, a házigazda az a Gőz László lesz, aki a BMC vezetőjeként maga is díjat vesz majd át a kitüntetett Eötvös-lemez producereként.

A Magyar Nap szervezője és motorja, Gőz László, maga is gyakorló zenész, azt vallja, hogy a közép- és kelet-európai térségben, a sajátos történelmi helyzetből fakadóan kiaknázatlan, a nyugati kultúrában megszokottól jelentősen eltérő zenei gazdagság halmozódott fel, melynek széleskörű megismertetése és a piacgazdaságba való bevonása ráirányíthatja a világ figyelmét a régió egyedi értékeire. A BMC aktív részt kíván vállalni a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában.

Erre ad biztató példát az idei magar MIDEM-szereplés, melynek része a rendezvény központi helyén fekvő magyar stand gazdag és rendkívül informatív kiállítása is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.