Klasszikus

Magyar nap Cannes-ban

2004.01.25. 00:00
Ajánlom
Ma két magyar zeneművészt, Eötvös Pétert és Kocsis Zoltánt, a MIDEM fődíjasait ünnepli Cannes. A nemzetközi zenei élet hagyományos találkozója, a MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásár programjában a ma esti díjátadó ünnepségen három elismerés is magyar teljesítményt tüntet ki. A Cannes-i Palais des Festivals auditóriumában Eötvös Péter a Legjobb Élő Zeneszerző Díjat (Best Living Composer), Kocsis Zoltán életműdíjat (Lifetime Achievment) vesz át, míg a Budapest Music Center kiadásában megjelent CD, Eötvös Péter: Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat (Special Award) kap.

A magyar teljesítmény tiszteletére a hétfőt Magyar Nappá nyilvánították a cannes-i rendezvényen. A díjak kiosztására nagyszabású ünnepség keretében kerül sor, melynek nyitókoncertjét a MIDEM felkérésére a Budapest Music Center (BMC) szervezi és finanszírozza a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével. Az ünnepi koncerten Eötvös Péter három műve hangzik el hazai előadóük tolmácsolásában. A Snatches of a Conversation című zeneművet az Umze kamarazenekar adja elő Nagy Zsolt vezényletével, a Psalm 151 - In memoriam Frank Zappa előadója Rácz Zoltán (ütőhangszerek) lesz, míg a Paris-Dakart a Budapest Jazz Orchestra és szólistaként Gőz László szólaltatja meg, úgyancsak Nagy Zsolt vezényletével. Ez utóbbi hétperces mű előadása Magyarországon kívüli világbemutatónak számít, míg az első zenemű francia premier lesz. A koncertet követően adják át a díjakat. Érdekesség, hogy a MIDEM idei életműdíját a zongoraművészként világszerte elismert Kocsis Zoltán olyan nemzetközileg ismert idős mesterrel együtt veszi át, mint Claudio Abbado. A Különdíjjal elismert Eötvös-lemezen öt művet adott közre a BMC: a Two monologues (két monológ) 1998-as mű, a Harakiri 1973-ban született, a Tale (mese) 1968-ból való, az Insetti galanti időpontja: 1970/89, míg a Cricket music dátuma 1970.

A magyar nap egyik fontos eseményére a díjátadó ünnepséget megelőzően kerül sor. A bejelentkezett többszáz külföldi újságíró délután fél 3-kor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a BMC szervezésében sajtótájékoztatón ismerkedhet meg a MIDEM-díjas művészekkel, Eötvös Péterrel és Kocsis Zoltánnal. Az eseményen részt vesz Hiller István, a kulturális tárca vezetője is, a házigazda az a Gőz László lesz, aki a BMC vezetőjeként maga is díjat vesz majd át a kitüntetett Eötvös-lemez producereként.

A Magyar Nap szervezője és motorja, Gőz László, maga is gyakorló zenész, azt vallja, hogy a közép- és kelet-európai térségben, a sajátos történelmi helyzetből fakadóan kiaknázatlan, a nyugati kultúrában megszokottól jelentősen eltérő zenei gazdagság halmozódott fel, melynek széleskörű megismertetése és a piacgazdaságba való bevonása ráirányíthatja a világ figyelmét a régió egyedi értékeire. A BMC aktív részt kíván vállalni a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában.

Erre ad biztató példát az idei magar MIDEM-szereplés, melynek része a rendezvény központi helyén fekvő magyar stand gazdag és rendkívül informatív kiállítása is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.