Klasszikus

Magyar nap Cannes-ban

2004.01.25. 00:00
Ajánlom
Ma két magyar zeneművészt, Eötvös Pétert és Kocsis Zoltánt, a MIDEM fődíjasait ünnepli Cannes. A nemzetközi zenei élet hagyományos találkozója, a MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásár programjában a ma esti díjátadó ünnepségen három elismerés is magyar teljesítményt tüntet ki. A Cannes-i Palais des Festivals auditóriumában Eötvös Péter a Legjobb Élő Zeneszerző Díjat (Best Living Composer), Kocsis Zoltán életműdíjat (Lifetime Achievment) vesz át, míg a Budapest Music Center kiadásában megjelent CD, Eötvös Péter: Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat (Special Award) kap.

A magyar teljesítmény tiszteletére a hétfőt Magyar Nappá nyilvánították a cannes-i rendezvényen. A díjak kiosztására nagyszabású ünnepség keretében kerül sor, melynek nyitókoncertjét a MIDEM felkérésére a Budapest Music Center (BMC) szervezi és finanszírozza a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével. Az ünnepi koncerten Eötvös Péter három műve hangzik el hazai előadóük tolmácsolásában. A Snatches of a Conversation című zeneművet az Umze kamarazenekar adja elő Nagy Zsolt vezényletével, a Psalm 151 - In memoriam Frank Zappa előadója Rácz Zoltán (ütőhangszerek) lesz, míg a Paris-Dakart a Budapest Jazz Orchestra és szólistaként Gőz László szólaltatja meg, úgyancsak Nagy Zsolt vezényletével. Ez utóbbi hétperces mű előadása Magyarországon kívüli világbemutatónak számít, míg az első zenemű francia premier lesz. A koncertet követően adják át a díjakat. Érdekesség, hogy a MIDEM idei életműdíját a zongoraművészként világszerte elismert Kocsis Zoltán olyan nemzetközileg ismert idős mesterrel együtt veszi át, mint Claudio Abbado. A Különdíjjal elismert Eötvös-lemezen öt művet adott közre a BMC: a Two monologues (két monológ) 1998-as mű, a Harakiri 1973-ban született, a Tale (mese) 1968-ból való, az Insetti galanti időpontja: 1970/89, míg a Cricket music dátuma 1970.

A magyar nap egyik fontos eseményére a díjátadó ünnepséget megelőzően kerül sor. A bejelentkezett többszáz külföldi újságíró délután fél 3-kor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a BMC szervezésében sajtótájékoztatón ismerkedhet meg a MIDEM-díjas művészekkel, Eötvös Péterrel és Kocsis Zoltánnal. Az eseményen részt vesz Hiller István, a kulturális tárca vezetője is, a házigazda az a Gőz László lesz, aki a BMC vezetőjeként maga is díjat vesz majd át a kitüntetett Eötvös-lemez producereként.

A Magyar Nap szervezője és motorja, Gőz László, maga is gyakorló zenész, azt vallja, hogy a közép- és kelet-európai térségben, a sajátos történelmi helyzetből fakadóan kiaknázatlan, a nyugati kultúrában megszokottól jelentősen eltérő zenei gazdagság halmozódott fel, melynek széleskörű megismertetése és a piacgazdaságba való bevonása ráirányíthatja a világ figyelmét a régió egyedi értékeire. A BMC aktív részt kíván vállalni a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában.

Erre ad biztató példát az idei magar MIDEM-szereplés, melynek része a rendezvény központi helyén fekvő magyar stand gazdag és rendkívül informatív kiállítása is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.