Klasszikus

Magyar opera sikere Londonban

2003.09.01. 00:00
Ajánlom
A Dorset Opera ötlete 28 éve született. Eredményeképpen évről évre Sherborne-i amatőr, zeneszeretőkből álló kórus és meghívott profi szólisták közös produkciói születnek, melyek a városka számára kiemelt ünnepet jelentenek.

Az eddigi előadások között Donizetti, Verdi, Bellini és Glinka operái szerepeltek. Rendhagyó módon ebben az évben egy magyar operára esett a választás, amely a Londoni Magyar Centrum munkatársainak is köszönhető, akik aktív szerepet vállaltak az előadás létrejöttében. Erkel Ferenc Hunyadi László című operája több szempontból is érdekes volt a szervezők számára.

Kertesi Ingrid, aki magyar szólistaként vett részt a darabban elmondta, a szervezőknek kihívást jelentett az opera eredeti nyelven való megszólaltatása, ezért Magyarországról hívtak énekeseket, akik betanították a szereplőknek a helyes kiejtést. Nehézséget jelentett az opera nemzeti jellege is, hiszen a brit közönség nem ismerte a mű történelmi hátterét, ezért a fesztivál megálmodói igyekeztek minél részletesebb szinopszist összeállítani a közönség számára.

“Megható volt az az érdeklődés, amely az opera hátterére, a történelmi szálak mégértésére irányult. Több öltöztető kérdezte tőlem, hogyan folytatódott történelmünk a opera által megidézett korszakban: kíváncsiak voltak Szilágyi Erzsébet sorsára.” Még a darab rendezőjének, Michael Beauchamp-nak is romantikus elképzelései voltak az opera által megelevenített korszakról, néhány szólistával való beszélgetés után azonban tisztább képet tudott kialakítani a 15. századi Magyarországról.

Az előadásban egyébként a magyar szólistákon kívül – Kálmándi Mihály, Péter Cecília, Kertesi Ingrid, Haramza László, Massányi Viktor, Farkas Rose-Marie, Xavier Rivadeneira, Kovács Pál – a karmesternek, Dominic Wheelernek is voltak magyar kötődései, hiszen néhány évvel ezelőtt Mihály András mellett tanulhatott Budapesten. Ezért sem véletlen, hogy az ifjú conductor a Covent Gardenben dolgozva azt tervezi, hogy egyszer a Bánk Bán-t vezényli majd.

Kertesi Ingrid Mária szerepét kapta meg a darabban. “Már a meghallgatás is élményt jelentett, hiszen Patrick Shelley, a Dorset Opera egyik atyja vezette a válogatást és döntött arról, kire van szüksége. Ez eltér az itthoni szokásoktól. Úgy éreztem ugyanis, csak az számított, amit ott és akkor tudtunk nyújtani. Ez a tény még fontosabbá tette nekem a előadás sikerét, s ezzel nem voltam egyedül. Ritkán érezni ezt a fajta lelkesedést; áthat a közönségre az a szenvedély, ami a színpadon történik: az öröm, hogy együtt énekelhettünk.”

Talán ez is közrejátszott abban, hogy Londonban, a Bloomsbury Színházban is műsorra tűzött előadásnak. óriási sikere volt. A zsúfolt nézőtér tapsvihara jó mutatta mindezt.

Magyar részről a szervezők arra törekedtek, hogy a magyar nyelven bemutatott opera felhívja a figyelmet a novemberben kezdődő, egy éven át tartó kulturális fesztiválra, mely a Magyar Magic nevet viseli, s amely igyekszik majd képet adni a magyar kultúra egészéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.