Klasszikus

Magyar sikerek Angliában

2005.12.04. 00:00
Ajánlom
A 2001-ben fiatal harsonásokból megalakult Corpus Harsona Kvartett ismét öregbítette hazánk zenei életének hírnevét. Sorozatos versenygyőzelmeik és koncertkörútjaik után ezúttal Angliában és Skóciában jártak.

Az együttes az angliai Manchesterben és a skóciai Glasgowban adott nagysikerű koncerteket és a harsona oktatásával kapcsolatos előadásokat Dr. Hőna Gusztáv harsonaművész közreműködésével. A világhírű Michael Rath harsonagyártó cég felajánlotta teljes körű exkluzív támogatását az együttes számára. A támogatás jelentőségét igazolja az is, hogy ilyen hangszereken játszanak többek között a bécsi, a londoni, a glasgowi operában és filharmonikus zenekarokban, valamint a Robbie Williams big band harsonaművészei is.

A Corpus Harsona Kvartett tagjai: Sütő András, Pálinkás Péter, Veér Mátyás és Wagner Csaba, akik nem csak kamarazenészként, hanem szólistaként is elismertek. Nívós országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Fennállásuk alatt számtalan felkérésnek tettek eleget. 2001 őszén az együttes benevezett első nemzetközi versenyére, a 7. Passau-i Rézfúvós Kamaraversenyre, ahol különdíjasok lettek. Sorozatos győzelmeiknek köszönhetően elnyerték a Bach cég és a Fon Trade Music támogatását, amelynek eredményeképpen 2003 őszétől négy új mesterhangszeren játszhatnak. Fő feladatuknak a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatását érzik Magyarországon és külföldön egyaránt. Repertoárjukon Bachtól Hidasig szinte mindenki megtalálható. Otthonosan mozognak mind a komolyzene, mind a jazz világában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.