Klasszikus

Magyar színtér Észak-Rajna-Vesztfáliában

2010.05.11. 15:23
Ajánlom
Áprilisban indult és augusztusig tart Észak-Rajna-Vesztfália nagyszabású, 1,2 millió euró költségvetésű összművészeti fesztiválja, amelynek keretében a kortárs magyar kultúra kerül középpontba.

Áprilisban indult és augusztusig tart Észak-Rajna-Vesztfália nagyszabású, 1,2 millió euró költségvetésű összművészeti fesztiválja, a Scene Ungarn, amelynek keretében a kortárs magyar kultúra kerül középpontba. Az eseménysorozatot az NRW KULTURsekretariat koordinálja, de az egyes városok - Aachen, Bielefeld, Bochum, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Hagen, Köln, Münster, Mülheim, Neuss, Oberhausen, Wuppertal - maguk választották ki a meghívott magyar művészeket.

A fesztivált 1992 óta rendezik meg a tartományban, két évvel ezelőtt Ausztria volt fókuszban. Magyarország részben az EKF-év kapcsán került a rendezők látóterébe. A német közvélemény számára az ország gyakorlatilag az 1989-es vasfüggönyátvágást jelenti, a jelenkor kultúrája azonban kevéssé ismert. A szervezők célja az, hogy a közönségben felkeltség a kíváncsiságot, és minél teljesebb műfaji válogatást adva rajzolják meg Magyarország kulturális arcát.

A magyar dzsessz élvonalából a Dresch Mihály Quartet, Tony Lakatos, Gadó Gábor érkezik. Szakcsi Lakatos Béla Géczi Dorottyával lép fel, koncertet ad Palya Bea, a Besh o Drom, Snétberger Ferenc, a Zengő együttes, Zenei Hidat építenek Dortmund és Pécs között, a Bielefeldi Filharmónia Kurtág-műveket játszik, a könnyűműfajt a Pop Ivan és a Kistehn képviselik, míg Budapest Nights címmel a főváros DJ- és VJ-kultúrája mutatkozik be.

A Scene Ungarn keretében bemutatkozik a beregszászi színház, és független társulatok is. A Pintér Béla Társulat A Soha Vissza Nem Térő című darabját láthatja a közönség két városban, a Space nemrég a Trafóban is bemutatott Felhője 2060-ból tekintett vissza - a helyszínhez adaptálva - Észak-Rajna-Vesztfáliára, Molnár Gyula bábszínháza Macbeth kezdőknek című produkciójával a színház működésébe vezet be. A dortmundi színházban Nádas Péter Takarítását láthatják az érdeklődők.

A Magyar Állami Népi Együttes a Bartók-trilógia Labirintusával vendégszerepelt a fesztivál megnyitóján. Salamon Eszter a modern magyar tánc gyökereit bemutató darabjával vesz részt a Scene Ungarn programjában, a Frenák Pál Társulat az InTimE-mal, Nagy József az 100 tű hosszúságú című táncestjével lép fel. További fellépők: Gergye Krisztián Társulata, Ladjánszki Márta, Budapest Táncszínház, SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivl, Fehér Ferenc, The Symptoms, Berger GYula, Boda-Kiss-Kovács-K. Szabó Társulat.

A Collegium Hungaricum Berlin - amelynek igazgatója, Can Togay János a fesztivál egyik védnöke - a Német egyég a Balatonnál című multimediális kiállításával Dortmundban szerepel, innen indul a tárlat németországi túrára. A Kis Varsó istallációja Münsterben készül, Düsseldorfban Zsolnay-kiállítás lesz, a dortmundi Agents & Provocateurs azokat a szubverzív művészeti stratégiákat vizsgálja, amelyek az 1989 előtti kelet-közép-európai művészetére voltak jellemzők. Egyéni tárlatokon Szabó Eszter, Pauer Gyula, Fátyol Viola, Fodor János, Németh Hajnal, Sallay Géza, Somody Péter, az esseni C.A.R. 2010 médiaművészeti fesztiválon pedig magyar galériák állítanak ki.

Az írók közül Dalos György, Nádas Olter, Kemény István, Kalász Orsolya, Márton László és Polgár Lea vesz részt felolvasásokon, a magyar némafilmeket kortárs zenei aláfestéssel játsszák Kölnben, Szabó István, Tarr Béla, Pálfi György, Antal Nimród, Fliegauf Benedek filmjeit pedig több helyszínen vetítik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.