Klasszikus

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

2021.10.04. 09:05
Ajánlom
A neves régizenei együttes a Haydneum Nyitófesztiválon lép fel a Zeneakadémián, a szólista a tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal zongorista, Berecz Mihály lesz.

A legendák szerint 1985 szilveszter estéjének oldott hangulata kellett ahhoz, hogy a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola néhány diákja elhatározza, korhű hangszereken játszó régizenei együttest hoz létre. Az első nyilvános fellépésükre csaknem két évvel később került sor, ám

a zenekar azóta beírta magát a historikus előadások nagykönyvébe, habár előszeretettel mutatnak be olyan kortárs műveket is, amelyeket a szerző az ő hangszereikre komponált.

A barokk tradíciónak megfelelően általában karmester nélkül játszanak, helyette a koncertmester – a budapesti hangversenyen Gottfried von der Goltz – fogja össze az előadást.

Budapesti koncertjükön a zongoraszólista a mindössze huszonnégy esztendős Berecz Mihály lesz, aki már ennyi idősen is jelentős zenei eredményeket tudhat maga mögött. A tavalyi évben Junior Prima Díjjal is kitüntetett művész gyermekkorában először hegedülni tanult, csak később fordult érdeklődése a zongora felé.

Kamaszéveiben a mentora nem kisebb zongorista, mint Kocsis Zoltán lett, tizenhét évesen vele állt először a Müpa színpadán is.

Tanulmányait Londonban, a Királyi Zeneakadémián végezte, de idehaza is többször bizonyította régizenei jártasságát, amit ezen a koncerten is megcsodálhat a közönség.

A 2021-ben létrehozott Haydneum Alapítvány tevékenységének

középpontjában a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár kutatása, megőrzése és népszerűsítése áll.

Háromnapos fesztiváljukon a hazai és a külföldi régizenei élet nagyságai lépnek fel. A Freiburgi Barokk Zenekar koncertjén elhangzik Weber 1820-ban írt, Preciosa című, spanyol-cigány tematikájú daljátékának nyitánya, az osztrák zongoravirtuóz-zeneszerző, Johann Nepomuk Hummel 2. (a-moll) zongoraversenye és a közismert anekdota alapján a „Csoda” melléknévvel ellátott Haydn-szimfónia: mikor véget ért a darab, a közönség olyan lelkesen tódult előre a teremben, ünnepelni a zenészeket, hogy

egy éppen ekkor leszakadó csillár csodálatos módon senkit sem sebesített meg.

Időpont: október 6., 20:00

Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Berecz Mihály (fotó: Márkos Tamás)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.