Klasszikus

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

2021.10.04. 09:05
Ajánlom
A neves régizenei együttes a Haydneum Nyitófesztiválon lép fel a Zeneakadémián, a szólista a tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal zongorista, Berecz Mihály lesz.

A legendák szerint 1985 szilveszter estéjének oldott hangulata kellett ahhoz, hogy a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola néhány diákja elhatározza, korhű hangszereken játszó régizenei együttest hoz létre. Az első nyilvános fellépésükre csaknem két évvel később került sor, ám

a zenekar azóta beírta magát a historikus előadások nagykönyvébe, habár előszeretettel mutatnak be olyan kortárs műveket is, amelyeket a szerző az ő hangszereikre komponált.

A barokk tradíciónak megfelelően általában karmester nélkül játszanak, helyette a koncertmester – a budapesti hangversenyen Gottfried von der Goltz – fogja össze az előadást.

Budapesti koncertjükön a zongoraszólista a mindössze huszonnégy esztendős Berecz Mihály lesz, aki már ennyi idősen is jelentős zenei eredményeket tudhat maga mögött. A tavalyi évben Junior Prima Díjjal is kitüntetett művész gyermekkorában először hegedülni tanult, csak később fordult érdeklődése a zongora felé.

Kamaszéveiben a mentora nem kisebb zongorista, mint Kocsis Zoltán lett, tizenhét évesen vele állt először a Müpa színpadán is.

Tanulmányait Londonban, a Királyi Zeneakadémián végezte, de idehaza is többször bizonyította régizenei jártasságát, amit ezen a koncerten is megcsodálhat a közönség.

A 2021-ben létrehozott Haydneum Alapítvány tevékenységének

középpontjában a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár kutatása, megőrzése és népszerűsítése áll.

Háromnapos fesztiváljukon a hazai és a külföldi régizenei élet nagyságai lépnek fel. A Freiburgi Barokk Zenekar koncertjén elhangzik Weber 1820-ban írt, Preciosa című, spanyol-cigány tematikájú daljátékának nyitánya, az osztrák zongoravirtuóz-zeneszerző, Johann Nepomuk Hummel 2. (a-moll) zongoraversenye és a közismert anekdota alapján a „Csoda” melléknévvel ellátott Haydn-szimfónia: mikor véget ért a darab, a közönség olyan lelkesen tódult előre a teremben, ünnepelni a zenészeket, hogy

egy éppen ekkor leszakadó csillár csodálatos módon senkit sem sebesített meg.

Időpont: október 6., 20:00

Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Berecz Mihály (fotó: Márkos Tamás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.