Klasszikus

Magyar szövegre és énekesre komponált Thomas Adès

2022.11.29. 11:10
Ajánlom
A világhírű brit komponista Weöres Sándor, József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó verseire komponálta Növények című alkotását, melyet Károlyi Katalin mezzoszoprán mutatott be a Prussia Cove-i Nemzetközi Zenei Szeminárium ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett koncerten.

November 26-án este a londoni Wigmore Hallban adott koncerttel ünnepelték a Prussia Cove-i Nemzetközi Zenei Szeminárium fennállásának ötvenedik évfordulóját. A neves angliai zenei fesztivál 1972-ben Végh Sándor hegedűművész mesterkurzusával indult, azóta pedig a szigetország egyik legjelentősebb zenei eseményévé vált, mely fiatal művészeket vonz a világ minden tájáról. Az évforduló alkalmából kétnapos programsorozatra került sor, beszélgetésekkel, mesterkurzusokkal, koncertekkel, a csúcspont pedig a szombat esti hangverseny volt. Itt mutatták be a világhírű brit komponista, Thomas Adès Növények című kompozícióját, mely

hét magyar vers szövegére készült, négy Weöres Sándor-alkotás mellett József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó művei szerepelnek benne.

A művet Károlyi Katalin mezzoszoprán, a Ruisi Quartet, Graham Mitchell nagybőgőművész és Joseph Havlat zongorista szólaltatta meg.

A koncerten egy Kurtág György-ősbemutató is elhangzott, mivel a zeneszerző is tanított a Prussia Cove-i mesterkurzuson. Circumdederunt… in memoriam Rita Wagner című alkotását Steven Isserlis csellóművész adta elő. A kortárs bemutatók mellett felcsendült Dohnányi I. zongoraötöse, melyben zongorán Várjon Dénes, hegedűn pedig Susanne Schäffer, a Chaos String Quartet magyar származású fiatal művésze működött közre (a vonósnégyes tagjai szintén Prussia Cove-ban ismerkedtek meg).

A koncerten megemlékeztek a szeminárium alapítójáról, Végh Sándorról is, egy 1988-as, salzburgi koncertrészletének vetítésével,

melyen Mozart K. 503-as, C-dúr zongoraversenyének első tételét vezényelte, Schiff András szólójával.

A koncertet november 29-én este magyar idő szerint fél kilenckor közvetíti a BBC Radio 3, majd a felvétel egy hónapig visszahallgatható. Részletes program és a további közreműködők neve a linken érhető el.

Fejléckép: Thomas Adès és Károlyi Katalin (fotó/forrás: Frazer Harrison / Getty Images Hungary, Magyar Állami Operaház)

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Kapcsolódó

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.