Klasszikus

Magyar szövegre és énekesre komponált Thomas Adès

2022.11.29. 11:10
Ajánlom
A világhírű brit komponista Weöres Sándor, József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó verseire komponálta Növények című alkotását, melyet Károlyi Katalin mezzoszoprán mutatott be a Prussia Cove-i Nemzetközi Zenei Szeminárium ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett koncerten.

November 26-án este a londoni Wigmore Hallban adott koncerttel ünnepelték a Prussia Cove-i Nemzetközi Zenei Szeminárium fennállásának ötvenedik évfordulóját. A neves angliai zenei fesztivál 1972-ben Végh Sándor hegedűművész mesterkurzusával indult, azóta pedig a szigetország egyik legjelentősebb zenei eseményévé vált, mely fiatal művészeket vonz a világ minden tájáról. Az évforduló alkalmából kétnapos programsorozatra került sor, beszélgetésekkel, mesterkurzusokkal, koncertekkel, a csúcspont pedig a szombat esti hangverseny volt. Itt mutatták be a világhírű brit komponista, Thomas Adès Növények című kompozícióját, mely

hét magyar vers szövegére készült, négy Weöres Sándor-alkotás mellett József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó művei szerepelnek benne.

A művet Károlyi Katalin mezzoszoprán, a Ruisi Quartet, Graham Mitchell nagybőgőművész és Joseph Havlat zongorista szólaltatta meg.

A koncerten egy Kurtág György-ősbemutató is elhangzott, mivel a zeneszerző is tanított a Prussia Cove-i mesterkurzuson. Circumdederunt… in memoriam Rita Wagner című alkotását Steven Isserlis csellóművész adta elő. A kortárs bemutatók mellett felcsendült Dohnányi I. zongoraötöse, melyben zongorán Várjon Dénes, hegedűn pedig Susanne Schäffer, a Chaos String Quartet magyar származású fiatal művésze működött közre (a vonósnégyes tagjai szintén Prussia Cove-ban ismerkedtek meg).

A koncerten megemlékeztek a szeminárium alapítójáról, Végh Sándorról is, egy 1988-as, salzburgi koncertrészletének vetítésével,

melyen Mozart K. 503-as, C-dúr zongoraversenyének első tételét vezényelte, Schiff András szólójával.

A koncertet november 29-én este magyar idő szerint fél kilenckor közvetíti a BBC Radio 3, majd a felvétel egy hónapig visszahallgatható. Részletes program és a további közreműködők neve a linken érhető el.

Fejléckép: Thomas Adès és Károlyi Katalin (fotó/forrás: Frazer Harrison / Getty Images Hungary, Magyar Állami Operaház)

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Kapcsolódó

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.