Klasszikus

Magyar versenyző a 8. Nemzetközi Oboaversenyen

2006.09.23. 00:00
Ajánlom
2006 októberében kerül megrendezésre Japánban a 8. Nemzetközi Oboaverseny Karuizawában, amely az egyik legrangosabb oboa verseny a világon. A résztvevőket egy előzőleg kiküldött CD alapján válogatják ki és hívják meg a versenyre. Örömteli hír, hogy a versenyre a magyar Balla Tamás is bejutott.

Októberben még három forduló van hátra, amelyek során a körülbelül negyven oboista közül tizenöt jut be a második fordulóba, majd öt a fináléba. Balla Tamás tíz évesen kezdte oboa tanulmányait Kazinczi Andrásné növendékeként szülővárosában, Salgótarjánban. Tanulmányait Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, ahol tanára Kemény János volt. Eddig az ideig az Oboisták Országos Oboaversenyét három egymást követő alkalommal nyerte meg. 2004-ben immár a Liszt Ferenc Zeneakadémia színeiben és Pongrácz Péter, valamint Kiss József irányításával megnyerte az UFAM nemzetközi oboaversenyt is Párizsban.

Tamást olyan művészek tanították mesterkurzusokon, mint Dan Stolper (USA), Elaine Douvas (USA), Lencsés Lajos (H), Gordon Hunt (GB), Hansjörg Schellenberger (G) és Christian Wetzel (G). Zenekari zenészként már járt Amerikában, Európában és Ázsiában is. Tizenhét évesen elnyert egy ösztöndíjat az Interlocheni Művészeti táborba (USA), ahol Dan Stolpernél tanult, továbbá játszott a Világ Ifjúsági Szimfonikus Zenekarában (WYSO). 2006-ban ösztöndíjasként részt vett a santanderi nyári Zeneakadémián, ahol lehetőséget kapott, hogy közösen koncertezzen olyan művészekkel, mint Gulyás Márta, Claus Thunemann és Radovan Vlatkovic. Jelenleg a Zeneakadémia mellett a madridi Escuela Superior de Musica Reina Sofia iskolában tanul Hansjörg Schellenbergernél, ahova szintén ösztöndíjjal került be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.