Klasszikus

Magyar zene a Promson

2003.09.04. 00:00
Ajánlom
Bartók- és Ligeti-művek előadásával kirobbanó sikert arattak Sir Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikusok.

Finisébe és egyben tetőpontjára érkezett a világ legnagyobb zenei fesztiváljának számító Proms. A nyolcezer nézőt befogadó Royal Albert Hallban július végén kezdődött és szeptember közepén végződő, hetvenhárom koncertből álló sorozat utolsó koncertjein olyan felkapott együttesek lépnek fel, mint a Pittsburghi Szimfonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikusok, a zürichi Tonhalle Zenekar.

Az idei évad vitathatatlanul legnagyobb izgalommal várt hangversenyét az „álom páros”, a Sir Simon Rattle igazgatása alatt a Promson első ízben fellépő Berlini Filharmonikusok adták. Míg a még júliusban óriási sikert aratott Budapesti Fesztiválzenekar szándékosan nem tűzött műsorára magyar zenét, a világ egyik legkitűnőbb hangzású zenekara, a berliniek első esti programja Bartók Béla Zene húros, ütőhangszerekre és cselesztára című művével kezdődött, Ligeti György Hegedűversenyével folytatódott és Sztravinszkij káprázatos Tavaszi áldozatával fejeződött be.

A Royal Albert Hall közönsége, különösen az előadóművészek kedvenceinek számító „prommerek”, a színpad előtti több száz állóhelyet elfoglaló fanatikusok, tombolva ünnepelték Sir Simont és zenekarát, de az első kritikák is rendkívül kedvezőek. A Financial Times szerint „ennél jobban aligha lehet eljátszani Bartók Zenéjét, a hátborzongatóan kromatikus kezdő fúga még pianissimo is kristálytisztán csengett, az „éji zene” tétel csodálatosan ütemes és kísérteties, a gyors tételek gyorsak és pattogóak voltak, az egész struktúrát hibátlan precizitással adták vissza”.

Ha akusztikusan nem is a legideálisabb szögből követhettem a koncertet, melyre a jegyek már májusban, a postai és világhálós előrendelés idején elkeltek, de Ligeti 1989–92-es keltezésű virtuóz Hegedűversenye előadójának közeli látványa felejthetetlen élmény volt. A 38 éves brit hegedűművész, Tasmin Little már többször nekiveselkedett a nem véletlenül ritkán műsorra tűzött darabnak, többek között Sir Simon vezényletével is előadta, amikor a karizmatikus maestro még a Birminghami Szimfonikusok irányítója volt. Little nyilvánvaló szenvedéllyel játszotta a briliáns művet, különösen annak sziporkázó fináléját, melyhez a kadenciát, Ligeti instrukcióinak megfelelően, ő maga komponálta, a megelőző öt tétel fő motívumainak felidézésével. A versenymű külön érdekessége volt, hogy a szólistának még a kotta lapozására sem volt ideje, ezért hangmérnök férje pedált kreált számára és erre taposva váltott elektronikus „blokkján”. A Hegedűverseny ezúttal debütált a Promson, ám Liget 80. születésnapja alkalmából a fesztivál öt másik darabját is műsorra tűzi, köztük a Lux aeternát, amelyet nem kell bemutatni a brit zenekedvelőknek, hiszen ez a 2001: Űrodüsszeia című Stanley Kubrick-film zenéje. Egy másik rangos londoni kulturális központ, a Barbican pedig októberben egy teljes hétvégét szentel a visszavonultan élő mester munkássága ünneplésének.

A Proms közönsége kissé megzavarva, de dübörgő tapssal fogadta a Hegedűverseny előadását, majd végeláthatatlan percek teltek el, míg a majdhogynem kamarazenekari méretű együttes után a pódiumot alkalmassá tették a Tavaszi áldozat előadásához szükséges tömeg számára. A turbulens jelenet során egy hegedűsnek kotta sem jutott, őt egy néző „segítette ki”. Alighogy felcsendült a XX. század egyik mesterművének nyitó, halk, kísérteties fagottszólama, mobiltelefon csengése zavarta meg az áhítatot. Sir Simon aligha tehetett mást, mint hogy újrakezdte Sztravinszkij zenéjét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.