Klasszikus

Magyar zene a Promson

2003.09.04. 00:00
Ajánlom
Bartók- és Ligeti-művek előadásával kirobbanó sikert arattak Sir Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikusok.

Finisébe és egyben tetőpontjára érkezett a világ legnagyobb zenei fesztiváljának számító Proms. A nyolcezer nézőt befogadó Royal Albert Hallban július végén kezdődött és szeptember közepén végződő, hetvenhárom koncertből álló sorozat utolsó koncertjein olyan felkapott együttesek lépnek fel, mint a Pittsburghi Szimfonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikusok, a zürichi Tonhalle Zenekar.

Az idei évad vitathatatlanul legnagyobb izgalommal várt hangversenyét az „álom páros”, a Sir Simon Rattle igazgatása alatt a Promson első ízben fellépő Berlini Filharmonikusok adták. Míg a még júliusban óriási sikert aratott Budapesti Fesztiválzenekar szándékosan nem tűzött műsorára magyar zenét, a világ egyik legkitűnőbb hangzású zenekara, a berliniek első esti programja Bartók Béla Zene húros, ütőhangszerekre és cselesztára című művével kezdődött, Ligeti György Hegedűversenyével folytatódott és Sztravinszkij káprázatos Tavaszi áldozatával fejeződött be.

A Royal Albert Hall közönsége, különösen az előadóművészek kedvenceinek számító „prommerek”, a színpad előtti több száz állóhelyet elfoglaló fanatikusok, tombolva ünnepelték Sir Simont és zenekarát, de az első kritikák is rendkívül kedvezőek. A Financial Times szerint „ennél jobban aligha lehet eljátszani Bartók Zenéjét, a hátborzongatóan kromatikus kezdő fúga még pianissimo is kristálytisztán csengett, az „éji zene” tétel csodálatosan ütemes és kísérteties, a gyors tételek gyorsak és pattogóak voltak, az egész struktúrát hibátlan precizitással adták vissza”.

Ha akusztikusan nem is a legideálisabb szögből követhettem a koncertet, melyre a jegyek már májusban, a postai és világhálós előrendelés idején elkeltek, de Ligeti 1989–92-es keltezésű virtuóz Hegedűversenye előadójának közeli látványa felejthetetlen élmény volt. A 38 éves brit hegedűművész, Tasmin Little már többször nekiveselkedett a nem véletlenül ritkán műsorra tűzött darabnak, többek között Sir Simon vezényletével is előadta, amikor a karizmatikus maestro még a Birminghami Szimfonikusok irányítója volt. Little nyilvánvaló szenvedéllyel játszotta a briliáns művet, különösen annak sziporkázó fináléját, melyhez a kadenciát, Ligeti instrukcióinak megfelelően, ő maga komponálta, a megelőző öt tétel fő motívumainak felidézésével. A versenymű külön érdekessége volt, hogy a szólistának még a kotta lapozására sem volt ideje, ezért hangmérnök férje pedált kreált számára és erre taposva váltott elektronikus „blokkján”. A Hegedűverseny ezúttal debütált a Promson, ám Liget 80. születésnapja alkalmából a fesztivál öt másik darabját is műsorra tűzi, köztük a Lux aeternát, amelyet nem kell bemutatni a brit zenekedvelőknek, hiszen ez a 2001: Űrodüsszeia című Stanley Kubrick-film zenéje. Egy másik rangos londoni kulturális központ, a Barbican pedig októberben egy teljes hétvégét szentel a visszavonultan élő mester munkássága ünneplésének.

A Proms közönsége kissé megzavarva, de dübörgő tapssal fogadta a Hegedűverseny előadását, majd végeláthatatlan percek teltek el, míg a majdhogynem kamarazenekari méretű együttes után a pódiumot alkalmassá tették a Tavaszi áldozat előadásához szükséges tömeg számára. A turbulens jelenet során egy hegedűsnek kotta sem jutott, őt egy néző „segítette ki”. Alighogy felcsendült a XX. század egyik mesterművének nyitó, halk, kísérteties fagottszólama, mobiltelefon csengése zavarta meg az áhítatot. Sir Simon aligha tehetett mást, mint hogy újrakezdte Sztravinszkij zenéjét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.