Klasszikus

Magyar zenészek a dubrovniki Nyári Játékokon

2013.06.29. 12:28
Ajánlom
Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, valamint az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar is föllép a 64. dubrovniki Nyári Játékokon, amelyet július 10. és augusztus 25. között tartanak a horvát tengerparti városban.

Bogányi Gergely - a fesztivál honlapja szerint - július 21-én, vasárnap ad koncertet az óvárosban, a Rektor-palotában (Knezev dvor), műsorán Liszt és Chopin művei szerepelnek.

Az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar augusztus 7-én, szerdán ugyancsak az óvárosban, a katedrális előtti téren ad hangversenyt. Igor Stravinsky Tavaszi áldozata (Le sacre du printemps) mellett megszólaltatják Maurice Ravel Daphnisz és Chloéját is.

Borbély-Urquhart Julianna, az MR zenei együtteseinek ügyvezető igazgatója elmondta: Mladen Tarbuk horvát zeneszerző, karmester, a dubrovniki Nyári Játékok komolyzenei programjainak igazgatója kérte fel a zenekart és a kórust, hogy szerepeljen a fesztiválon az ő dirigálásával. Tarbuk többször járt Budapesten, és jól ismeri a két együttes kvalitásait. Az MR Szimfonikusok zenekara korábban még nem játszott a Nyári Játékokon, idén viszont szereplésük a legnagyobb komolyzenei események egyike lesz Dubrovnikban - mondta az ügyvezető igazgató.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Adria-parti horvát városban a július 10-i fesztiválnyitástól augusztus végéig több mint 100 produkciót - köztük zeneit, színházit, balettet, operát és néptáncot - láthat a közönség. Horvátország európai uniós csatlakozása alkalmából Mozart Cosí fan tutte című operáját nemzetközi koprodukcióban mutatják be bolgár, ukrán, orosz, szlovén, mexikói és máltai énekesekkel. A produkciót a Zene határok nélkül elnevezésű londoni alapítvány támogatta. Emellett műsorra tűztek másik Mozart-operát, a Figaro házasságát is. Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjét a maribori Szlovén Nemzeti Színház balettegyüttese mutatja be. Vivaldi és Piazzola - Évszakok akkor és most címmel a Zágrábi Szaxofon Kvartett muzsikál, a Revelin-erődben pedig Mozes Rosenberg, Mate Matisic és Jurica Stelma szórakoztatja a közönséget. Jelena Baskirova orosz születésű zongoraművész Liszt, Schumann és Albéniz műveiből ad koncertet.

A Lovrjenac erődben Euripidész Medeia című drámáját mutatja be a zágrábi Nemzeti Színház társulata. Az "I da te ljubim i da te cuvam" (Szeretlek és vigyázok rád) kezdetű népdal adta a címet a Horvát Írószövetség estjeinek, amelyeken ismert írók, költők olvasnak fel szerelmes verseikből. Az óvárosi szűk utcákban a Triko cirkusz 5 artistája szórakoztatja a helyieket és az érdeklődő közönséget. A Lindjo nevű néptáncegyüttes a dubrovniki régió táncaiból ad ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.