Klasszikus

Magyar zeneszerzés-siker Bécsben

2003.06.12. 00:00
Ajánlom
Június 2. és 6. között ötvenedik alkalommal rendezték meg a világ egyik legjelentősebb rádiós-zeneszerző fesztiválját, a Tribune International des Compositeurs-t. Az idén Bécsben tartott seregszemlén két magyar művet is bemutattak.

Az UNESCO által is támogatott rendezvény első alkalommal 1954-ben, Párizsban volt hallható, akkor még mindössze 12 rádióállomás részvételével - mára ez a szám már meghaladja a 30-at. A Tribune két fontos és nemes célt tűzött zászlajára: egyrészt felkutatni a jelen zeneszerzés tehetséges alkotóit, másrészt elérhető közelségbe hozni egymástól távol eső kontinensek és kultúrák művészetét.

Az egyhetes fesztiválon közszolgálati rádióadók mutatják be legszebb és legjobbnak tartott, az elmúlt öt éven belül készült kortárs zenei felvételeiket. A rádióállomásonként rendelkezésre álló 35 percet egy-két, vagy akár több zenemű bemutatására lehet felhasználni, műfaji megkötöttség nélkül. A fesztivál végén a résztvevő rádióállomások pontozásos rendszerrel rangsorolják az elhangzott műveket, figyelembe véve azok zenei, esztétikai és felvételtechnikai paramétereit. Hogy a fesztiválnak mekkora súlya van a világ zenei életében, azt az a hosszú lista mutatja és igazolja, melyen azon zeneszerzők művei találhatók, akik e fél évszázad alatt díjazottjait voltak a seregszemélnek: Benjaminn Britten, Lucano Berio, Henri Dutilleux, vagy a magyarok közül Ligeti György, Kurtág György, Durkó Zsolt és Balassa Sándor.

Az idei fesztiválon két zeneművel képviseltette magát a Magyar rádió, és ezáltal a magyar zeneszerzés: Szathmáry Zsigmond Három zenekar darabjával és Bánkövi Gyula Accord(ion) concertójával. Mindkét alkotást a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában volt hallható. A fesztivál végül magyar sikerrel zárult, hiszen Bánkövi Gyula 15 perces alkotása a seregszemélét záró pontozás után a második helyre került. Az 2002. júniusában rögzített hangfelvétel szólistája Ernyei László harmonikaművész volt, karmestere Vajda Gergely.

A fesztivál első helyezett darabja a 42 éves lengyel zeneszerző nő, Hanna Kulenty Trombitaversenye volt, a harmadik helyen a német Jörg Widmann Fieberphantasie-ja végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.