Klasszikus

Magyar zeneszerzés-siker Bécsben

2003.06.12. 00:00
Ajánlom
Június 2. és 6. között ötvenedik alkalommal rendezték meg a világ egyik legjelentősebb rádiós-zeneszerző fesztiválját, a Tribune International des Compositeurs-t. Az idén Bécsben tartott seregszemlén két magyar művet is bemutattak.

Az UNESCO által is támogatott rendezvény első alkalommal 1954-ben, Párizsban volt hallható, akkor még mindössze 12 rádióállomás részvételével - mára ez a szám már meghaladja a 30-at. A Tribune két fontos és nemes célt tűzött zászlajára: egyrészt felkutatni a jelen zeneszerzés tehetséges alkotóit, másrészt elérhető közelségbe hozni egymástól távol eső kontinensek és kultúrák művészetét.

Az egyhetes fesztiválon közszolgálati rádióadók mutatják be legszebb és legjobbnak tartott, az elmúlt öt éven belül készült kortárs zenei felvételeiket. A rádióállomásonként rendelkezésre álló 35 percet egy-két, vagy akár több zenemű bemutatására lehet felhasználni, műfaji megkötöttség nélkül. A fesztivál végén a résztvevő rádióállomások pontozásos rendszerrel rangsorolják az elhangzott műveket, figyelembe véve azok zenei, esztétikai és felvételtechnikai paramétereit. Hogy a fesztiválnak mekkora súlya van a világ zenei életében, azt az a hosszú lista mutatja és igazolja, melyen azon zeneszerzők művei találhatók, akik e fél évszázad alatt díjazottjait voltak a seregszemélnek: Benjaminn Britten, Lucano Berio, Henri Dutilleux, vagy a magyarok közül Ligeti György, Kurtág György, Durkó Zsolt és Balassa Sándor.

Az idei fesztiválon két zeneművel képviseltette magát a Magyar rádió, és ezáltal a magyar zeneszerzés: Szathmáry Zsigmond Három zenekar darabjával és Bánkövi Gyula Accord(ion) concertójával. Mindkét alkotást a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában volt hallható. A fesztivál végül magyar sikerrel zárult, hiszen Bánkövi Gyula 15 perces alkotása a seregszemélét záró pontozás után a második helyre került. Az 2002. júniusában rögzített hangfelvétel szólistája Ernyei László harmonikaművész volt, karmestere Vajda Gergely.

A fesztivál első helyezett darabja a 42 éves lengyel zeneszerző nő, Hanna Kulenty Trombitaversenye volt, a harmadik helyen a német Jörg Widmann Fieberphantasie-ja végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.