Klasszikus

Magyar zeneszerzés-siker Bécsben

2003.06.12. 00:00
Ajánlom
Június 2. és 6. között ötvenedik alkalommal rendezték meg a világ egyik legjelentősebb rádiós-zeneszerző fesztiválját, a Tribune International des Compositeurs-t. Az idén Bécsben tartott seregszemlén két magyar művet is bemutattak.

Az UNESCO által is támogatott rendezvény első alkalommal 1954-ben, Párizsban volt hallható, akkor még mindössze 12 rádióállomás részvételével - mára ez a szám már meghaladja a 30-at. A Tribune két fontos és nemes célt tűzött zászlajára: egyrészt felkutatni a jelen zeneszerzés tehetséges alkotóit, másrészt elérhető közelségbe hozni egymástól távol eső kontinensek és kultúrák művészetét.

Az egyhetes fesztiválon közszolgálati rádióadók mutatják be legszebb és legjobbnak tartott, az elmúlt öt éven belül készült kortárs zenei felvételeiket. A rádióállomásonként rendelkezésre álló 35 percet egy-két, vagy akár több zenemű bemutatására lehet felhasználni, műfaji megkötöttség nélkül. A fesztivál végén a résztvevő rádióállomások pontozásos rendszerrel rangsorolják az elhangzott műveket, figyelembe véve azok zenei, esztétikai és felvételtechnikai paramétereit. Hogy a fesztiválnak mekkora súlya van a világ zenei életében, azt az a hosszú lista mutatja és igazolja, melyen azon zeneszerzők művei találhatók, akik e fél évszázad alatt díjazottjait voltak a seregszemélnek: Benjaminn Britten, Lucano Berio, Henri Dutilleux, vagy a magyarok közül Ligeti György, Kurtág György, Durkó Zsolt és Balassa Sándor.

Az idei fesztiválon két zeneművel képviseltette magát a Magyar rádió, és ezáltal a magyar zeneszerzés: Szathmáry Zsigmond Három zenekar darabjával és Bánkövi Gyula Accord(ion) concertójával. Mindkét alkotást a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában volt hallható. A fesztivál végül magyar sikerrel zárult, hiszen Bánkövi Gyula 15 perces alkotása a seregszemélét záró pontozás után a második helyre került. Az 2002. júniusában rögzített hangfelvétel szólistája Ernyei László harmonikaművész volt, karmestere Vajda Gergely.

A fesztivál első helyezett darabja a 42 éves lengyel zeneszerző nő, Hanna Kulenty Trombitaversenye volt, a harmadik helyen a német Jörg Widmann Fieberphantasie-ja végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Tánc

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.