Klasszikus

Magyar zeneszerzés-siker Bécsben

2003.06.12. 00:00
Ajánlom
Június 2. és 6. között ötvenedik alkalommal rendezték meg a világ egyik legjelentősebb rádiós-zeneszerző fesztiválját, a Tribune International des Compositeurs-t. Az idén Bécsben tartott seregszemlén két magyar művet is bemutattak.

Az UNESCO által is támogatott rendezvény első alkalommal 1954-ben, Párizsban volt hallható, akkor még mindössze 12 rádióállomás részvételével - mára ez a szám már meghaladja a 30-at. A Tribune két fontos és nemes célt tűzött zászlajára: egyrészt felkutatni a jelen zeneszerzés tehetséges alkotóit, másrészt elérhető közelségbe hozni egymástól távol eső kontinensek és kultúrák művészetét.

Az egyhetes fesztiválon közszolgálati rádióadók mutatják be legszebb és legjobbnak tartott, az elmúlt öt éven belül készült kortárs zenei felvételeiket. A rádióállomásonként rendelkezésre álló 35 percet egy-két, vagy akár több zenemű bemutatására lehet felhasználni, műfaji megkötöttség nélkül. A fesztivál végén a résztvevő rádióállomások pontozásos rendszerrel rangsorolják az elhangzott műveket, figyelembe véve azok zenei, esztétikai és felvételtechnikai paramétereit. Hogy a fesztiválnak mekkora súlya van a világ zenei életében, azt az a hosszú lista mutatja és igazolja, melyen azon zeneszerzők művei találhatók, akik e fél évszázad alatt díjazottjait voltak a seregszemélnek: Benjaminn Britten, Lucano Berio, Henri Dutilleux, vagy a magyarok közül Ligeti György, Kurtág György, Durkó Zsolt és Balassa Sándor.

Az idei fesztiválon két zeneművel képviseltette magát a Magyar rádió, és ezáltal a magyar zeneszerzés: Szathmáry Zsigmond Három zenekar darabjával és Bánkövi Gyula Accord(ion) concertójával. Mindkét alkotást a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában volt hallható. A fesztivál végül magyar sikerrel zárult, hiszen Bánkövi Gyula 15 perces alkotása a seregszemélét záró pontozás után a második helyre került. Az 2002. júniusában rögzített hangfelvétel szólistája Ernyei László harmonikaművész volt, karmestere Vajda Gergely.

A fesztivál első helyezett darabja a 42 éves lengyel zeneszerző nő, Hanna Kulenty Trombitaversenye volt, a harmadik helyen a német Jörg Widmann Fieberphantasie-ja végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.