Klasszikus

Magyarok a Sacred Music Verseny legjobbjai között

2008.12.21. 00:00
Ajánlom
Bakos Kornélia (kontraalt) és Vásáry André (férfiszoprán) is bekerült a római Accademia Musicale Europea 2001 óta megrendezett versenyének elődöntőjébe. A győzelmet egy kontratenor, az egyiptomi származású Magid El-Bushra szerezte meg.

Az elődöntőket a Santa Caterina da Siena templomban tartották, a döntő gálakoncertjére a Basilica SS. XII Apostoliban került sor. A zsűri tagjai Josef Hussek, a hamburgi opera igazgatója, Florence Forin, a nápolyi San Carlo Opera casting igazgatója, Rosemary Gent, a BBC Proms képviselője, Angelo Nicastro, a Ravennai Fesztivál művészeti igazgatója, Jill Segal, a londoni Art & Music Projects művészeti tanácsadója, Alessandro Lattanzi, a BelCanto D. A. C. Artist Management képviselője, valmint Daniela de Marco, a verseny alapítója és művészeti igazgatója voltak. A versenyen egyházi műveket kellett előadni legalább két nyelven és két különböző korszakból: ezek lehettek misék szóló áriái, motetták, oratóriumrészletek, imádságok, katáták vagy tradicionális vallásos egyházi énekek.

Az első díj, egy 4300 euró értékű ösztöndíj nyertese, Magid El-Bushra az Oxfordi Egyetemen és a Royal College of Musicban végezte tanulmányait. A második helyezett és oratórium különdíjas Clemens Morgenthaler német basszbariton lett, a dobogó harmadik fokára az olasz szoprán, Arianna Vendittelli állhatott. A legfiatalabb döntős Ifjú reménység nevű díját Ilaria Ribezzi olasz mezzoszoprán, Róma tartomány különdíját pedig a koreai bariton, Joon Su Park kapta. A döntő legjobbjai az I Virtuosi della Musica Sacra együttes tagjai lettek. A jövő évi versenyre 2009. november 3. és 7. között kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.