Klasszikus

Magyarok a Sacred Music Verseny legjobbjai között

2008.12.21. 00:00
Ajánlom
Bakos Kornélia (kontraalt) és Vásáry André (férfiszoprán) is bekerült a római Accademia Musicale Europea 2001 óta megrendezett versenyének elődöntőjébe. A győzelmet egy kontratenor, az egyiptomi származású Magid El-Bushra szerezte meg.

Az elődöntőket a Santa Caterina da Siena templomban tartották, a döntő gálakoncertjére a Basilica SS. XII Apostoliban került sor. A zsűri tagjai Josef Hussek, a hamburgi opera igazgatója, Florence Forin, a nápolyi San Carlo Opera casting igazgatója, Rosemary Gent, a BBC Proms képviselője, Angelo Nicastro, a Ravennai Fesztivál művészeti igazgatója, Jill Segal, a londoni Art & Music Projects művészeti tanácsadója, Alessandro Lattanzi, a BelCanto D. A. C. Artist Management képviselője, valmint Daniela de Marco, a verseny alapítója és művészeti igazgatója voltak. A versenyen egyházi műveket kellett előadni legalább két nyelven és két különböző korszakból: ezek lehettek misék szóló áriái, motetták, oratóriumrészletek, imádságok, katáták vagy tradicionális vallásos egyházi énekek.

Az első díj, egy 4300 euró értékű ösztöndíj nyertese, Magid El-Bushra az Oxfordi Egyetemen és a Royal College of Musicban végezte tanulmányait. A második helyezett és oratórium különdíjas Clemens Morgenthaler német basszbariton lett, a dobogó harmadik fokára az olasz szoprán, Arianna Vendittelli állhatott. A legfiatalabb döntős Ifjú reménység nevű díját Ilaria Ribezzi olasz mezzoszoprán, Róma tartomány különdíját pedig a koreai bariton, Joon Su Park kapta. A döntő legjobbjai az I Virtuosi della Musica Sacra együttes tagjai lettek. A jövő évi versenyre 2009. november 3. és 7. között kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.