Klasszikus

Magyarok is esélyesek a Német Lemezkritikusok Díjára

2016.07.05. 15:43
Ajánlom
Tegnap hozták nyilvánosságra a Német Lemezkritikusok Díjának jelölt-listáját, amin a 149 zsűritag által 32 kategóriában kiválasztott, az utóbbi negyedévben megjelent CD-k, DVD-k és hangoskönyvek legjobbjai szerepelnek.

A jelöltek között három magyar érintettségű lemez is szerepel: a hamburgi Trio Catch új lemezét („Sanh“. Klarinettentrios von Bertrand, Brahms, Lang) a kortárszene és kamarazene kategóriában is jelölték. A díj történetében nem volt még példa arra, hogy egy lemez két kategóriában is jelölt lett volna. A trió klarinétosa Pecze Boglárka. Koncertfelvétel kategóriában Baráti Kristóf és a Magyar Kamarazenekar Mozart-lemeze (Mozart: Violinkonzerte. Baráti, Hungarian CO) is ott van a listán. Továbbá a magyar származású jazzklarinétos, El Dudas, azaz Dudás Lajos kvartettjének Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemeze (Brückenschlag : Werke von Dudas, Bartok u.a. DKN & L-Dudas) is ott szerepel a jelöltlistán, méghozzá crossover kategóriában. El Dudast egyébként az utóbbi 18 évben már négyszer jelölték a Német Lemezkritikusok Díjára.

A Német Lemezkritikusok Díját 1980-ban alapították német kritikusok. Céljuk az volt, hogy minőségi orientációt nyújtsanak az egyre összetettebb és átláthatatlanul nagy német lemezpiacon, amin mintegy 10000 új tétel jelenik meg évente. A „Német Lemezkritikusok Díja” címkével már a nemcsak a CD-ket, de DVD-ket is találhatunk. A kritikusszervezet 2015 óta Dr. Eleonore Büning elnöklésével működik, helyettese Sabine Fallstein és Manfred Gilling Degrave.

Trio Catch

Trio Catch

A Trio Catch nevéhez hűen igyekszik magával ragadni a közönséget a klarinét, a cselló és a zongora közti virtuóz és intenzív párbeszéddel. Fáradhatatlanul keresik a közös hangot a három hangszer hangszíne, valamint a zenekar és a közönség között. A magyar Pecze Boglárka (klarinét), Eva Boesch (cselló) és Sun-Young Nam (zongora) Frankfurtban találkoztak az International Ensemble Modern Academy-n. Együttműködésük középpontjában a klasszikus zene mellett a kortárs zene egyedi értelmezése áll. A hamburgi székhelyű trió a megalakulása óta eltelt öt évben olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt mint Mark Andre, Georges Aperghis, Beat Furrer és Helmut Lachenmann, akikkel CD felvételeket és rádió projekteket is készítettek. Most jelölt, legutóbbi Cd-jükön Brahms, Christophe Bertrand és Bernhard Lang darabokat játszanak.

A Trio Catch Németország mellett számos turnét bonyolított Franciaországban, Ausztriában, Spanyolországban, a Benelux államokban és Svájcban, 2016-ban Európa legnagyobb koncerttermeit töltötték meg a Európai Hangversenytermek Szervezete Rising Stars sorozatának keretén belül. A Trio Catch emellett zenei workshopokat is tart.

A kortárs zene megtanított nyitottnak lenni

Olvasd el a Pecze Boglárkával a Rising Stars sorozat kapcsán készült korábbi interjúnkat!
Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Jacquelin Strammer)

Baráti Kristóf dupla lemeze, melyet a német kritikusok jelöltek a díjra, a holland Brilliant Classics kiadásában jelent meg. Baráti a Magyar Kamarazenekar élén Mozart hegedűversenyeit rögzítette két korongon. A Magyar Kamarazenekar 2011. októberében alakult Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész vezetésével. A tizenhat tagú együttes otthonosan mozog a különböző zenei korszakokban a barokktól a kortárs művekig. A zenekar állandó szólistája Baráti Kristóf.

Dudás Lajos

Dudás Lajos

El Dudas magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust ölel fel gazdag diszkográfiája. Briliáns módon szövi egybe a bop nüanszait a népzenével, kortárszenével és avantgárddal. Izgalmas, eredeti soundja a könnyed és szabad szvingeléstől a csillogó hangszínű improvizációkig terjed. Joachim-Ernst Berendt a jazzről szóló, The Great Jazz Book című alapművében külön kiemelte Dudás szabad-tonális játékának érzékenységét és könnyedségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.