Klasszikus

Magyarok is esélyesek a Német Lemezkritikusok Díjára

2016.07.05. 15:43
Ajánlom
Tegnap hozták nyilvánosságra a Német Lemezkritikusok Díjának jelölt-listáját, amin a 149 zsűritag által 32 kategóriában kiválasztott, az utóbbi negyedévben megjelent CD-k, DVD-k és hangoskönyvek legjobbjai szerepelnek.

A jelöltek között három magyar érintettségű lemez is szerepel: a hamburgi Trio Catch új lemezét („Sanh“. Klarinettentrios von Bertrand, Brahms, Lang) a kortárszene és kamarazene kategóriában is jelölték. A díj történetében nem volt még példa arra, hogy egy lemez két kategóriában is jelölt lett volna. A trió klarinétosa Pecze Boglárka. Koncertfelvétel kategóriában Baráti Kristóf és a Magyar Kamarazenekar Mozart-lemeze (Mozart: Violinkonzerte. Baráti, Hungarian CO) is ott van a listán. Továbbá a magyar származású jazzklarinétos, El Dudas, azaz Dudás Lajos kvartettjének Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemeze (Brückenschlag : Werke von Dudas, Bartok u.a. DKN & L-Dudas) is ott szerepel a jelöltlistán, méghozzá crossover kategóriában. El Dudast egyébként az utóbbi 18 évben már négyszer jelölték a Német Lemezkritikusok Díjára.

A Német Lemezkritikusok Díját 1980-ban alapították német kritikusok. Céljuk az volt, hogy minőségi orientációt nyújtsanak az egyre összetettebb és átláthatatlanul nagy német lemezpiacon, amin mintegy 10000 új tétel jelenik meg évente. A „Német Lemezkritikusok Díja” címkével már a nemcsak a CD-ket, de DVD-ket is találhatunk. A kritikusszervezet 2015 óta Dr. Eleonore Büning elnöklésével működik, helyettese Sabine Fallstein és Manfred Gilling Degrave.

Trio Catch

Trio Catch

A Trio Catch nevéhez hűen igyekszik magával ragadni a közönséget a klarinét, a cselló és a zongora közti virtuóz és intenzív párbeszéddel. Fáradhatatlanul keresik a közös hangot a három hangszer hangszíne, valamint a zenekar és a közönség között. A magyar Pecze Boglárka (klarinét), Eva Boesch (cselló) és Sun-Young Nam (zongora) Frankfurtban találkoztak az International Ensemble Modern Academy-n. Együttműködésük középpontjában a klasszikus zene mellett a kortárs zene egyedi értelmezése áll. A hamburgi székhelyű trió a megalakulása óta eltelt öt évben olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt mint Mark Andre, Georges Aperghis, Beat Furrer és Helmut Lachenmann, akikkel CD felvételeket és rádió projekteket is készítettek. Most jelölt, legutóbbi Cd-jükön Brahms, Christophe Bertrand és Bernhard Lang darabokat játszanak.

A Trio Catch Németország mellett számos turnét bonyolított Franciaországban, Ausztriában, Spanyolországban, a Benelux államokban és Svájcban, 2016-ban Európa legnagyobb koncerttermeit töltötték meg a Európai Hangversenytermek Szervezete Rising Stars sorozatának keretén belül. A Trio Catch emellett zenei workshopokat is tart.

A kortárs zene megtanított nyitottnak lenni

Olvasd el a Pecze Boglárkával a Rising Stars sorozat kapcsán készült korábbi interjúnkat!
Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Jacquelin Strammer)

Baráti Kristóf dupla lemeze, melyet a német kritikusok jelöltek a díjra, a holland Brilliant Classics kiadásában jelent meg. Baráti a Magyar Kamarazenekar élén Mozart hegedűversenyeit rögzítette két korongon. A Magyar Kamarazenekar 2011. októberében alakult Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész vezetésével. A tizenhat tagú együttes otthonosan mozog a különböző zenei korszakokban a barokktól a kortárs művekig. A zenekar állandó szólistája Baráti Kristóf.

Dudás Lajos

Dudás Lajos

El Dudas magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust ölel fel gazdag diszkográfiája. Briliáns módon szövi egybe a bop nüanszait a népzenével, kortárszenével és avantgárddal. Izgalmas, eredeti soundja a könnyed és szabad szvingeléstől a csillogó hangszínű improvizációkig terjed. Joachim-Ernst Berendt a jazzről szóló, The Great Jazz Book című alapművében külön kiemelte Dudás szabad-tonális játékának érzékenységét és könnyedségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.