Klasszikus

Magyarok is esélyesek a Német Lemezkritikusok Díjára

2016.07.05. 15:43
Ajánlom
Tegnap hozták nyilvánosságra a Német Lemezkritikusok Díjának jelölt-listáját, amin a 149 zsűritag által 32 kategóriában kiválasztott, az utóbbi negyedévben megjelent CD-k, DVD-k és hangoskönyvek legjobbjai szerepelnek.

A jelöltek között három magyar érintettségű lemez is szerepel: a hamburgi Trio Catch új lemezét („Sanh“. Klarinettentrios von Bertrand, Brahms, Lang) a kortárszene és kamarazene kategóriában is jelölték. A díj történetében nem volt még példa arra, hogy egy lemez két kategóriában is jelölt lett volna. A trió klarinétosa Pecze Boglárka. Koncertfelvétel kategóriában Baráti Kristóf és a Magyar Kamarazenekar Mozart-lemeze (Mozart: Violinkonzerte. Baráti, Hungarian CO) is ott van a listán. Továbbá a magyar származású jazzklarinétos, El Dudas, azaz Dudás Lajos kvartettjének Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemeze (Brückenschlag : Werke von Dudas, Bartok u.a. DKN & L-Dudas) is ott szerepel a jelöltlistán, méghozzá crossover kategóriában. El Dudast egyébként az utóbbi 18 évben már négyszer jelölték a Német Lemezkritikusok Díjára.

A Német Lemezkritikusok Díját 1980-ban alapították német kritikusok. Céljuk az volt, hogy minőségi orientációt nyújtsanak az egyre összetettebb és átláthatatlanul nagy német lemezpiacon, amin mintegy 10000 új tétel jelenik meg évente. A „Német Lemezkritikusok Díja” címkével már a nemcsak a CD-ket, de DVD-ket is találhatunk. A kritikusszervezet 2015 óta Dr. Eleonore Büning elnöklésével működik, helyettese Sabine Fallstein és Manfred Gilling Degrave.

Trio Catch

Trio Catch

A Trio Catch nevéhez hűen igyekszik magával ragadni a közönséget a klarinét, a cselló és a zongora közti virtuóz és intenzív párbeszéddel. Fáradhatatlanul keresik a közös hangot a három hangszer hangszíne, valamint a zenekar és a közönség között. A magyar Pecze Boglárka (klarinét), Eva Boesch (cselló) és Sun-Young Nam (zongora) Frankfurtban találkoztak az International Ensemble Modern Academy-n. Együttműködésük középpontjában a klasszikus zene mellett a kortárs zene egyedi értelmezése áll. A hamburgi székhelyű trió a megalakulása óta eltelt öt évben olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt mint Mark Andre, Georges Aperghis, Beat Furrer és Helmut Lachenmann, akikkel CD felvételeket és rádió projekteket is készítettek. Most jelölt, legutóbbi Cd-jükön Brahms, Christophe Bertrand és Bernhard Lang darabokat játszanak.

A Trio Catch Németország mellett számos turnét bonyolított Franciaországban, Ausztriában, Spanyolországban, a Benelux államokban és Svájcban, 2016-ban Európa legnagyobb koncerttermeit töltötték meg a Európai Hangversenytermek Szervezete Rising Stars sorozatának keretén belül. A Trio Catch emellett zenei workshopokat is tart.

A kortárs zene megtanított nyitottnak lenni

Olvasd el a Pecze Boglárkával a Rising Stars sorozat kapcsán készült korábbi interjúnkat!
Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Jacquelin Strammer)

Baráti Kristóf dupla lemeze, melyet a német kritikusok jelöltek a díjra, a holland Brilliant Classics kiadásában jelent meg. Baráti a Magyar Kamarazenekar élén Mozart hegedűversenyeit rögzítette két korongon. A Magyar Kamarazenekar 2011. októberében alakult Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész vezetésével. A tizenhat tagú együttes otthonosan mozog a különböző zenei korszakokban a barokktól a kortárs művekig. A zenekar állandó szólistája Baráti Kristóf.

Dudás Lajos

Dudás Lajos

El Dudas magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust ölel fel gazdag diszkográfiája. Briliáns módon szövi egybe a bop nüanszait a népzenével, kortárszenével és avantgárddal. Izgalmas, eredeti soundja a könnyed és szabad szvingeléstől a csillogó hangszínű improvizációkig terjed. Joachim-Ernst Berendt a jazzről szóló, The Great Jazz Book című alapművében külön kiemelte Dudás szabad-tonális játékának érzékenységét és könnyedségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.