Klasszikus

Magyarok is esélyesek a Német Lemezkritikusok Díjára

2016.07.05. 15:43
Ajánlom
Tegnap hozták nyilvánosságra a Német Lemezkritikusok Díjának jelölt-listáját, amin a 149 zsűritag által 32 kategóriában kiválasztott, az utóbbi negyedévben megjelent CD-k, DVD-k és hangoskönyvek legjobbjai szerepelnek.

A jelöltek között három magyar érintettségű lemez is szerepel: a hamburgi Trio Catch új lemezét („Sanh“. Klarinettentrios von Bertrand, Brahms, Lang) a kortárszene és kamarazene kategóriában is jelölték. A díj történetében nem volt még példa arra, hogy egy lemez két kategóriában is jelölt lett volna. A trió klarinétosa Pecze Boglárka. Koncertfelvétel kategóriában Baráti Kristóf és a Magyar Kamarazenekar Mozart-lemeze (Mozart: Violinkonzerte. Baráti, Hungarian CO) is ott van a listán. Továbbá a magyar származású jazzklarinétos, El Dudas, azaz Dudás Lajos kvartettjének Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemeze (Brückenschlag : Werke von Dudas, Bartok u.a. DKN & L-Dudas) is ott szerepel a jelöltlistán, méghozzá crossover kategóriában. El Dudast egyébként az utóbbi 18 évben már négyszer jelölték a Német Lemezkritikusok Díjára.

A Német Lemezkritikusok Díját 1980-ban alapították német kritikusok. Céljuk az volt, hogy minőségi orientációt nyújtsanak az egyre összetettebb és átláthatatlanul nagy német lemezpiacon, amin mintegy 10000 új tétel jelenik meg évente. A „Német Lemezkritikusok Díja” címkével már a nemcsak a CD-ket, de DVD-ket is találhatunk. A kritikusszervezet 2015 óta Dr. Eleonore Büning elnöklésével működik, helyettese Sabine Fallstein és Manfred Gilling Degrave.

Trio Catch

Trio Catch

A Trio Catch nevéhez hűen igyekszik magával ragadni a közönséget a klarinét, a cselló és a zongora közti virtuóz és intenzív párbeszéddel. Fáradhatatlanul keresik a közös hangot a három hangszer hangszíne, valamint a zenekar és a közönség között. A magyar Pecze Boglárka (klarinét), Eva Boesch (cselló) és Sun-Young Nam (zongora) Frankfurtban találkoztak az International Ensemble Modern Academy-n. Együttműködésük középpontjában a klasszikus zene mellett a kortárs zene egyedi értelmezése áll. A hamburgi székhelyű trió a megalakulása óta eltelt öt évben olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt mint Mark Andre, Georges Aperghis, Beat Furrer és Helmut Lachenmann, akikkel CD felvételeket és rádió projekteket is készítettek. Most jelölt, legutóbbi Cd-jükön Brahms, Christophe Bertrand és Bernhard Lang darabokat játszanak.

A Trio Catch Németország mellett számos turnét bonyolított Franciaországban, Ausztriában, Spanyolországban, a Benelux államokban és Svájcban, 2016-ban Európa legnagyobb koncerttermeit töltötték meg a Európai Hangversenytermek Szervezete Rising Stars sorozatának keretén belül. A Trio Catch emellett zenei workshopokat is tart.

A kortárs zene megtanított nyitottnak lenni

Olvasd el a Pecze Boglárkával a Rising Stars sorozat kapcsán készült korábbi interjúnkat!
Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Jacquelin Strammer)

Baráti Kristóf dupla lemeze, melyet a német kritikusok jelöltek a díjra, a holland Brilliant Classics kiadásában jelent meg. Baráti a Magyar Kamarazenekar élén Mozart hegedűversenyeit rögzítette két korongon. A Magyar Kamarazenekar 2011. októberében alakult Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész vezetésével. A tizenhat tagú együttes otthonosan mozog a különböző zenei korszakokban a barokktól a kortárs művekig. A zenekar állandó szólistája Baráti Kristóf.

Dudás Lajos

Dudás Lajos

El Dudas magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust ölel fel gazdag diszkográfiája. Briliáns módon szövi egybe a bop nüanszait a népzenével, kortárszenével és avantgárddal. Izgalmas, eredeti soundja a könnyed és szabad szvingeléstől a csillogó hangszínű improvizációkig terjed. Joachim-Ernst Berendt a jazzről szóló, The Great Jazz Book című alapművében külön kiemelte Dudás szabad-tonális játékának érzékenységét és könnyedségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.
Klasszikus ajánló

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.