Klasszikus

Magyarok középpontban

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Budapest Jazz Fesztivál a Ferencvárosban Hét helyszín, százhúsz dzsesszmuzsikus, közte jó néhány világnagyság és szinte a teljes hazai élvonal - mától szombatig ez várja az érdeklődőket a Budapest Jazz Fesztiválon. Ezúttal szerencsére nem ismétlődik meg a tavalyi malőr, nem esik ugyanarra a hétvégére a nagy múltú debreceni dzsessznapok és a fiatal budapesti dzsesszfesztivál.

Amúgy is két, karakterében elég különböző találkozóról van szó: míg szeptember elején a cívisvárosban a dzsessz bölcsőjeként számon tartott New Orleans zenéje állt a középpontban, addig az idén második alkalommal megrendezett fővárosi seregszemle középpontjában változatlanul a magyar zenészek állnak, akikhez alkalmanként nemzetközi nevek társulnak.

Itt lesz többek között a hard bop stílus egyik nagy túlélője, a 76 éves Johnny Griffin, a főként ötvenes-hatvanas évekbeli avantgárd megmozdulásairól híres Kenny Wheeler, vagy sokak kedvenc ütőhangszerese, Trilok Gurtu. De a hangsúly változatlanul a magyarokon lesz: a Közraktár utcai sátorban például az idén hatvanéves Kőszegi Imre és csapata, a Bontovits Katival és Berki Tamással megerősített Budapest Jazz Orchestra, az új lemezét itt bemutató Dresch Quartet, vagy az ezúttal Dés Lászlóval kiálló Balázs Elemér Group játszik.

Az esti nagykoncerteknek a Közraktárak területén felállított sátorszínpad, a fiatal zenekarok estjeinek a Ráday utcai szabadtéri színpad ad otthont, klubkoncertek a Ráday utcai kávéházakban és kocsmákban lesznek.

Az idén új helyszín lesz a Kultiplex, ahol a műfaj avantgárdabb képviselői (Grencsó Kollektíva, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes, La Campagnie Des Musique A Ouir) lépnek fel. Lesznek filmvetítések, emellett esténként a Tilos Rádió "jazzjockey"-ja, DJ Badihali régi dzsesszfelvételekkel próbálja majd táncra bírni az egybegyűlteket. Kedvcsinálóként pedig a résztvevők ma délután zajos-lármás felvonulást rendeznek a Ráday utcában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.