Klasszikus

Magyarok középpontban

2004.09.23. 00:00
Ajánlom
Budapest Jazz Fesztivál a Ferencvárosban Hét helyszín, százhúsz dzsesszmuzsikus, közte jó néhány világnagyság és szinte a teljes hazai élvonal - mától szombatig ez várja az érdeklődőket a Budapest Jazz Fesztiválon. Ezúttal szerencsére nem ismétlődik meg a tavalyi malőr, nem esik ugyanarra a hétvégére a nagy múltú debreceni dzsessznapok és a fiatal budapesti dzsesszfesztivál.

Amúgy is két, karakterében elég különböző találkozóról van szó: míg szeptember elején a cívisvárosban a dzsessz bölcsőjeként számon tartott New Orleans zenéje állt a középpontban, addig az idén második alkalommal megrendezett fővárosi seregszemle középpontjában változatlanul a magyar zenészek állnak, akikhez alkalmanként nemzetközi nevek társulnak.

Itt lesz többek között a hard bop stílus egyik nagy túlélője, a 76 éves Johnny Griffin, a főként ötvenes-hatvanas évekbeli avantgárd megmozdulásairól híres Kenny Wheeler, vagy sokak kedvenc ütőhangszerese, Trilok Gurtu. De a hangsúly változatlanul a magyarokon lesz: a Közraktár utcai sátorban például az idén hatvanéves Kőszegi Imre és csapata, a Bontovits Katival és Berki Tamással megerősített Budapest Jazz Orchestra, az új lemezét itt bemutató Dresch Quartet, vagy az ezúttal Dés Lászlóval kiálló Balázs Elemér Group játszik.

Az esti nagykoncerteknek a Közraktárak területén felállított sátorszínpad, a fiatal zenekarok estjeinek a Ráday utcai szabadtéri színpad ad otthont, klubkoncertek a Ráday utcai kávéházakban és kocsmákban lesznek.

Az idén új helyszín lesz a Kultiplex, ahol a műfaj avantgárdabb képviselői (Grencsó Kollektíva, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes, La Campagnie Des Musique A Ouir) lépnek fel. Lesznek filmvetítések, emellett esténként a Tilos Rádió "jazzjockey"-ja, DJ Badihali régi dzsesszfelvételekkel próbálja majd táncra bírni az egybegyűlteket. Kedvcsinálóként pedig a résztvevők ma délután zajos-lármás felvonulást rendeznek a Ráday utcában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.