Klasszikus

Magyarország első "Bach-orgonája"

2014.05.23. 15:14
Ajánlom
Magyarország első türingiai stílusú orgonáját adják át május 25-én a ceglédi evangélikus templomban. A Bach orgonájáról mintázott hangszert Fabiny Tamás evangélikus püspök szenteli fel.

A billentyűméretezéstől a szerkezeti elemek kialakításán keresztül az orgonaházig minden alkatrész az 1700-as évek stílusában és kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült el. Kiindulási alapként az ifjú Bach arnstadti orgonája szolgált, amelyet Wender épített 1703-ban. A Ceglédi Evangélikus Egyházközség május 25-én délelőtt hálaadó istentiszteletet tart. Az orgonaszentelés szolgálatát Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végzi, a Bach-orgonát Finta Gergely orgonaművész az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, a Deák téri evangélikus templom orgonistája veszi liturgikus használatba.

Délután Szabó Balázs Junior Príma Díjas orgonaművész, a budapesti Zeneakadémia és a Würzburgi Főiskola tanára, valamint Fassang László Liszt- és Príma Díjas orgonaművész, a Zeneakadémia és a Párizsi Konzervatórium oktatója tart szakmai orgonabemutatót, majd ünnepi hangversenyt Bach műveiből. Az új orgonát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásából az AerisOrgona Kft. tervezte és építette.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.