Klasszikus

Magyarország első "Bach-orgonája"

2014.05.23. 15:14
Ajánlom
Magyarország első türingiai stílusú orgonáját adják át május 25-én a ceglédi evangélikus templomban. A Bach orgonájáról mintázott hangszert Fabiny Tamás evangélikus püspök szenteli fel.

A billentyűméretezéstől a szerkezeti elemek kialakításán keresztül az orgonaházig minden alkatrész az 1700-as évek stílusában és kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült el. Kiindulási alapként az ifjú Bach arnstadti orgonája szolgált, amelyet Wender épített 1703-ban. A Ceglédi Evangélikus Egyházközség május 25-én délelőtt hálaadó istentiszteletet tart. Az orgonaszentelés szolgálatát Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végzi, a Bach-orgonát Finta Gergely orgonaművész az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, a Deák téri evangélikus templom orgonistája veszi liturgikus használatba.

Délután Szabó Balázs Junior Príma Díjas orgonaművész, a budapesti Zeneakadémia és a Würzburgi Főiskola tanára, valamint Fassang László Liszt- és Príma Díjas orgonaművész, a Zeneakadémia és a Párizsi Konzervatórium oktatója tart szakmai orgonabemutatót, majd ünnepi hangversenyt Bach műveiből. Az új orgonát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásából az AerisOrgona Kft. tervezte és építette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.