Klasszikus

Magyarországi bemutatóra készülnek a MÁV Szimfonikusok

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. november 25-ei bérleti előadásán egy sajnálatosan rövid ideig élt, nagy tehetségű és komoly ígéretként fellépő osztrák zeneszerző, Hans Rott művét mutatja be a Zeneakadémián – Magyarországon először.

Az E-dúr szimfóniát Johannes Wildner dirigálja. A koncert programjában hallható lesz még Grieg a-moll zongoraversenye a dél-koreai művésznő, Ji-in Byun tolmácsolásában.

Hans Rott (1858-1884) Gustav Mahler kortársa, barátja és tanulótársa volt. Ösztöndíjasként tanulhatott a bécsi Konzervatóriumban, ahol Anton Bruckner egyik kedvenc tanítványa volt. 1880-ban komponálta első szimfóniáját, amelyet nem sikerült előadatnia, sőt, a konzervatív ízlésű Brahms rendkívül rossz véleményt mondott róla. Nagy nehézségek árán egy közeli kisváros templomában kapott orgonista állást, hamarosan azonban felülkerekedett betegesen gyenge idegzete, tébolydába került, ahol néhány év múlva meg is halt.

Az alábbiakban két nyilatkozat olvasható, amelyek segíthetnek képet alkotni Hans Rottról:

Az 1877/78-as tanévben Mahler nyerte meg a Konzervatórium évenkénti zeneszerzés versenyét egy zongorás kvintettel. Amikor otthon elújságolta a hírt, édesanyja természetesen örömmel fogadta, de szigorúan hozzátette: „Jó, jó, de igazából Hans Rott műve jobb volt, mint a tied”.

Mahler maga így emlékezett rá: „Egyszerűen lehetetlen megítélni, mit vesztett vele a zene. Első szimfóniája olyan zseniális magasságba szárnyal, hogy túlzás nélkül nevezhetjük őt az új szimfónia atyjának… Legigazabb énje oly mértékben rokon az enyémmel, hogy úgy tűnik: mi ketten egy és ugyanazon fának vagyunk a gyümölcsei, ugyanabból a talajból nőttünk ki, ugyanaz a levegő táplált. Mi ketten együtt hatalmas dolgokat tudtunk volna cselekedni a zene új korszakában.”

Rott kéziratai halála után elkallódtak, később az osztrák nemzeti könyvtárba kerültek. A szimfóniát 1989-ben, több mint száz évvel szerzőjének halála után mutatta be Amerikában a Cincinatti Filharmonikus Zenekar Gerhard Samuel vezényletével.

Az est karmestere, Johannes Wildner Ausztriában született; hegedű, zenetudományi és karmester szakon végezte el a bécsi Zeneakadémiát. 1994-95-ben a Prágai Állami Operaház karmestere, 1996-98-ban a Lipcsei Operaház első állandó vendégkarmestere volt. 1997 óta a Vesztfáliai Új Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Egy sor nagy operaház (Graz, Lipcse) és zenekar (Royal Philharmonic Orchestra, London; Szentpétervári Filharmonikusok, Bécsi Szimfonikusok, Linzi Bruckner Zenekar, Mozarteum Zenekar, Salzburg, Új-Zéland, Taipei, Kínai Filharmonikusok) vendégkarmestere volt. Mintegy hatvan CD-, DVD- és videofelvételt készített. 2004 őszén ő vezényelte a MÁV Szimfonikusok hangversenyét Luzernben a híres szoprán, Lucia Aliberti gálaestjén. Az együttműködés során kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően hívta meg őt a zenekar Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.