Klasszikus

Magyarországi bemutatóra készülnek a MÁV Szimfonikusok

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. november 25-ei bérleti előadásán egy sajnálatosan rövid ideig élt, nagy tehetségű és komoly ígéretként fellépő osztrák zeneszerző, Hans Rott művét mutatja be a Zeneakadémián – Magyarországon először.

Az E-dúr szimfóniát Johannes Wildner dirigálja. A koncert programjában hallható lesz még Grieg a-moll zongoraversenye a dél-koreai művésznő, Ji-in Byun tolmácsolásában.

Hans Rott (1858-1884) Gustav Mahler kortársa, barátja és tanulótársa volt. Ösztöndíjasként tanulhatott a bécsi Konzervatóriumban, ahol Anton Bruckner egyik kedvenc tanítványa volt. 1880-ban komponálta első szimfóniáját, amelyet nem sikerült előadatnia, sőt, a konzervatív ízlésű Brahms rendkívül rossz véleményt mondott róla. Nagy nehézségek árán egy közeli kisváros templomában kapott orgonista állást, hamarosan azonban felülkerekedett betegesen gyenge idegzete, tébolydába került, ahol néhány év múlva meg is halt.

Az alábbiakban két nyilatkozat olvasható, amelyek segíthetnek képet alkotni Hans Rottról:

Az 1877/78-as tanévben Mahler nyerte meg a Konzervatórium évenkénti zeneszerzés versenyét egy zongorás kvintettel. Amikor otthon elújságolta a hírt, édesanyja természetesen örömmel fogadta, de szigorúan hozzátette: „Jó, jó, de igazából Hans Rott műve jobb volt, mint a tied”.

Mahler maga így emlékezett rá: „Egyszerűen lehetetlen megítélni, mit vesztett vele a zene. Első szimfóniája olyan zseniális magasságba szárnyal, hogy túlzás nélkül nevezhetjük őt az új szimfónia atyjának… Legigazabb énje oly mértékben rokon az enyémmel, hogy úgy tűnik: mi ketten egy és ugyanazon fának vagyunk a gyümölcsei, ugyanabból a talajból nőttünk ki, ugyanaz a levegő táplált. Mi ketten együtt hatalmas dolgokat tudtunk volna cselekedni a zene új korszakában.”

Rott kéziratai halála után elkallódtak, később az osztrák nemzeti könyvtárba kerültek. A szimfóniát 1989-ben, több mint száz évvel szerzőjének halála után mutatta be Amerikában a Cincinatti Filharmonikus Zenekar Gerhard Samuel vezényletével.

Az est karmestere, Johannes Wildner Ausztriában született; hegedű, zenetudományi és karmester szakon végezte el a bécsi Zeneakadémiát. 1994-95-ben a Prágai Állami Operaház karmestere, 1996-98-ban a Lipcsei Operaház első állandó vendégkarmestere volt. 1997 óta a Vesztfáliai Új Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Egy sor nagy operaház (Graz, Lipcse) és zenekar (Royal Philharmonic Orchestra, London; Szentpétervári Filharmonikusok, Bécsi Szimfonikusok, Linzi Bruckner Zenekar, Mozarteum Zenekar, Salzburg, Új-Zéland, Taipei, Kínai Filharmonikusok) vendégkarmestere volt. Mintegy hatvan CD-, DVD- és videofelvételt készített. 2004 őszén ő vezényelte a MÁV Szimfonikusok hangversenyét Luzernben a híres szoprán, Lucia Aliberti gálaestjén. Az együttműködés során kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően hívta meg őt a zenekar Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.