Klasszikus

Magyarországi bemutatóra készülnek a MÁV Szimfonikusok

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. november 25-ei bérleti előadásán egy sajnálatosan rövid ideig élt, nagy tehetségű és komoly ígéretként fellépő osztrák zeneszerző, Hans Rott művét mutatja be a Zeneakadémián – Magyarországon először.

Az E-dúr szimfóniát Johannes Wildner dirigálja. A koncert programjában hallható lesz még Grieg a-moll zongoraversenye a dél-koreai művésznő, Ji-in Byun tolmácsolásában.

Hans Rott (1858-1884) Gustav Mahler kortársa, barátja és tanulótársa volt. Ösztöndíjasként tanulhatott a bécsi Konzervatóriumban, ahol Anton Bruckner egyik kedvenc tanítványa volt. 1880-ban komponálta első szimfóniáját, amelyet nem sikerült előadatnia, sőt, a konzervatív ízlésű Brahms rendkívül rossz véleményt mondott róla. Nagy nehézségek árán egy közeli kisváros templomában kapott orgonista állást, hamarosan azonban felülkerekedett betegesen gyenge idegzete, tébolydába került, ahol néhány év múlva meg is halt.

Az alábbiakban két nyilatkozat olvasható, amelyek segíthetnek képet alkotni Hans Rottról:

Az 1877/78-as tanévben Mahler nyerte meg a Konzervatórium évenkénti zeneszerzés versenyét egy zongorás kvintettel. Amikor otthon elújságolta a hírt, édesanyja természetesen örömmel fogadta, de szigorúan hozzátette: „Jó, jó, de igazából Hans Rott műve jobb volt, mint a tied”.

Mahler maga így emlékezett rá: „Egyszerűen lehetetlen megítélni, mit vesztett vele a zene. Első szimfóniája olyan zseniális magasságba szárnyal, hogy túlzás nélkül nevezhetjük őt az új szimfónia atyjának… Legigazabb énje oly mértékben rokon az enyémmel, hogy úgy tűnik: mi ketten egy és ugyanazon fának vagyunk a gyümölcsei, ugyanabból a talajból nőttünk ki, ugyanaz a levegő táplált. Mi ketten együtt hatalmas dolgokat tudtunk volna cselekedni a zene új korszakában.”

Rott kéziratai halála után elkallódtak, később az osztrák nemzeti könyvtárba kerültek. A szimfóniát 1989-ben, több mint száz évvel szerzőjének halála után mutatta be Amerikában a Cincinatti Filharmonikus Zenekar Gerhard Samuel vezényletével.

Az est karmestere, Johannes Wildner Ausztriában született; hegedű, zenetudományi és karmester szakon végezte el a bécsi Zeneakadémiát. 1994-95-ben a Prágai Állami Operaház karmestere, 1996-98-ban a Lipcsei Operaház első állandó vendégkarmestere volt. 1997 óta a Vesztfáliai Új Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Egy sor nagy operaház (Graz, Lipcse) és zenekar (Royal Philharmonic Orchestra, London; Szentpétervári Filharmonikusok, Bécsi Szimfonikusok, Linzi Bruckner Zenekar, Mozarteum Zenekar, Salzburg, Új-Zéland, Taipei, Kínai Filharmonikusok) vendégkarmestere volt. Mintegy hatvan CD-, DVD- és videofelvételt készített. 2004 őszén ő vezényelte a MÁV Szimfonikusok hangversenyét Luzernben a híres szoprán, Lucia Aliberti gálaestjén. Az együttműködés során kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően hívta meg őt a zenekar Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.