Klasszikus

Magyarországi bemutatóra készülnek a MÁV Szimfonikusok

2005.11.23. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. november 25-ei bérleti előadásán egy sajnálatosan rövid ideig élt, nagy tehetségű és komoly ígéretként fellépő osztrák zeneszerző, Hans Rott művét mutatja be a Zeneakadémián – Magyarországon először.

Az E-dúr szimfóniát Johannes Wildner dirigálja. A koncert programjában hallható lesz még Grieg a-moll zongoraversenye a dél-koreai művésznő, Ji-in Byun tolmácsolásában.

Hans Rott (1858-1884) Gustav Mahler kortársa, barátja és tanulótársa volt. Ösztöndíjasként tanulhatott a bécsi Konzervatóriumban, ahol Anton Bruckner egyik kedvenc tanítványa volt. 1880-ban komponálta első szimfóniáját, amelyet nem sikerült előadatnia, sőt, a konzervatív ízlésű Brahms rendkívül rossz véleményt mondott róla. Nagy nehézségek árán egy közeli kisváros templomában kapott orgonista állást, hamarosan azonban felülkerekedett betegesen gyenge idegzete, tébolydába került, ahol néhány év múlva meg is halt.

Az alábbiakban két nyilatkozat olvasható, amelyek segíthetnek képet alkotni Hans Rottról:

Az 1877/78-as tanévben Mahler nyerte meg a Konzervatórium évenkénti zeneszerzés versenyét egy zongorás kvintettel. Amikor otthon elújságolta a hírt, édesanyja természetesen örömmel fogadta, de szigorúan hozzátette: „Jó, jó, de igazából Hans Rott műve jobb volt, mint a tied”.

Mahler maga így emlékezett rá: „Egyszerűen lehetetlen megítélni, mit vesztett vele a zene. Első szimfóniája olyan zseniális magasságba szárnyal, hogy túlzás nélkül nevezhetjük őt az új szimfónia atyjának… Legigazabb énje oly mértékben rokon az enyémmel, hogy úgy tűnik: mi ketten egy és ugyanazon fának vagyunk a gyümölcsei, ugyanabból a talajból nőttünk ki, ugyanaz a levegő táplált. Mi ketten együtt hatalmas dolgokat tudtunk volna cselekedni a zene új korszakában.”

Rott kéziratai halála után elkallódtak, később az osztrák nemzeti könyvtárba kerültek. A szimfóniát 1989-ben, több mint száz évvel szerzőjének halála után mutatta be Amerikában a Cincinatti Filharmonikus Zenekar Gerhard Samuel vezényletével.

Az est karmestere, Johannes Wildner Ausztriában született; hegedű, zenetudományi és karmester szakon végezte el a bécsi Zeneakadémiát. 1994-95-ben a Prágai Állami Operaház karmestere, 1996-98-ban a Lipcsei Operaház első állandó vendégkarmestere volt. 1997 óta a Vesztfáliai Új Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Egy sor nagy operaház (Graz, Lipcse) és zenekar (Royal Philharmonic Orchestra, London; Szentpétervári Filharmonikusok, Bécsi Szimfonikusok, Linzi Bruckner Zenekar, Mozarteum Zenekar, Salzburg, Új-Zéland, Taipei, Kínai Filharmonikusok) vendégkarmestere volt. Mintegy hatvan CD-, DVD- és videofelvételt készített. 2004 őszén ő vezényelte a MÁV Szimfonikusok hangversenyét Luzernben a híres szoprán, Lucia Aliberti gálaestjén. Az együttműködés során kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően hívta meg őt a zenekar Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.