Klasszikus

Magyarországi koncertkörúton a Xarnege

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Különböző nemzetiségű szülőknek szép gyerekük szokott lenni. Biztos, hogy a kultúrák találkozása ugyanilyen gyümölcsöt hoz. Pici hátrány, ha az elnevezések is egyesülnek, némi ejtési nehézséget okoznak.Tehát egy Gascoigne-i-baszk formáció mutatkozik be.

- Nagy Bercel a szervezője a Xarnege együttes koncertkörútjának. Mit jelent az együttes neve?

- Ez egy Gascoigne-i szó, a határmenti falvakat nevezik így, amelyek Baszkföld, és Gascoigne között terülnek el, az itt élő emberek egyformán jól beszélnek baszkul, és Gascoigne-iul, és a Xarnege együttes azt vállalta föl, hogy ennek a két népnek a zenéjét, illetve a közös zenei kultúráját szeretné bemutatni hagyományos hangszereken – mondta el Nagy Bercel.

- Milyen muzsika ez, a baszkok tudjuk, hogy Spanyolországhoz tartoznak, a Gascoigne-iak meg Franciaországban élnek.

- Nagyon sok közös dallam van, amit azonban más-más variánsokkal, más-más nyelven, különféle hangszerelésben mutatnak be, illetve a táncok is hasonlóak, de azért van a lépések között is különbség. A hangszereik hasonlóan, mint a hagyományos magyar zenében, dudán, furulyán, hegedűn, tekerőlanton, dobon, illetve egy ütőgardonhoz hasonló hangszeren játszanak.

- Mit kell tudni az együttes tagjairól? Mióta játszanak együtt, kik ők?

- Ez egy új formáció, de mindannyian több évet, évtizedet muzsikáltak különféle neves zenekarokban spanyol, illetve franciaföldön. A Gascoigne-iak hárman vannak, ott az édesapa két fiával muzsikál együtt, a baszkok pedig az Alboca együttesben muzsikáltak például, tehát itt is több éves közös munka is van. Sok táncdallamot játszanak, gavotte-okat, rondókat, polkákat, de természetesen nekik is vannak keserveseik, illetve egyházi népi énekeik ugyanúgy, mint magyar nyelvterületen.

- Hol lépnek fel, az első fellépés a Sziget.

- Igen, a Sziget Folk-színpadán, 10-én este, 19 óra 50 perckor, 12-én Derecskén fognak a Templom-téren muzsikálni, este nyolc órától, 13-án és 14-én Jászberényben vannak, az európai kisebbségek folklór-fesztiválján a Margitszigeten játszanak, illetve 18 órakor játszanak a Főtéren, 14-15-én pedig Veszprémben, az Óvárosi téren a Világ Java sorozat Veszprémi Nyári Fesztivál keretében 21 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.