Klasszikus

Magyarországi koncertkörúton a Xarnege

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Különböző nemzetiségű szülőknek szép gyerekük szokott lenni. Biztos, hogy a kultúrák találkozása ugyanilyen gyümölcsöt hoz. Pici hátrány, ha az elnevezések is egyesülnek, némi ejtési nehézséget okoznak.Tehát egy Gascoigne-i-baszk formáció mutatkozik be.

- Nagy Bercel a szervezője a Xarnege együttes koncertkörútjának. Mit jelent az együttes neve?

- Ez egy Gascoigne-i szó, a határmenti falvakat nevezik így, amelyek Baszkföld, és Gascoigne között terülnek el, az itt élő emberek egyformán jól beszélnek baszkul, és Gascoigne-iul, és a Xarnege együttes azt vállalta föl, hogy ennek a két népnek a zenéjét, illetve a közös zenei kultúráját szeretné bemutatni hagyományos hangszereken – mondta el Nagy Bercel.

- Milyen muzsika ez, a baszkok tudjuk, hogy Spanyolországhoz tartoznak, a Gascoigne-iak meg Franciaországban élnek.

- Nagyon sok közös dallam van, amit azonban más-más variánsokkal, más-más nyelven, különféle hangszerelésben mutatnak be, illetve a táncok is hasonlóak, de azért van a lépések között is különbség. A hangszereik hasonlóan, mint a hagyományos magyar zenében, dudán, furulyán, hegedűn, tekerőlanton, dobon, illetve egy ütőgardonhoz hasonló hangszeren játszanak.

- Mit kell tudni az együttes tagjairól? Mióta játszanak együtt, kik ők?

- Ez egy új formáció, de mindannyian több évet, évtizedet muzsikáltak különféle neves zenekarokban spanyol, illetve franciaföldön. A Gascoigne-iak hárman vannak, ott az édesapa két fiával muzsikál együtt, a baszkok pedig az Alboca együttesben muzsikáltak például, tehát itt is több éves közös munka is van. Sok táncdallamot játszanak, gavotte-okat, rondókat, polkákat, de természetesen nekik is vannak keserveseik, illetve egyházi népi énekeik ugyanúgy, mint magyar nyelvterületen.

- Hol lépnek fel, az első fellépés a Sziget.

- Igen, a Sziget Folk-színpadán, 10-én este, 19 óra 50 perckor, 12-én Derecskén fognak a Templom-téren muzsikálni, este nyolc órától, 13-án és 14-én Jászberényben vannak, az európai kisebbségek folklór-fesztiválján a Margitszigeten játszanak, illetve 18 órakor játszanak a Főtéren, 14-15-én pedig Veszprémben, az Óvárosi téren a Világ Java sorozat Veszprémi Nyári Fesztivál keretében 21 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.