Klasszikus

Magyarországi koncertkörúton a Xarnege

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Különböző nemzetiségű szülőknek szép gyerekük szokott lenni. Biztos, hogy a kultúrák találkozása ugyanilyen gyümölcsöt hoz. Pici hátrány, ha az elnevezések is egyesülnek, némi ejtési nehézséget okoznak.Tehát egy Gascoigne-i-baszk formáció mutatkozik be.

- Nagy Bercel a szervezője a Xarnege együttes koncertkörútjának. Mit jelent az együttes neve?

- Ez egy Gascoigne-i szó, a határmenti falvakat nevezik így, amelyek Baszkföld, és Gascoigne között terülnek el, az itt élő emberek egyformán jól beszélnek baszkul, és Gascoigne-iul, és a Xarnege együttes azt vállalta föl, hogy ennek a két népnek a zenéjét, illetve a közös zenei kultúráját szeretné bemutatni hagyományos hangszereken – mondta el Nagy Bercel.

- Milyen muzsika ez, a baszkok tudjuk, hogy Spanyolországhoz tartoznak, a Gascoigne-iak meg Franciaországban élnek.

- Nagyon sok közös dallam van, amit azonban más-más variánsokkal, más-más nyelven, különféle hangszerelésben mutatnak be, illetve a táncok is hasonlóak, de azért van a lépések között is különbség. A hangszereik hasonlóan, mint a hagyományos magyar zenében, dudán, furulyán, hegedűn, tekerőlanton, dobon, illetve egy ütőgardonhoz hasonló hangszeren játszanak.

- Mit kell tudni az együttes tagjairól? Mióta játszanak együtt, kik ők?

- Ez egy új formáció, de mindannyian több évet, évtizedet muzsikáltak különféle neves zenekarokban spanyol, illetve franciaföldön. A Gascoigne-iak hárman vannak, ott az édesapa két fiával muzsikál együtt, a baszkok pedig az Alboca együttesben muzsikáltak például, tehát itt is több éves közös munka is van. Sok táncdallamot játszanak, gavotte-okat, rondókat, polkákat, de természetesen nekik is vannak keserveseik, illetve egyházi népi énekeik ugyanúgy, mint magyar nyelvterületen.

- Hol lépnek fel, az első fellépés a Sziget.

- Igen, a Sziget Folk-színpadán, 10-én este, 19 óra 50 perckor, 12-én Derecskén fognak a Templom-téren muzsikálni, este nyolc órától, 13-án és 14-én Jászberényben vannak, az európai kisebbségek folklór-fesztiválján a Margitszigeten játszanak, illetve 18 órakor játszanak a Főtéren, 14-15-én pedig Veszprémben, az Óvárosi téren a Világ Java sorozat Veszprémi Nyári Fesztivál keretében 21 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.