Klasszikus

Magyarországi ősbemutató a Zeneakadémián

2016.04.05. 12:07
Ajánlom
Magyarországon eddig még soha nem játszott zeneművet, Samuel Barber Kierkegaard imái című darabját is előadja a Magyar Rádió három együttese.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa Vajda Gergely vezényletével lép fel április 6-án a Zeneakadémián. Samuel Barber amerikai zeneszerző műve mellett elhangzik még Mendelssohn Reformációja és Kodály Psalmus Hungaricusa is.

Vajda Gergely

Vajda Gergely (Fotó/Forrás: MTVA)

Barber húsz évvel a Psalmus Hungaricus után, 1945-ben írta meg Kirkegaard imái című művét, és – mint Vajda Gergely kifejtette - felismerhetőek a zenei összefüggések Kodály darabjával, így ideális alapot nyújtanak a három együttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa közös fellépéséhez.

Vajda Gergely zeneszerző-karmester tavaly a Sziget Fesztiválon vezette be az érdeklődőket a klasszikus zene rejtelmeibe a Fidelio Színpadon. Megmutatta, hogyan válhat valakiből tíz perc alatt karmester. Erről és még sok másról is kérdeztük.  

Kodály a református prédikátor, Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisát zenésítette meg, Mendelssohn az Ágostai (Augsburgi) hitvallás kihirdetésének (1530) háromszázadik évfordulójára komponálta D-dúr szimfóniáját, zárótételében a híres, "Erős vár a mi Istenünk" szövegkezdetű Luther-korál feldolgozásával. A Barber-kompozícióban a zeneszerző a dán filozófus és teológus, Soren Kierkegaard írásaiból olyan részleteket emelt ki, melyek tükrözik saját, református presbiteriánus gyökerű hitét.

A protestáns hitvalló kompozíciókból álló koncerten közreműködik Rab Gyula tenor is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.