Klasszikus

Magyarországi ősbemutató a Zeneakadémián

2016.04.05. 12:07
Ajánlom
Magyarországon eddig még soha nem játszott zeneművet, Samuel Barber Kierkegaard imái című darabját is előadja a Magyar Rádió három együttese.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa Vajda Gergely vezényletével lép fel április 6-án a Zeneakadémián. Samuel Barber amerikai zeneszerző műve mellett elhangzik még Mendelssohn Reformációja és Kodály Psalmus Hungaricusa is.

Vajda Gergely

Vajda Gergely (Fotó/Forrás: MTVA)

Barber húsz évvel a Psalmus Hungaricus után, 1945-ben írta meg Kirkegaard imái című művét, és – mint Vajda Gergely kifejtette - felismerhetőek a zenei összefüggések Kodály darabjával, így ideális alapot nyújtanak a három együttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa közös fellépéséhez.

Vajda Gergely zeneszerző-karmester tavaly a Sziget Fesztiválon vezette be az érdeklődőket a klasszikus zene rejtelmeibe a Fidelio Színpadon. Megmutatta, hogyan válhat valakiből tíz perc alatt karmester. Erről és még sok másról is kérdeztük.  

Kodály a református prédikátor, Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisát zenésítette meg, Mendelssohn az Ágostai (Augsburgi) hitvallás kihirdetésének (1530) háromszázadik évfordulójára komponálta D-dúr szimfóniáját, zárótételében a híres, "Erős vár a mi Istenünk" szövegkezdetű Luther-korál feldolgozásával. A Barber-kompozícióban a zeneszerző a dán filozófus és teológus, Soren Kierkegaard írásaiból olyan részleteket emelt ki, melyek tükrözik saját, református presbiteriánus gyökerű hitét.

A protestáns hitvalló kompozíciókból álló koncerten közreműködik Rab Gyula tenor is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.