Klasszikus

Magyarországi ősbemutató a Zeneakadémián

2016.04.05. 12:07
Ajánlom
Magyarországon eddig még soha nem játszott zeneművet, Samuel Barber Kierkegaard imái című darabját is előadja a Magyar Rádió három együttese.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa Vajda Gergely vezényletével lép fel április 6-án a Zeneakadémián. Samuel Barber amerikai zeneszerző műve mellett elhangzik még Mendelssohn Reformációja és Kodály Psalmus Hungaricusa is.

Vajda Gergely

Vajda Gergely (Fotó/Forrás: MTVA)

Barber húsz évvel a Psalmus Hungaricus után, 1945-ben írta meg Kirkegaard imái című művét, és – mint Vajda Gergely kifejtette - felismerhetőek a zenei összefüggések Kodály darabjával, így ideális alapot nyújtanak a három együttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa közös fellépéséhez.

Vajda Gergely zeneszerző-karmester tavaly a Sziget Fesztiválon vezette be az érdeklődőket a klasszikus zene rejtelmeibe a Fidelio Színpadon. Megmutatta, hogyan válhat valakiből tíz perc alatt karmester. Erről és még sok másról is kérdeztük.  

Kodály a református prédikátor, Kecskeméti Vég Mihály zsoltárparafrázisát zenésítette meg, Mendelssohn az Ágostai (Augsburgi) hitvallás kihirdetésének (1530) háromszázadik évfordulójára komponálta D-dúr szimfóniáját, zárótételében a híres, "Erős vár a mi Istenünk" szövegkezdetű Luther-korál feldolgozásával. A Barber-kompozícióban a zeneszerző a dán filozófus és teológus, Soren Kierkegaard írásaiból olyan részleteket emelt ki, melyek tükrözik saját, református presbiteriánus gyökerű hitét.

A protestáns hitvalló kompozíciókból álló koncerten közreműködik Rab Gyula tenor is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!