Klasszikus

Magyarországon koncertezik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus

2005.05.23. 00:00
Ajánlom
Hét magyarországi városban ad koncertet a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus. A 13 fős kórus 1980-ban alakult és a 90-es évek rendszerváltása után az énekesek megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez.

A misztikus hangzásvilágáról ismert Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus magyarországi városokban ad koncertet hétfőtől az orosz kulturális évad keretében. Az orosz ortodox liturgia dallamait megszólaltató tizenkét tagú kórus az évad nyitó napján, Győrött adja első koncertjét - tájékoztatta a szervező cég az MTI-t. Az egyhetes körút alatt a korai szláv dalokat bemutató együttes az ország hét városában lép fel.

A győri hangverseny az Evangélikus Öregtemplomban lesz, 24-én a kórus a budapesti Szent István-bazilikában lép fel, majd az Egri Főszékesegyház, a debreceni Református Nagytemplom, a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom, a váci székesegyház következik. A turné utolsó állomása május 29-én a Veszprémi Egyetemen lesz.

A kórus repertoárján több XVI-XIX. századi vecsernye- és vigíliadallam, gyászdal, bourdon, óorosz ének és népdal mellett többek közt Csajkovszkij, Rahmanyinov és Grecsanyinov-szerzemények szerepelnek.

Az ortodox egyházi zene újrafelfedezését célul tűző férfikórust 1985-ben Anatolij Grindenko alapította, hogy felélessze a több száz éves orosz kóruséneklési módot. A szovjet hatalom bukása után a Patriarchátus kórus elsőként mutatta be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat.

A kórus legfontosabb tevékenységének tartja az ősrégi orosz művészet, valamint a kéziratok rejtjeleiben meghúzódó hangzásvilág kutatását, megfejtését, valamint a még fellelhető tiszta előadásmód visszahozatalát az istentiszteletek keretébe.

A kórus hazájában rendszeresen kísér istentiszteleteket, Európa számos hangversenytermében koncertezett, több CD-t jelentetett meg. Magyarországon legutóbb 2003 októberében adtak felejthetetlen koncertet.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.