Klasszikus

Magyarországon koncertezik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus

2005.05.23. 00:00
Ajánlom
Hét magyarországi városban ad koncertet a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus. A 13 fős kórus 1980-ban alakult és a 90-es évek rendszerváltása után az énekesek megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez.

A misztikus hangzásvilágáról ismert Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus magyarországi városokban ad koncertet hétfőtől az orosz kulturális évad keretében. Az orosz ortodox liturgia dallamait megszólaltató tizenkét tagú kórus az évad nyitó napján, Győrött adja első koncertjét - tájékoztatta a szervező cég az MTI-t. Az egyhetes körút alatt a korai szláv dalokat bemutató együttes az ország hét városában lép fel.

A győri hangverseny az Evangélikus Öregtemplomban lesz, 24-én a kórus a budapesti Szent István-bazilikában lép fel, majd az Egri Főszékesegyház, a debreceni Református Nagytemplom, a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom, a váci székesegyház következik. A turné utolsó állomása május 29-én a Veszprémi Egyetemen lesz.

A kórus repertoárján több XVI-XIX. századi vecsernye- és vigíliadallam, gyászdal, bourdon, óorosz ének és népdal mellett többek közt Csajkovszkij, Rahmanyinov és Grecsanyinov-szerzemények szerepelnek.

Az ortodox egyházi zene újrafelfedezését célul tűző férfikórust 1985-ben Anatolij Grindenko alapította, hogy felélessze a több száz éves orosz kóruséneklési módot. A szovjet hatalom bukása után a Patriarchátus kórus elsőként mutatta be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat.

A kórus legfontosabb tevékenységének tartja az ősrégi orosz művészet, valamint a kéziratok rejtjeleiben meghúzódó hangzásvilág kutatását, megfejtését, valamint a még fellelhető tiszta előadásmód visszahozatalát az istentiszteletek keretébe.

A kórus hazájában rendszeresen kísér istentiszteleteket, Európa számos hangversenytermében koncertezett, több CD-t jelentetett meg. Magyarországon legutóbb 2003 októberében adtak felejthetetlen koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.