Klasszikus

Mahler – a maga teljességében

2006.01.16. 00:00
Ajánlom
A hanglemezkiadás jelenlegi, nehéz helyzetében a klasszikus zenével foglalkozó kiadók többsége nem vállalja a kockázatot, hogy új interpretációban jelentesse meg a klasszikus-romantikus törzsrepertoárt, amelyből már sok jó előadás CD-n is hozzáférhető. Ráadásul: a piac telített, az internetről szinte minden letölthető. Szerencsére létezik néhány kiadó – kis létszámú, rugalmas, szervezetek –, amelynek más az üzletpolitikája: ha egy interpretáció hiteles, újszerű, s ezzel többletértéket nyújt a hallgatónak, a zenetörténet jól ismert remekműveit is érdemes újra megjelentetni.

Ez utóbbi filozófiát vallja a régóta Hollandiában élő amerikai kürtművész, Jared Sacks alapította Channel Classics is, amely az elmúlt öt-hat évben lett az egyik legsikeresebb európai független kiadó. E szemléletnek köszönhető, hogy Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar – a szintén holland lemezipari óriásnál, a patinás, de válságba került Philipsnél töltött évek után – a Channelhez szerződhetett, s ott 2004-ben egy Rahmanyinov-albumot és egy Csajkovszkij-válogatást jelentethetett meg, tavaly pedig lemezre vehette Mahler VI. szimfóniáját.
Fischer Iván az elmúlt évtizedekben jó néhány emlékezetes koncerttel, legutóbb pedig a budapesti Mahler-ünnep megalapításával bizonyította a mahleri oeuvre iránti különös érzékenységét.

Az életmű a maga teljességében foglalkoztatja: nemcsak a szimfonikus repertoárt, a dalokat is behatóan ismeri, akárcsak az 1911-ben elhunyt zeneszerző- és karmester-géniusz pályáját, személyiségjegyeit, környezetét. Ez nagymértékben segíti, hogy stilárisan egységes, kiforrott Mahler-interpretációk kerüljenek ki a kezéből. A Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben készült új Mahler-album kapcsán az volt az egyetlen igazi kérdés: meg tudja-e őrizni a felvétel az élő előadások varázsát, spontaneitását. Nos, nem lehet hiányérzetünk: az egységes hangzáskép, a plasztikusan megrajzolt vonós és fafúvós szólamok, a kitűnően eltalált tételkarakterek mellett az előadás egyik legfontosabb sajátossága az őszinte, lírai kitárulkozás, a már-már a népdalok világára emlékeztető, keresetlen egyszerűség. A sokrétegű zenei szövet ellenére minden motívum és folyamat kristálytiszta, követhető. Az előadás alapján reméljük: a Fesztiválzenekar Mahler-szériája folytatódhat a Channel Classicsnál.

Mahler: VI. szimfónia
Budapesti Fesztiválzenekar,
karmester: Fischer Iván
Channel Classics – Karsay és Társa

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.