Klasszikus

Mahler-est a Szombathelyi Szimfonikusokkal

2007.03.06. 00:00
Ajánlom
Gustav Mahler két művét hallhatja a közönség 2007. március 12-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, valamint két énekes szólista tolmácsolásában. A szombathelyi Hemo színháztermében Alpaslan Ertüngealp művészeti vezető vezényli az együttest.

Hétfőn este megszólal Mahler Gyermekgyászdalok című, családi tragédiák vészjósló látomásával terhelt alkotása, ami egyúttal új korszakot nyitott a zeneszerzésben. A mű szólistájának neve ismerős lehet a közönség számára, ugyanis az év eleji, Művészetek Palotájában rendezett fővárosi hangversenyen megcsodálhatták már a cseh mezzoszopránt, Katerina Hebelkovát. A dalokat német nyelven énekli a művésznő, de a koncert előtt kézhez kap a publikum egy magyar fordítást, amelynek segítségével nyomon követhetik a hallgatók a vers szerzőjének gondolatait.

A koncert második darabja Mahler IV. G-dúr szimfóniája, ez a mű görbe tükröt állít a III. szimfónia elé, Mahler a humoros oldaláról kívánta bemutatni korábbi művét. A szimfónia utolsó tételében színpadra lép Szabóki Tünde, aki egy naiv szopránszólóval teszi fel a koronát az osztrák szerző estjére. A koncert műsorát másnap, március 13-án, este 7 órás kezdettel a győri Richter Teremben viszi színpadra a zenekar, Alpaslan Ertüngealp vezetésével.

(2007. március 12, 19:30; Hemo színházterem, Szombathely; 2007. március 13, 19:00; Richter Terem, Győr - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; km.: Katerina Hebelkova, Szabóki Tünde (ének), vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.