Klasszikus

Mahler-est a Szombathelyi Szimfonikusokkal

2007.03.06. 00:00
Ajánlom
Gustav Mahler két művét hallhatja a közönség 2007. március 12-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, valamint két énekes szólista tolmácsolásában. A szombathelyi Hemo színháztermében Alpaslan Ertüngealp művészeti vezető vezényli az együttest.

Hétfőn este megszólal Mahler Gyermekgyászdalok című, családi tragédiák vészjósló látomásával terhelt alkotása, ami egyúttal új korszakot nyitott a zeneszerzésben. A mű szólistájának neve ismerős lehet a közönség számára, ugyanis az év eleji, Művészetek Palotájában rendezett fővárosi hangversenyen megcsodálhatták már a cseh mezzoszopránt, Katerina Hebelkovát. A dalokat német nyelven énekli a művésznő, de a koncert előtt kézhez kap a publikum egy magyar fordítást, amelynek segítségével nyomon követhetik a hallgatók a vers szerzőjének gondolatait.

A koncert második darabja Mahler IV. G-dúr szimfóniája, ez a mű görbe tükröt állít a III. szimfónia elé, Mahler a humoros oldaláról kívánta bemutatni korábbi művét. A szimfónia utolsó tételében színpadra lép Szabóki Tünde, aki egy naiv szopránszólóval teszi fel a koronát az osztrák szerző estjére. A koncert műsorát másnap, március 13-án, este 7 órás kezdettel a győri Richter Teremben viszi színpadra a zenekar, Alpaslan Ertüngealp vezetésével.

(2007. március 12, 19:30; Hemo színházterem, Szombathely; 2007. március 13, 19:00; Richter Terem, Győr - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; km.: Katerina Hebelkova, Szabóki Tünde (ének), vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.