Klasszikus

Mahler-est a Szombathelyi Szimfonikusokkal

2007.03.06. 00:00
Ajánlom
Gustav Mahler két művét hallhatja a közönség 2007. március 12-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, valamint két énekes szólista tolmácsolásában. A szombathelyi Hemo színháztermében Alpaslan Ertüngealp művészeti vezető vezényli az együttest.

Hétfőn este megszólal Mahler Gyermekgyászdalok című, családi tragédiák vészjósló látomásával terhelt alkotása, ami egyúttal új korszakot nyitott a zeneszerzésben. A mű szólistájának neve ismerős lehet a közönség számára, ugyanis az év eleji, Művészetek Palotájában rendezett fővárosi hangversenyen megcsodálhatták már a cseh mezzoszopránt, Katerina Hebelkovát. A dalokat német nyelven énekli a művésznő, de a koncert előtt kézhez kap a publikum egy magyar fordítást, amelynek segítségével nyomon követhetik a hallgatók a vers szerzőjének gondolatait.

A koncert második darabja Mahler IV. G-dúr szimfóniája, ez a mű görbe tükröt állít a III. szimfónia elé, Mahler a humoros oldaláról kívánta bemutatni korábbi művét. A szimfónia utolsó tételében színpadra lép Szabóki Tünde, aki egy naiv szopránszólóval teszi fel a koronát az osztrák szerző estjére. A koncert műsorát másnap, március 13-án, este 7 órás kezdettel a győri Richter Teremben viszi színpadra a zenekar, Alpaslan Ertüngealp vezetésével.

(2007. március 12, 19:30; Hemo színházterem, Szombathely; 2007. március 13, 19:00; Richter Terem, Győr - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; km.: Katerina Hebelkova, Szabóki Tünde (ének), vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.