Klasszikus

Mahler - harmadszor

2007.08.30. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság közös rendezésében szeptember 9. és 16. között immár harmadszor kerül sor a Budapesti Mahler Ünnepre.

A rendezvénysorozatot a zeneszerző unokája, Marina Mahler jelenlétében szeptember 9-én, vasárnap délután Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője nyitják meg a Művészetek Palotájában. Ez alkalommal kiállítás is nyílik, amely október 2-ig tekinthető meg a Müpában. A Kanadából érkező gyüjtemény Fülöp Péter tulajdona, amely Mahler műveinek első lemezfelvételeit mutatja be.

A fesztivál rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar négy alkalommal lép fel az egyhetes rendezvénysorozat keretében. Szeptember 9-én, 11-én és 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Richard Strauss zenekari dalai mellett Mahler monumentális szimfónia-tételét, a Halotti ünnepet (Todtenfeier) és a IV.szimfóniát szólaltatja meg a zenekar. A karmester Fischer Iván, a szólista a világhírű svéd szoprán, Miah Persson lesz.

A fesztivál a kezdetektől fogva megkülönböztetett figyelmet szentel a modern zenének, új művek létrehozásának és bemutatásának. Ennek jegyében fontos eseménynek ígérkezik az a szeptember 12-i előadás, amelyen a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában ősbemutatóként elhangzik Vajda János "opera-novellája", amely a Mahler Ünnep felkérésére született és Karel Capek egyik apokrifjának szövegére készült "Az öt kenyérről" című darab. A karmester Fischer Iván, az egyszemélyes opera szólistája Fekete Attila (tenor).

Az est második részében - magyarországi bemutatóként - elhangzik az Auschwitzban huszonévesen elpusztított kiváló osztrák-cseh zeneszerző, Viktor Ullmann a theresienstadti koncentrációs táborban komponált megrendítő operája, az "Atlantisz császára, avagy a halál nemet mond". A karmester ezúttal is Fischer Iván, a rendező Lukáts Andor, az opera fiatal énekes szólistái Molnár Levente (bariton), Cseh Antal (basszus), Kiss Noémi (szoprán), Mester Viktória (mezzo), Megyesi Zoltán (tenor) és Gábor Géza (basszus).

A Mahler Ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten Mahler műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. Tavaly az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara mutatkozott be, idén a világhírű amerikai bariton, korunk egyik legkiemelkedőbb Mahler-énekese, Thomas Hampson ad dalestet. A szeptember 16-i, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezendő koncerten Mahler-művek mellett Liszt-dalok hangzanak el.

A fesztivál társrendezője, a Magyar Rádió - a hangversenyek közvetítése mellett - több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler Ünnep alatt. A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler Ünnepre reprezentatív, kétnyelvű (angol-magyar) díszalbum jelenik meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.