Klasszikus

Mahler III. szimfóniáját mutatja be az NFZ

2015.11.18. 17:14
Ajánlom
Mahler monumentális III. (d-moll) szimfóniáját mutatják be a Nemzeti Filharmonikusok Günter Neuhold vezényletével november 27-én a Müpában.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán csaknem 200 ember adja majd elő a másfél órát meghaladó hosszúságú művet, amelynek bemutatása rendkívüli feladat. A koncerten közreműködik a Nemzeti Énekkar Női Kara (karigazgató: Antal Mátyás) és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusa (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc), míg a hangverseny szólistája Schöck Atala mezzoszoprán lesz.

Günter Neuhold

Günter Neuhold

Álom egy nyári délben - így jellemezte Mahler egy levelében III. szimfóniáját, a középsőt és egyben legmonumentálisabbat A fiú csodakürtje című népköltészeti gyűjtemény által inspirált három szimfóniája közül. A mű a Hamburgban töltött évek vége felé, 1896-ban készült el, de első teljes előadására csak 1902-ben került sor a Rajna menti Krefeldben - idézik fel a Nemzeti Filharmonikusok közleményében.

Schöck Atala

Schöck Atala

"Nemcsak szép, erőteljes és kifejező muzsika, hanem izgalmas program is társul hozzá: mindegyik tétele mögött más-más gondolati háttérrel, ember és természet egységét metaforikus színességgel hirdetve. Pán ébredése, a nyár eljövetele, a mezei virágok és az erdei állatok meséje, az ember létkérdésein filozofáló mély vallomás, játékos-harangozós zene angyalhangú gyermekkaron - mintha Mahler egy élet summáját örökítené meg a műben, amelynek híres fináléja a szerelem zenéje: mindaz megszólal benne a zene nyelvén, amit szavak közölni képtelenek" - fogalmaznak az ajánlóban.

Günter Neuhold

Az est karmestere, Günter Neuhold, az 1947-ben született nagyszerű dirigens jól ismeri ezt a világot és a mahleri hagyományt, hiszen osztrák lévén hasonló kultúrában nevelkedett, mint Gustav Mahler. Rómában Franco Ferraránál, Bécsben pedig Hans Swarowskynál tanult, az 1970-es években számos versenyen ért el sorozatban első helyezést, nemzetközi karrierje is akkor indult. Legutóbbi megbízatása 2014-ben járt le: 2008 óta szolgált a nagy múltú együttes, az Orquesta Sinfonica de Bilbao zeneigazgatójaként. Günter Neuhold a késő romantika elismert karmestere, aki nemcsak Mahler több szimfóniáját vette lemezre, hanem Liszt, Bartók és Kodály alkotásait, valamint Wagner A Nibelung gyűrűje című tetralógiáját is.

Günter Neuhold nem ismeretlen a hazai közönség előtt sem, hiszen egyike volt azon karmestereknek, akik felléptek a Magyar Állami Operaház 2014-es Májusünnepén - emlékeztetnek a közleményben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.