Klasszikus

Mahler, Mahler, Mahler

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött az első Budapesti Mahler Ünnep. A Budapesti Fesztiválzenekar által életrehívott négynapos – szeptember 6. és 9. között lezajló – programsorozat sajtótájékoztatóval, kiállítás-megnyitóval, zenetörténeti előadással és Mahler II. szimfóniájának lehengerlő előadásával vette kezdetét a Művészetek Palotájában.

A Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar által hagyományteremtő szándékkal létrehívott Mahler ünnep nem titkolt célja, hogy kultuszt teremtsen Magyarországon (is) Gustav Mahlernek, aki 1888 és 1891 között a Magyar Királyi Operaházat irányította, s aki I. szimfóniáját 1889-ben, „Symphoniai költmény” címmel Budapesten mutatta be.

A rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón Fischer Iván elmondta, hogy a Budapesti Mahler Ünnep keretében szeretnék néhány év alatt Mahler valamennyi művét előadni, s minden évben új kortárs művet rendelnek az alkalomra, melynek természetesen nem kell Mahlerhez kötődnie, bár ő személy szerint gesztusértékűnek tartja, hogy Tihanyi László új műve (Mahler csodakürtje) kapcsolódik Mahlerhez.

Újságírói kérdésre, hogy a Mahler-ciklust miért nem az éppen Budapesten bemutatott I. szimfóniával kezdték, Fischer azt válaszolta, úgy gondolta, éppen azért kell a Másodikkal kezdeni, mert az I. szimfóniát már elvezényelte Mahler Budapesten. A Mahler-ünnep egyébként nem csak a zeneszerzőt, hanem az embert is szeretné bemutatni a közönségnek, akinek jelenléte – mint Fischer fogalmazott – talán először hozta el a magyar zenei életbe a kérlelhetetlen művészi igényességet.

A sajtótájékoztató után Göncz Árpád levelét felolvasva Körner Tamás, a Fesztiválzenekar igazgatója nyitotta meg a párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából összeállított kiállítást – a volt köztársasági elnök nem tudott részt venni a megnyitón. A kiállítás a Mahler Ünnep ideje alatt ingyenesen megtekinthető a Művészetek Palotája előcsarnokában.

Délután fél háromtól Henry-Louis de La Grange, a párizsi Mahler Archívum vezetője, s minden idők legmonumentálisabb Mahler-életrajzának szerzője tartott nagy sikerű előadást Mahler és Bécs címmel a Művészetek Palotája zsúfolásig telt előadótermében.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.