Klasszikus

Mahler, Mahler, Mahler

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött az első Budapesti Mahler Ünnep. A Budapesti Fesztiválzenekar által életrehívott négynapos – szeptember 6. és 9. között lezajló – programsorozat sajtótájékoztatóval, kiállítás-megnyitóval, zenetörténeti előadással és Mahler II. szimfóniájának lehengerlő előadásával vette kezdetét a Művészetek Palotájában.

A Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar által hagyományteremtő szándékkal létrehívott Mahler ünnep nem titkolt célja, hogy kultuszt teremtsen Magyarországon (is) Gustav Mahlernek, aki 1888 és 1891 között a Magyar Királyi Operaházat irányította, s aki I. szimfóniáját 1889-ben, „Symphoniai költmény” címmel Budapesten mutatta be.

A rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón Fischer Iván elmondta, hogy a Budapesti Mahler Ünnep keretében szeretnék néhány év alatt Mahler valamennyi művét előadni, s minden évben új kortárs művet rendelnek az alkalomra, melynek természetesen nem kell Mahlerhez kötődnie, bár ő személy szerint gesztusértékűnek tartja, hogy Tihanyi László új műve (Mahler csodakürtje) kapcsolódik Mahlerhez.

Újságírói kérdésre, hogy a Mahler-ciklust miért nem az éppen Budapesten bemutatott I. szimfóniával kezdték, Fischer azt válaszolta, úgy gondolta, éppen azért kell a Másodikkal kezdeni, mert az I. szimfóniát már elvezényelte Mahler Budapesten. A Mahler-ünnep egyébként nem csak a zeneszerzőt, hanem az embert is szeretné bemutatni a közönségnek, akinek jelenléte – mint Fischer fogalmazott – talán először hozta el a magyar zenei életbe a kérlelhetetlen művészi igényességet.

A sajtótájékoztató után Göncz Árpád levelét felolvasva Körner Tamás, a Fesztiválzenekar igazgatója nyitotta meg a párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából összeállított kiállítást – a volt köztársasági elnök nem tudott részt venni a megnyitón. A kiállítás a Mahler Ünnep ideje alatt ingyenesen megtekinthető a Művészetek Palotája előcsarnokában.

Délután fél háromtól Henry-Louis de La Grange, a párizsi Mahler Archívum vezetője, s minden idők legmonumentálisabb Mahler-életrajzának szerzője tartott nagy sikerű előadást Mahler és Bécs címmel a Művészetek Palotája zsúfolásig telt előadótermében.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.