Klasszikus

Mahler Ünnep Budapesten

2005.02.15. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Gustav Mahler Társaság összefogásában idén szeptemberben, majd azt követően évente immár Magyarországon is lesz Mahler Ünnep, amelynek célja egyrészt a zeneszerző megismertetése, életművének ápolása, másrészt új művek születésének elősegítése.

A Budapesti Mahler Ünnep társszervezői a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Gustav Mahler Társaság, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum és a Magyar Rádió. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Iván, rezidens zenekara a Budapesti Fesztiválzenekar. A Mahler Ünnep védnökei Göncz Árpád, Raymond Barre, Eva Barre, Erhard Busek, Demszky Gábor, Milos Forman, Vaclav Havel, Kertész Imre, Ruud Lubbers, Marina Mahler és Schwartzenberg herceg.

A 2005-ös Budapesti Mahler Ünnep szeptember 6-9. között lesz. A fesztivál keretében négy hangversenyre kerül sor a Budapesti Fesztiválzenekar és nemzetközi hírű francia, angol, olasz és amerikai szólisták közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. A Magyar Rádió Énekkara mellett a koncerteken fellép Howard Haskin amerikai tenorista, Marjana Lipovsek, a világhírű mezzoszoprán, Lisa Milne szopránénekes, Natalie Stutzmann francia mezzoszoprán, Cristina Zavalloni, a fiatal olasz mezzoszoprán.

A párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából kiállítás érkezik Budapestre „Eljön az én időm” címmel. A monografikus kiállítás a zeneszerző és karmester életét követi nyomon dokumentumok, kéziratok, koncertplakátok és levelek fekete-fehér, illetve színes facsimiléjének bemutatásával. A kiváló zenetörténész és Mahler-kutató, Henry-Louis de La Grange, a párizsi Gustav Mahler Archívum alapítója előadást tart Mahlerről, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen magyar zenetörténészekkel és Mahler-kutatókkal is találkozik. Az Ünnep ideje alatt a Magyar Rádió Bartók adója műsorait ennek figyelembevételével állítja majd össze.

A rendezők lehetőséget szeretnének teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására is: 2005-re Tihanyi László kapott felkérést új darab komponálására. 2006-tól a Mahler Ünnepen a Fesztiválzenekar mellett egy-egy külföldi vendégzenekar is fellép.

A Budapesti Mahler Ünnep művészeti vezetője, Fischer Iván így foglalta össze, mi a Mahler Ünnep célja: „Gustav Mahler a tizenkilencedik század végén üstökösként tűnt fel a magyar zenei életben. Azalatt a két és fél év alatt, amíg a Magyar Királyi Operaház igazgatója volt, gigászi küzdelmet folytatott, hogy az azelőtt provinciális intézményben Európa egyik legszínvonalasabb operatársulatát hozza létre. Ez sikerült is: így mondhatta az idelátogató Johannes Brahms, hogy Budapestre kell utaznia annak, aki szép Mozart előadást akar hallani. Mahler itt (a pesti Vigadóban) mutatta be első szimfóniáját. Itt volt először (huszonnyolc évesen) operaigazgató, ahol megvalósíthatta saját elképzeléseit. Sajnos csak rövid ideig, mert hiába volt a korszak legnagyobb zeneszerzője és karmestere, Magyarországon is (mint később Ausztriában) oly mértékben összeütközésbe került a középszerrel, az intrikákkal, a nacionalizmussal és antiszemitizmussal, hogy munkája rövidesen lehetetlenné, tarthatatlanná vált, tíz évre tervezett szerződését idő előtt felbontották. Évenként egyszer, itt, Budapesten meg szeretnénk ünnepelni Gustav Mahler csodálatos zenéjét, a magyar zeneélet érdekében tett elévülhetetlen erőfeszítéseit, hangversenyekkel, kiállításokkal, zenetudományi kutatásokkal. Egyben (Mahler szellemében) lehetőséget szeretnénk teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.