Klasszikus

Mahler Ünnep Budapesten

2005.02.15. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Gustav Mahler Társaság összefogásában idén szeptemberben, majd azt követően évente immár Magyarországon is lesz Mahler Ünnep, amelynek célja egyrészt a zeneszerző megismertetése, életművének ápolása, másrészt új művek születésének elősegítése.

A Budapesti Mahler Ünnep társszervezői a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Gustav Mahler Társaság, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum és a Magyar Rádió. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Iván, rezidens zenekara a Budapesti Fesztiválzenekar. A Mahler Ünnep védnökei Göncz Árpád, Raymond Barre, Eva Barre, Erhard Busek, Demszky Gábor, Milos Forman, Vaclav Havel, Kertész Imre, Ruud Lubbers, Marina Mahler és Schwartzenberg herceg.

A 2005-ös Budapesti Mahler Ünnep szeptember 6-9. között lesz. A fesztivál keretében négy hangversenyre kerül sor a Budapesti Fesztiválzenekar és nemzetközi hírű francia, angol, olasz és amerikai szólisták közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. A Magyar Rádió Énekkara mellett a koncerteken fellép Howard Haskin amerikai tenorista, Marjana Lipovsek, a világhírű mezzoszoprán, Lisa Milne szopránénekes, Natalie Stutzmann francia mezzoszoprán, Cristina Zavalloni, a fiatal olasz mezzoszoprán.

A párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából kiállítás érkezik Budapestre „Eljön az én időm” címmel. A monografikus kiállítás a zeneszerző és karmester életét követi nyomon dokumentumok, kéziratok, koncertplakátok és levelek fekete-fehér, illetve színes facsimiléjének bemutatásával. A kiváló zenetörténész és Mahler-kutató, Henry-Louis de La Grange, a párizsi Gustav Mahler Archívum alapítója előadást tart Mahlerről, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen magyar zenetörténészekkel és Mahler-kutatókkal is találkozik. Az Ünnep ideje alatt a Magyar Rádió Bartók adója műsorait ennek figyelembevételével állítja majd össze.

A rendezők lehetőséget szeretnének teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására is: 2005-re Tihanyi László kapott felkérést új darab komponálására. 2006-tól a Mahler Ünnepen a Fesztiválzenekar mellett egy-egy külföldi vendégzenekar is fellép.

A Budapesti Mahler Ünnep művészeti vezetője, Fischer Iván így foglalta össze, mi a Mahler Ünnep célja: „Gustav Mahler a tizenkilencedik század végén üstökösként tűnt fel a magyar zenei életben. Azalatt a két és fél év alatt, amíg a Magyar Királyi Operaház igazgatója volt, gigászi küzdelmet folytatott, hogy az azelőtt provinciális intézményben Európa egyik legszínvonalasabb operatársulatát hozza létre. Ez sikerült is: így mondhatta az idelátogató Johannes Brahms, hogy Budapestre kell utaznia annak, aki szép Mozart előadást akar hallani. Mahler itt (a pesti Vigadóban) mutatta be első szimfóniáját. Itt volt először (huszonnyolc évesen) operaigazgató, ahol megvalósíthatta saját elképzeléseit. Sajnos csak rövid ideig, mert hiába volt a korszak legnagyobb zeneszerzője és karmestere, Magyarországon is (mint később Ausztriában) oly mértékben összeütközésbe került a középszerrel, az intrikákkal, a nacionalizmussal és antiszemitizmussal, hogy munkája rövidesen lehetetlenné, tarthatatlanná vált, tíz évre tervezett szerződését idő előtt felbontották. Évenként egyszer, itt, Budapesten meg szeretnénk ünnepelni Gustav Mahler csodálatos zenéjét, a magyar zeneélet érdekében tett elévülhetetlen erőfeszítéseit, hangversenyekkel, kiállításokkal, zenetudományi kutatásokkal. Egyben (Mahler szellemében) lehetőséget szeretnénk teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.