Klasszikus

Mahler Ünnep Budapesten

2005.02.15. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Gustav Mahler Társaság összefogásában idén szeptemberben, majd azt követően évente immár Magyarországon is lesz Mahler Ünnep, amelynek célja egyrészt a zeneszerző megismertetése, életművének ápolása, másrészt új művek születésének elősegítése.

A Budapesti Mahler Ünnep társszervezői a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Gustav Mahler Társaság, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum és a Magyar Rádió. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Iván, rezidens zenekara a Budapesti Fesztiválzenekar. A Mahler Ünnep védnökei Göncz Árpád, Raymond Barre, Eva Barre, Erhard Busek, Demszky Gábor, Milos Forman, Vaclav Havel, Kertész Imre, Ruud Lubbers, Marina Mahler és Schwartzenberg herceg.

A 2005-ös Budapesti Mahler Ünnep szeptember 6-9. között lesz. A fesztivál keretében négy hangversenyre kerül sor a Budapesti Fesztiválzenekar és nemzetközi hírű francia, angol, olasz és amerikai szólisták közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. A Magyar Rádió Énekkara mellett a koncerteken fellép Howard Haskin amerikai tenorista, Marjana Lipovsek, a világhírű mezzoszoprán, Lisa Milne szopránénekes, Natalie Stutzmann francia mezzoszoprán, Cristina Zavalloni, a fiatal olasz mezzoszoprán.

A párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából kiállítás érkezik Budapestre „Eljön az én időm” címmel. A monografikus kiállítás a zeneszerző és karmester életét követi nyomon dokumentumok, kéziratok, koncertplakátok és levelek fekete-fehér, illetve színes facsimiléjének bemutatásával. A kiváló zenetörténész és Mahler-kutató, Henry-Louis de La Grange, a párizsi Gustav Mahler Archívum alapítója előadást tart Mahlerről, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen magyar zenetörténészekkel és Mahler-kutatókkal is találkozik. Az Ünnep ideje alatt a Magyar Rádió Bartók adója műsorait ennek figyelembevételével állítja majd össze.

A rendezők lehetőséget szeretnének teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására is: 2005-re Tihanyi László kapott felkérést új darab komponálására. 2006-tól a Mahler Ünnepen a Fesztiválzenekar mellett egy-egy külföldi vendégzenekar is fellép.

A Budapesti Mahler Ünnep művészeti vezetője, Fischer Iván így foglalta össze, mi a Mahler Ünnep célja: „Gustav Mahler a tizenkilencedik század végén üstökösként tűnt fel a magyar zenei életben. Azalatt a két és fél év alatt, amíg a Magyar Királyi Operaház igazgatója volt, gigászi küzdelmet folytatott, hogy az azelőtt provinciális intézményben Európa egyik legszínvonalasabb operatársulatát hozza létre. Ez sikerült is: így mondhatta az idelátogató Johannes Brahms, hogy Budapestre kell utaznia annak, aki szép Mozart előadást akar hallani. Mahler itt (a pesti Vigadóban) mutatta be első szimfóniáját. Itt volt először (huszonnyolc évesen) operaigazgató, ahol megvalósíthatta saját elképzeléseit. Sajnos csak rövid ideig, mert hiába volt a korszak legnagyobb zeneszerzője és karmestere, Magyarországon is (mint később Ausztriában) oly mértékben összeütközésbe került a középszerrel, az intrikákkal, a nacionalizmussal és antiszemitizmussal, hogy munkája rövidesen lehetetlenné, tarthatatlanná vált, tíz évre tervezett szerződését idő előtt felbontották. Évenként egyszer, itt, Budapesten meg szeretnénk ünnepelni Gustav Mahler csodálatos zenéjét, a magyar zeneélet érdekében tett elévülhetetlen erőfeszítéseit, hangversenyekkel, kiállításokkal, zenetudományi kutatásokkal. Egyben (Mahler szellemében) lehetőséget szeretnénk teremteni mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.
Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Színház

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.