Klasszikus

Mahler városai

2010.06.14. 15:28
Ajánlom
Az idei év egyik klasszikus zenei csemegéjeként július 2-án a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar ad koncertet a Müpában Christoph Eschenbach vezényletével.

Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából egy nemzetközi összefogás keretében a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, a Cseh Filharmónia, a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és a Művészetek Palotája együttműködésében „Mahler városaiban", Budapesten, Prágában és Hamburgban hallhatja a közönség a neves zeneszerző műveit. A három város mindegyike fontos állomást jelentett Mahler életében, aki három éven keresztül volt a budapesti Operaház igazgatója, ahol - többek között - a július 2-i koncerten is felcsendülő I. szimfóniájának ősbemutatóját is vezényelte. Hamburgban a Hamburgi Városi Színház zenekarának első karmestere volt, míg Prágában VII. szimfóniájának nagysikerű ősbemutatóját vezényelte.

Hazánk és a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál között 2006 óta szoros az együttműködés: 2007-ben Magyarország volt a fesztivál díszvendége, a fesztivál zenekara pedig ugyanabban az évben Budapesten és Győrött adta elő Joseph Haydn A teremtés oratóriumát, Christopher Hogwood vezényletével.
2008-ban és 2009-ben számos fiatal magyar művész szerepelt a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál zenekarában és énekkarában, és 2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar is visszatérő vendége volt annak a rendezvénynek, ahol jövőre rangos eseményekkel, és magyar művészek közreműködésével emlékeznek meg a Liszt Évről.
Idén, július 2-án a Müpában elhangzik majd Mahler: I. szimfóniája, Mozart: C-dúr szimfóniája, és a koncert külön érdekessége, hogy az Erkel Év tiszteletére a fesztivál zenekara Erkel: Hunyadi László nyitányát is megszólaltatja.

Mahler városai: Hamburg - Prága - Budapest

2010. július 2. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar
Vez.: Christoph Eschenbach

Erkel: Hunyadi László - nyitány
Mozart: C-dúr szimfónia, K. 338
Mahler: I., D-dúr "A titán" szimfónia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Klasszikus

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.