Klasszikus

Mahlert ünnepelve

2008.09.02. 00:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal kerül sor a Budapesti Mahler-ünnepre, idén szeptember 6. és 11. között a Művészetek Palotájában. A koncertek mellett kiállítások, élő rádióközvetítések, tudományos szimpózium színesítik a műsorpalettát, amely idén Mahler és Mozart művészetének kapcsolatára fókuszál.

Szeptember 6-án fél hétkor Esterházy Péter író és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője nyitják meg az eseménysort a Művészetek Palotája előcsarnokában. Ezzel egyidőben veszi kezdetét a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívumból érkező "Mahler, a Mozart-karmester" című tárlat, és az idei fesztiválon elhangzó Mahler-művek legérdekesebb felvételeiből rendezett lemezkiállítás is, amelynek anyaga a Kanadában élő Fülöp Péter gyűjteményéből származik. Mindkét tárlat szeptember 28-ig látogatható.

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy "új magyar művek szülessenek, és azok bemutatásra kerüljenek" – fogalmazott Fischer Iván a kedden tartott sajtótájékoztatón. A négy év során nyolc kortárs szerzőtől rendeltek darabot, idén Csemiczky Miklóstól és Dubrovay Lászlótól, melyeket 6-án és 7-én hallhat a közönség.

Az eseménysor 9-én délután öttől tudományos szimpóziummal folytatódik, amelynek témája Mahler és a Mozart operái lesznek. Előbb az osztrák zenetörténész, Heidi Aitenbichler beszél a Figaro házassága Mahler vezette 1906-os híres bécsi felújításáról, majd Franz Willnauer professzor tart előadást "Budapest – Hamburg – Bécs: Gustav Mahler útja Mozarthoz" címmel. Az előadásokat Fischer Iván vezetésével kerekasztal-beszélgetés követi.

10-én Schönberg Megdicsőült éj és Mahler Dal a Földről című műve szerepel a programban Christianne Stotijn (mezzo) és Robert Dean Smith (tenor) közreműködésével. A műsorválasztással kapcsolatban Fischer Iván elmondta, hogy Schönberg mielőtt kialakította volna végleges zeneszerzői stílusát sokat kísérletezett Mahler zenei nyelvével, amelyre remek példa e két, egymáshoz közel álló mű.

A Mahler-ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten Mahler műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. Az amerikai bariton, Thomas Hampson tavalyi nagysikerű dalestje után idén Mahler művészetének egy másik világhírű tolmácsolója, a német Matthias Goerne ad dalestet szeptember 11-én a Fesztivál Színházban.

A fesztivál egyik szervezője – a BFZ, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Művészetek Palotája és a Magyar Gustav Mahler Társaság mellett – az MR3-Bartók Rádió, amely a hangversenyek közvetítésén túl több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt. A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler-ünnepre reprezentatív, többnyelvű album jelenik meg számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.

"A Budapesti Fesztiválzenekar – amely a fesztivál rezidens zenekara –, a Művészetek Palotája és Mahler zenéje olyan rendezvényt hozott létre, amelyet egyre nagyobb számban látogatnak külföldi vendégek is" – emelte ki a művészeti vezető. "Az idei rendezvényekre Los Angelesből, Hollandiából és Skóciából is érkeznek majd. A sikerben a legnagyobb szerepe Mahlernek van, akinek művészete rendkívül fantáziadús, zenéjéből pedig a melegség és a szeretet árad. Ez az a mágneses erő, amely nemcsak az itthonról, hanem a külföldről érkezőket is rabul ejti."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.