Klasszikus

Majestic Sounds orgonahangversenyek: értékteremtés ‒ szenvedély ‒ hagyomány

2022.07.04. 10:40
Ajánlom
A Majestic Sounds sorozat kilenc éve színesíti a balatoni régió nyári kulturális kínálatát. Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész minden évben kiváló előadókat hív Balatonboglárra és Siófokra, ahol 2022. július 11. és augusztus 16. között, tizenkét esten ígérnek nívós kikapcsolódást a zeneszerető közönségnek.

A 2014-ben indult sorozat koncertjei jelenleg három helyszínen látogathatók: Balatonbogláron és Siófokon a főszezonban, a hévízi Szentlélek templomban pedig áprilistól októberig szerveznek Majestic Sounds hangversenyeket.

boglariorgonakoncertek2-101311.jpg

Teleki Miklós egy korábbi, balatonboglári koncerten (Fotó/Forrás: Gálig-Parti Dóra / Majestic Sounds)

A balatonboglári, Bauhaus stílusban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templom két manuálos BKM orgonáját, és a siófoki, neoromán stílusú Sarlós Boldogasszony plébániatemplom három manuálos Paulus hangszerét minden évben több neves orgonaművész szólaltatja meg, egyes estek műsorát pedig énekes és hangszeres közreműködők színesítik.

Teleki Miklós és felesége szenvedéllyel, valamint az egyetemes és klasszikus értékek iránti elkötelezettséggel szervezi az orgonahangversenyeket. Hisznek abban, hogy gondos előadó- és műsorválasztással megszólítható mindenki, életkortól, zenei képzettségtől vagy kedvenc zenei stílustól függetlenül. A nyugalmat sugárzó templomtér, az orgona hangzásbeli sokszínűsége, a művészek elhivatottsága és több évszázad időtálló zenei kincse garancia arra, hogy a nyitott szívű hallgató maradandó élményekkel gazdagodik.

MajesticSoundsBalatonboglar-114437.jpg

A Majestic Sounds 2022-es balatonboglári porgramja (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

Az orgonamuzsika a modern korban is változatlanul alkalmas arra, hogy gyönyörködtessen, elgondolkoztasson, valódi kikapcsolódást nyújtson.

A koncertek zenei anyaga tartalmaz felhőtlenül vidám, virtuóz, érzelemdús és súlyosabb témákat érintő kompozíciókat is, visszatükrözve az élet és az emberi lélek gazdagságát.

MajesticSoundsplakatSiofok-114545.jpg

Majestic Sounds-plakát, Siófok (Fotó/Forrás: Majestic Sounds)

A 20 órakor kezdődő esteken 60-70 perces hangversenyeket hallhatnak, az orgonaművészek játékát kivetítőn, a felhangzó műveket pedig nyomtatott műsorlapon követheti a közönség. Több éves hagyomány, hogy három, az adott évben vásárolt jegy leadásakor a negyedik hangverseny ingyenes.

Majestic Sounds orgonakoncertek

2022. július 11. – augusztus 16., 20:00

Balatonboglár, Siófok, Hévíz

A pontos műsorokról és a jegyvásárlásról itt tájékozódhatnak, ahol további információ található a művészekről és a helyszínekről is. Ugyanitt tekinthető meg a hévízi hangversenyek programja is.

A koncertsorozatot támogatja:

  • Balatonboglár Város
  • CE Plaza Hotel
  • FGSZ Zrt.
  • Gianpiero’s Étterem
  • Magistern Hotel
  • Nemzeti Kulturális Alap
  • Piroska Csárda és Fogadó
  • Siófok Város

Az alábbi YouTube linkeken hangolódhatnak a koncertekre:

Móczár István-Teleki Miklós-Róka Ildikó (Siófok, Fantasy DVD, 2011): J. S. Bach: d-moll toccata és fúga 

Teleki Miklós J. S. Bach, T. Dubois, C. Franck és Liszt Ferenc műveit játssza (Nemzeti Összetartozás Alapítvány, Székesfehérvár, 2021)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Koncertfelvétel Balatonbogláron (fotó/forrás: Gálig-Parti Dóra / Majestic Sounds)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Zenés színház

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.